20220526 Wayfaring Stranger 0084
LANGT HJEMMEFRA: Wayfaring Stranger er en poetisk visjon av kjærlighet for familie, ønsket om et hjem og hjertesorg ved tap. Fra venstre: Jacob Wyrtz, Per Arne Løset, Jeff Pedersen, og Stein Ove Øygardslia. (Foto: David Zadig)

Hvor er hjemme uten mor?

Del artikkelen i Sosial medier

Jeff Pedersens selvbiografiske forestilling Wayfaring Stranger tar utgangspunkt i det å «ofre» hjemstedet sitt for en ny tilværelse i et annet land. Bergenspremieren finner sted i Nykirken nå på torsdag (2. juni).

Gjennom teater, poesi og bluegrass musikk gir Wayfaring Stranger innblikk i hva det koster å forlate hjemstedet sitt, smerten ved å ta farvel med sine nærmeste og kjæreste, følelsen av – som innvandrer – å være en utenforstående, og verdien av å lytte til fremmede. stemmer.

– Det å forlate – «ofre» – hjemstedet sitt, er en investering alle innvandrere gjør for sitt nye land. Dette blir i stor grad oversett i samfunnet og er sjeldent forstått av andre som ikke selv har gått gjennom det samme, sier stykkets produsent, Charlotte Faaberg-Johansen (Syv Mil).

MISTET MOREN

– Det å forlate – «ofre» – hjemstedet sitt, er en investering alle innvandrere gjør for sitt nye land.

Pedersens opprinnelige idé var å skrive monologer fra forskjellige perspektiv fra innvandrere i Vestland. Monologene skulle vise innvandreres bidrag til samfunnet og hva det har kostet dem å komme dit.

Da Jeff Pedersen fikk innvilget støtte fra Kulturrådet til å skrive Wayfaring Stranger, ringte han moren sin i Nord-Carolina (USA) for å fortelle det. Dette ble deres siste samtale. Hun døde brått neste dag.

Bundet av reiserestriksjoner i forbindelse med koronapandemien og ute av stand til å organisere begravelse i USA fra Norge, innså Jeff at dette var den høyeste prisen han hadde betalt for å være innvandrer, og at det er en risiko alle innvandrere tar når de forlater hjemlandet.

Som en konsekvens av dette, bestemte Jeff seg for å gjøre Wayfaring Stranger selvbiografisk og som en bluegrass-nekrolog til moren.

PÅ TIDE Å GÅ VIDERE

Med utgangspunkt i den amerikanske folkesangen stykket deler navn med (innspilt av blant andre Burl Ives, Paul Robeson og Johnny Cash) er dette historien om Jeffs egne reiser fra det landlige «bluegrass-country» i Nord-Carolina til New York, videre til London og så til Stongfjorden i Askvoll kommune.

Underveis etablerer han en karriere i film og teater, stifter familie og samarbeider med Interpol for å arrestere en gruppe internasjonale tyver, før han bestemmer seg for å tilbringe resten av livet i en liten landsby i Norge.

20220526 Wayfaring Stranger 0231
SELVBIOGRAFISK: Stykket forteller historien om Jeff Pedersens (bildet) egne reiser fra USA og frem til han endte opp i Askvoll kommune. (Foto: David Zadig)

Når han har kommet dit, dedikerer han seg til regionen og sitt nye hjemsted. Han er mentor for unge skuespillere og skaper teater på ulike unike lokasjoner i Vestland, blant annet i en hule på Staveneset, på Harastølen og i et falleferdig tidligere tuberkulose-asyl i Luster.

Nå, ti år senere, føler Jeff – som mange andre – at det er på tide å gå videre. Han skjønner hvorfor småbyer i Vestland holder på å dø ut og hvorfor folk flytter derfra.

Moren ga ham alltid styrke, uavhengig av hvor han var eller hva han gjorde. Hun ga ham trygghet, et sted å komme hjem til, et sted han hørte hjemme når han ellers følte seg som en outsider. Hvor er hjemme uten henne?

– NYSKAPENDE

Forestillingen er fylt med bluegrassmusikk, både tradisjonell og ny. I forestillingen forklares denne musikksjangeren slik: Bluegrass songs are about having to do something which breaks your heart. Tearing yourself away from someone you love, or a place you call home, and hoping to have that feeling again someday.

– Wayfaring Stranger gjør nyskapende bruk av figurteater, fysisk teater, lyssetting og musikk for å skape en poetisk visjon av kjærlighet for familie, ønsket om et hjem og hjertesorg ved tap, avslutter Charlotte Faaberg-Johansen.

Wayfaring Stranger er skrevet av Jeff Pedersen, med musikk av Jeff Pedersen og Jacob Wyrtz. Prosjektet er et samarbeid mellom Jeff Pedersen Produksjonar og Handibendi Puppet Theatre fra Island. Medvirkende: Scenografi, dukkedesign: Greta Clough / dukkeregi: Sigurdur Lindal / lyddesign: Steinar Skadal / lysdesign: Jan Holden / dukkeførere: Per Arne Løset, Stein Ove Øygardslia og Jan Holden / skuespillere/musikere: Jeff Pedersen, Jacob Wyrtz / regikonsulent: Aslak Moe / produsent: Charlotte Faaberg-Johansen (Syv Mil). Prosjektet er støttet av Kulturrådet, Vestland fylke, FFUK, Askvoll kommune og Norsk-Islandsk samarbeid.

Wayfaring Stranger spilles i det lille kapellet (underetasjen i Nykirken) 2. og 3. juni kl. 19:00. Billetter på Ticketco.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this