bodilroertveit01
INTERAKTIV KONSERTOPPLEVELSE: – Vårt ønske var å starte en samtale om fremtiden med sangen som utgangspunkt, sier Bodil Lunde Rørtveit. (Foto: Jørn Lavoll)

Synger om korona og fellesskap

Del artikkelen i Sosial medier

Bodil Lunde Rørtveit spiller i kveld den siste i rekken av tre direktestrømmede internett-konserter, og avslutter med å oppfordre publikum til å sende inn video av seg selv som synger. Dette vil så bli klippet sammen til en musikkvideo.

– Disse fysiske møtene og felles opplevelsene er jo akkurat det korona-situasjonen tar fra oss. 

I et lite lydstudio på Møhlenpris står scenograf Silje Sandodden Kise. Hun gjør de siste justeringene på det som nå har blitt et koselig innspillingsrom. En myk lenestol troner midt i rommet, flankert av en grønn plante og et piano.

– Det er viktig at det er hjemmekoselig. Vi inviterer jo publikum på konsert i deres egen stue, sier hun.

I rommet ved siden av, på god avstand, sitter musikkprodusent Jørn Lavoll og venter på at Silje skal gjøre seg ferdig. Hun må snart ut av studio slik at det kan luftes og desinfiseres før artisten trer inn.

– Det er klart at aktiviteten har gått litt ned etter at korona-smitten begynte å true, sier Jørn.
– Heldigvis kan vi fremdeles spille inn lydbøker her, og jeg kan komponere musikk.

Han understreker at det må gå minst 30 minutter mellom hver person som kommer til studio og at alt utstyr rengjøres grundig. Han ser også en klar økning i henvendelser om innspillinger som direktestrømmes.

– Dette er litt nytt for meg, men det er veldig spennende å sette seg inn i.

Draum studio har gått til innkjøp og lån av strømmeutstyr, og et av prosjektene han jobber med er Digital tRØYST av Bodil Lunde Rørtveit, som i kveld holder sin siste av tre konserter.

Bodil er artist og komponist, kjent fra blant annet plastkonsert-forestillingen Sustain, som tidligere har vært omtalt her i Bergensmagasinet. 

[PostBlock id=521]

Det siste året har hun jobbet med sitt nye soloprosjekt «Røyst – eller Bodil slutter med innestemme». Her setter hun, sammen med regissør Ingrid Askvik, scenograf Silje Sandodden Kise, dramaturg Åste Marie Bjerke og produsent Hjørdis M. Steinsvik, fokus på klima og miljøutfordringer.

De var godt i gang med forberedelsene da korona-situasjonen snudde hverdagen på hodet. Nå sitter plutselig hele teamet bak forestillingen hjemme og lurer på hva fremtiden vil bringe.

– Mange oppdrag er kansellert, og økonomisk er det veldig usikkert. Likevel slo det oss at det faktisk kan komme noe godt ut av dette, sier Bodil.

– Arbeidet med RØYST har stadig ført oss tilbake til ett spørsmål: hvis vi må stoppe den materielle veksten for å bremse opphetingen av kloden, hvilke andre verdier vil da bli viktige for folk? Vi har snakket mye om verdien av å møte andre mennesker, og å oppleve ting sammen – også kulturelle opplevelser. Disse fysiske møtene og felles opplevelsene er jo akkurat det korona-situasjonen tar fra oss. 

Fra disse tankene kom ideen om «Digital tRØYST», et ganske så treffende ordspill. Prosjektet består av tre direktestrømmede digitalkonserter og en musikkvideo. Hele tiden står den nære dialogen med publikum i fokus.

Konserten sendes via Bodils offisielle Facebook-side og publikum svarer på hennes spørsmål i chatten: Hva savner du nå? Hva gjør du som du ellers ikke ville gjort? Bodil synger ut fra det hun leser og plutselig hører du ditt eget forslag i sang. 

– Ved å la publikum komme med innspill til Bodils improvisasjoner underveis i sangen utnyttes Facebook-live-formatet til det fulle. Vi ville finne et format som ikke var en dårlig kopi av konsertsalen, men en ny og skreddersydd opplevelse, sier regissør Ingrid Askvik.

– Det har vært veldig inspirerende å se Bodil i samspill med publikum sine kommentarer, hvordan små hverdagslige observasjoner flettes sammen med større spørsmål, og at vi alle var der og så de ulike tekstforslagene komme inn.

bodilroertveit02
SYNGER DINE SVAR: Bodil Lunde Rørtveit synger  de svarene hun får på spørsmål hun stiller i Facebook-chatten. (Foto: Jørn Lavoll)

Hos Draum Studio banker det på døren. Utenfor står en spent Bodil. Jørn trer til side og viser henne inn i det klargjorte innspillingsrommet. Selv sitter han i rommet ved siden. Fysisk avstand er viktig, men nærheten er til stede når de snakker sammen gjennom høyttalere.

Bodil er kjent for sin omfangsrike stemme og store uttrykksregister. I dette prosjektet toner hun det hele ned. Opp av bagen sin pakker hun en slags instrument med mange knapper og brytere.

– En loop station gjør at jeg kan spille inn min egen stemme og kjøre den i loop slik at jeg akkompagnerer meg selv, forklarer hun.

Kveldens konsert blir litt spesiell. Det er den siste av tre konserter, og Bodil har en overraskelse til publikum. I løpet av den neste uken oppfordres de nemlig til å sende inn video av seg selv som synger, som så blir klippet sammen til en musikkvideo. Slik kan publikum bidra og være sammen, selv på avstand.

– Vårt ønske var å starte en samtale om fremtiden med sangen som utgangspunkt. Hva betyr det egentlig å skape en god fremtid? Hva kan vi ta med oss av erfaringer fra denne situasjonen, og hvordan kan du som enkeltmenneske delta?

Bodil varmer opp med ulike strofer og lyder. Ute skinner solen og publikum sitter kanskje på terrassen og spiser siste rest av en grillet kotelett. Snart skal de ta plass i sin egen sofa og bli med og lage sanger om korona og fellesskap. 

Internettkonsertene er utviklet sammen med Ingrid Askvik, Silje Sandodden Kise, Jørn Lavoll/Draum Studio og Hjørdis M. Steinsvik/Syv mil. De presenteres i samarbeid med Det Vestnorske Teateret og er støttet av Bergen Kommune. Konserten holdes i dag (torsdag 23. april) kl. 20:00 på Bodil Rørtveits Facebook-side.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this