Svartnissen1
HVA JULEN HANDLER OM: – Svartnissen har heldigvis et materialistisk fokus, så han vil ta vekk tingene, gavene, den gode maten, sier Eirik del Barco Soleglad (til høyre). – Ja, han har ikke skjønt at kosen oppstår når folk møtes, legger Bjarte Hjelmeland til. (Foto: Roy Bjørge)

Truer med å avlyse hele julen

Del artikkelen i Sosial medier

Svartnissen er på vei til Bergen og truer med å avlyse hele julen. Det betyr slutten på gaver, pepperkaker og juletrær, og alle barn mellom De syv fjell må spise fiskepudding med bein på julaften.

Klarer nissetrioen Mr. Caboom, Tobbi Nissemann og Håkki Rocketroll å redde julen? Regissør Bjarte Hjelmeland og hovedrolleinnehaver Eirik del Barco Soleglad håper Svartnissen blir starten på en ny førjulstradisjon i Bergen.

– Vi håper og tror at vi har lykkes med å lage en artig og gøy forestilling, som er like moro for hele familien, sier de.

FRA SOLA TIL OLE BULL

– Det er ingen fjerde vegg i denne forestillingen. Vi er sammen med publikum, og forholder oss til at de er der.

Forestillingen har premiere 23. november. Ideen og navnet stammer fra en juletrupp fra Stavanger som siden 2001 har laget årlige familieforestillinger på Sola Kulturhus. I Bergen er det Stas Artist som står bak forestillingen.

– Utgangspunktet fra Stavanger er veldig godt. Vi har jobbet for å bergensifisere forestillingen på en gøy måte, med referanser som betyr noe for oss her i byen. Vi har det veldig kjekt sammen, ettersom vi er en stor kompisgjeng på utsiden, forteller Soleglad, som har rollen som Svartnissen og et drøss av andre karakterer.

– Hva kan man si om julen som bakteppe for en humorforestilling?

– En stor del av humor handler om å legge opp en forventning og deretter bryte den ned, og slik er det jo for så vidt med julen også. Julen innebærer en felles forventning som vi kjenner alle sammen; vi kan alle forutsetningene, sier Hjelmeland.

–  I humor har man to valg: enten spiller man på gjenkjennelse eller overraskelse, og det er jo julens essens; med gjenkjennelse i form av tradisjonen, og overraskelse knyttet til hva som ligger under juletreet, stemmer Soleglad i.

I forestillingen får vi et gjensyn med karakterer vi kjenner igjen, som reinsdyret Rudolf og piken med svovelstikkene. Men duoen lover et moderne preg.

– Vi har forsøkt å være nyskapende. Vi lever jo i 2019, og det gjør disse nissene også. Vi tuller med sosiale medier, og kommuniserer en del med salen også. Det er ingen fjerde vegg i denne forestillingen. Vi er sammen med publikum, og forholder oss til at de er der, sier Hjelmeland.

SMART TØYS 

Bjarte Hjelmeland, som for tiden er aktuell med enmannsshowet «Ja!» på Ole Bull, er regissør.

– Hva er mest givende ved regirollen?

– Det å være med å lage noe fra grunnen er veldig gøy. Som skuespiller er man litt som en brikke i et stort maskineri. Når man instruerer får man være med på å velge hvordan det skal høres og se ut; hvordan man skal tenke i forhold til kostymer og sminke, og så videre. Det er gøy å være med på å levere premissene.

Han er opptatt av å rose skuespillerne.

– Jeg elsker jo skuespillere, og dette er en god gjeng. Svært dyktige komikere. Du kan kaste dem et lite kjøttbein, og så griper de det som gale bikkjer. De tar en enkel idé og utvikler den til noe genialt.

Svartnissen2
KLAR FOR Å INNTA BERGEN: Bjarte Hjelmeland (til venstre) og Eirik del Barco Soleglad håper Svartnissen blir starten på en ny førjulstradisjon i Bergen. (Foto: Roy Bjørge)

Begge synes det er stas å få være med på å lage noe helt nytt, og Svartnissen er en kar det er lett å la seg engasjere av.

– Svartnissen er som en miks av Grinchen og Dag Ingebrigtsen. Han er jo trønder og Rosenborg-fan, og er nok en metalrocker på innsiden. Men som vi vet er det ofte de som spiller den tøffeste musikken som er de snilleste guttene. Han er slem, men han er helt alene. Når man er ensom er det lett å bli «den tøffe» utad. Han vil nok bare ha en klem, smiler Soleglad.

– Hva er den største forskjellen på et voksent publikum og et barnepublikum?

– Alderen, ler Hjelmeland.

– Svartnissen er som en miks av Grinchen og Dag Ingebrigtsen. Som vi vet er det ofte de som spiller den tøffeste musikken som er de snilleste guttene.

– Når man spiller for voksne tar man for gitt at de kjenner referanser og er oppdatert på nyhetsbildet. Med barn stilles det større krav til tydelighet, og man må tenke: «har de hørt om dette?» Det er viktig å ikke undervurdere barn, og heller ikke overvurdere vokse. Barnlig tull som er gjennomtenkt og smart, er ganske uavhengig av alder. En femtiåring er bare en femåring med sinnssykt mye erfaring. 

GODE TV-MINNER 

Førjulsfortellinger har en lang tradisjon her til lands, og mange av dem kjenner vi best fra scenen. Putti Plutti Pott er en fast tradisjon for mange.

– Hvilken førjulsfortelling husker dere best fra deres egen barndom?

– Jeg vokste opp så langt nord for folkeskikken, så der var det lite scenekunst, flirer Soleglad.

– Det er nok mer TV-tingene man husker. «Jul i Skomakergaten», det var virkelig vår jul. Jeg har jo spilt i «Reisen til julestjernen», og har et herlig forhold til den. Og annethvert år, når Julekongen sendes på TV, blir jeg nærmest superkjendis blant de mellom fem og 12, smiler Hjelmeland.

– Svartnissen truer jo med å fjerne både gaver og juletrær. Hva er det verste man kunne stjålet fra deres jul?

– Det må være familien, sier Hjelmeland.

– En femtiåring er bare en femåring med sinnssykt mye erfaring.

– Ja, hvis noen tar vekk familien så blir det jo ikke mye igjen. Svartnissen har heldigvis et materialistisk fokus, så han vil ta vekk tingene, gavene, den gode maten, sier Soleglad.

– Han har ikke skjønt at kosen oppstår når folk møtes, legger Hjelmeland til.

HOLDER VARMEN

De fire skuespillerne (Tormod Løvold, Eirik del Barco Soleglad, Håkon Moe og Kristian Berg Jåtten) kjenner vi alle fra Den Nationale Scene. Soleglad er samtidig aktuell i stykket «Å Bergen, Bergen». Det er likevel ingen fare for at teksten går i surr, til tross for at de involverte spiller i flere forestillinger samtidig.

– Som skuespiller lærer man tidlig å systematisere, balansere og sjonglere. Det er sånn det er for oss, og sånn har det alltid vært. Jeg tror teaterskuespillere har det laveste sykefraværet av alle; vi har høy arbeidsmoral og ønsker virkelig å jobbe. Jeg tilbringer nesten mer tid i karakter enn som meg selv, så temafester er ikke like stas for oss skuespillere, ler Soleglad.

Det som heller ikke er stas for skuespillere er høstens inntog av forkjølelser og andre uhumskheter.

– Om vi er redde for å bli syk, ja? Det er krise hvis vi kommer inn i et rom der det er kaldt. Da må man løpe rundt og finne en vifteovn. Så lenge jeg er varm på tottelottene, er jeg glad, flirer Hjelmeland.

Forestillingen har en nedre aldersgrense på fire år, og det er liten fare for at de minste blir for redde. Skjønt, det kan man aldri helt vite.

– Men da er det godt å vite at de tre tøysete rødnissene alltid er på barnas lag, avslutter de.

«Svartnissen kommer til Bergen» spilles på Ole Bull Scene fra 23. november til 15. desember. Mer informasjon: olebullhuset.no

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this