jhboerslid10
PÅ PLASS: I STUDIO: Jan Henrik Børslid og hans medarbeidere kommenterer og analyserer Premier League. (Foto: Britt Embry)

– Tror vi kom styrket ut av #metoo

Del artikkelen i Sosial medier

– Jeg håper og tror vi har kommet styrket ut av #metoo, sier Jan Henrik Børslid. I helgen gikk han løs på sin sjuende sesong som programleder for TV 2s Premier League-sendinger, og lidenskapen både for arbeidsplassen og for fotball har aldri vært sterkere.

Bydelene Vadmyra og Loddefjord var tungt belastet på åttitallet, og Børslid så mange som slet tungt på en liten plass med mye folk. Når 42-åringen ser tilbake på oppveksten er han ikke i tvil om at idretten spilte en viktig rolle for ham og kompisene i Vadmyra idrettslag. Han har kjent TV 2-kollega Eystein Thue siden de var seks år gamle, og faren til kameraten, Per Eystein Thue, var trener for fotballaget.

– Enten du er programleder, kommentator eller fotballekspert må du ha genuin lidenskap. Det må være ekte kjærlighet. Det er umulig å «fake» det.

– Drev du med idrett og spilte fotball som jeg gjorde, var Vadmyra og Loddefjord en fin plass å vokse opp. Jeg tror idrett er viktig, og det spiller ingen rolle hva du driver med, bare du gjør noe. Selv er jeg spesielt opptatt av lagidrett, og har sett hvordan man lærer å omgås andre og bli en del av et positivt miljø.

Han så det også da han begynte å spille for Fyllingen i 2. divisjon.

– Der gikk jeg fra å være en av de yngste på A-laget til å bli en av de eldste gjennom 11 år. Da får man nye oppgaver, og det handler om å ta vare på de som er unge, og bidra til at alle fungerer sammen som et lag. Idrett generelt er ekstremt viktig. Jeg tror det skjerper deg videre i livet, og gir deg en ballast for å være aktiv også etter at du har gitt deg i idrettslaget, sier Børslid.

EN INVESTERING I Ã… ORKE

Selv har han fått merke hvordan energien sank da han la opp som fotballspiller og tok treningsfri i ett år.
– Trening er blitt en nødvendighet for meg for å kunne klare å gjennomføre den jobben jeg har, opprettholde energinivået og ikke dette nedpå. Det er blitt en investering i å orke og tåle mer.

– Jeg jobber rundt 30 helger i året, lørdag og søndag fra klokken 10 til 22, og resten av uken har jeg fri onsdag og torsdag. Selv om vi snakker mye om å opprettholde energinivået utover en arbeidsdag, blir man sliten og kjenner det på slutten av en slik sending.

jhboerslid3
TRENING SOM INVESTERING: – Trening er blitt en nødvendighet for meg for å kunne klare å gjennomføre den jobben jeg har, opprettholde energinivået og ikke dette nedpå. Det er blitt en investering i å orke og tåle mer. (Foto: Britt Embry)

Coverbandet The Flying Dancing Kings måtte han ta en pause fra, da det ikke var mulig å kombinere spillejobber i helgene med Premier League-sendingene til TV 2 hver lørdag og søndag.

– Visste du tidlig at du skulle jobbe med tv?

– Nei, i hvert fall var det ikke bevisst. Min et år yngre bror Bjarte og jeg drev og lekte oss med en båndopptaker da vi var små, jeg tipper 7-8 år gamle; vi lagde sportssendinger og nyhetssendinger og etterlignet stemmene vi hadde hørt på NRK. Men det var tilfeldig at det ble tv. Fotball var det viktigste, sier Børslid, som var daglig leder i Fyllingen syv av hans elleve år som aktiv spiller i klubben, og fikk dermed innsyn i hva som kreves for å drive en fotballklubb.

GØY PÅ JOBB

Han ble kontaktet av BTV, en lokal tv-stasjon drevet av Bergens Tidende, og laget et program som het Triplett sammen med Camilla Ahamath. I en programserie skulle Børslid teste forskjellige idretter, mens han i et annet program la opp til en duell mellom ulike idrettsutøvere.

– Det virket som om du spurte deg selv: Hvordan kan jeg sørge for at det blir gøy på jobb?

– Jeg har jo hatt noen sommerjobber opp gjennom årene, og det er ikke alle jobber som er gøy. Men jobben tar en stor del av livet ditt, og jeg tror det er viktig at man er ærlig med seg selv. Jeg driver med noe som er utrolig viktig for meg. Sånn sett er jeg også privilegert.

Boerslid3
FOTBALL SOM FAG: – Jeg er opptatt av at fotball er et fag. Dette snakker Petter Myhre også om; han har vært trener på aldersbestemt nivå, og var trener i eliteserien – og nå er han ekspertkommentator; han sier at dette etterhvert blir en utdannelse, og det er jeg enig i, sier Børslid (t.h.), her sammen med Myhre. (Foto: Olof Andersson)

– Er du en uredd type?

– I utgangspunktet trenger jeg også trygghet og sikkerhet, og jeg var ganske beskjeden og forsiktig som liten. Men blir jeg varm i trøyen så kan jeg nok være…, ikke en klovn, men jeg er opptatt av å skape god stemning rundt meg.

– Jeg husker julaften da jeg var syv år. Jeg hadde fått en fiolin av bestefar, og skulle spille sammen med ham for familien. Jeg kan ennå kjenne på hvor nervøs jeg var.

– Jeg hadde musikk valgfag på Sandgotna skole, og på en avslutning skulle jeg gjøre et soloshow hvor jeg skulle fremføre en Elvis-medley. Jeg var så nervøs at det gjorde vondt i hele kroppen, men så lærte jeg også at når man først får kontroll på «beistet» så går det bra. Men jeg er nok ikke like offensiv i stilen og kjapp ut av startblokkene som for eksempel en type som Stian Blipp, som synes å ligge i høyt turtall hele tiden. ler han.

BLIR EN UTDANNELSE

– Hender det at du er nervøs i studio?

– Jeg er nok ikke nervøs lenger, men da jeg jobbet på Kontraskjæret under fotball-VM i sommer var settingen litt annerledes, og da blir man litt skjerpet. Det er nok mer sånn at jeg merker at andre rundt meg er nervøs, og jeg er opptatt av at gjestene skal ha det bra. Da gjelder det å ha overskudd og energi til å kunne bruke tid på folk rundt meg. Etter hvert som man får litt rutine kan det være gøy at det skjer ting utenom den vanlige malen.

Selv om det er krevende, gleder han seg til å gå på jobb hver dag.

– Folk spør meg om jeg har drømmejobben, og det har jeg jo; den ligger så nær lidenskapen min. Samtidig er ikke dette noe jeg har drømt om; jeg har aldri jaget etter å jobbe i TV 2, men jeg setter stor pris på jobben.

– Og så er jeg opptatt av at fotball er et fag. Dette snakker Petter Myhre også om; han har vært trener på aldersbestemt nivå, og var trener i eliteserien og nå er han ekspertkommentator; han sier at dette etterhvert blir en utdannelse, og det er jeg enig i. Så jeg har stor respekt for fotball som fag, samtidig som jeg digger alt rundt det, lidenskapen til supporterne, alt fotballen betyr for folk.

Jan Henrik Børslid har jobbet i TV 2 i tolv år. Det er lite som tyder på at han blir å se i annen jobb med det første.

– Jeg har det fantastisk bra, og ser ingen grunn til å jage videre. Vegard Jansen Hagen, som er sjefen min, ga meg muligheten, og han er veldig flink til å ta inn folk og gi dem muligheter til å utvikle seg. Han er en sjef som bryr seg.

– Og så lærer jeg mye av folkene rundt meg; Trevor Morley, Erik Thorstvedt og Brede Hangeland. Å jobbe sammen med dem hver dag er lærerikt og veldig inspirerende.

TRENING MED KOLLEGER

Børslid har selv bidratt til å sette i gang tiltak for å utvikle og skape et enda bedre miljø på arbeidsplassen. I januar i år tok han og kollega Mathias Davidsen initiativ til å starte en treningsgruppe.

– TV 2 hadde et treningsrom da vi var på Nøstet, og det var ingen planer om et slikt rom da vi flyttet til Media City Bergen. Vi sitter på forskjellige avdelinger, og da blir det ikke mye kontakt mellom de ulike avdelingene. Jeg gikk forbi folk i gangen, og visste ikke om de jobbet i TV 2 eller om de bare var på besøk.

– Da Olav Sandnes ble ny TV 2-sjef pushet jeg og Davidsen på for å få et treningsrom i MCB-huset, og han var veldig kul på det og sa ja. Treningsgruppen skulle være et prøveprosjekt, og responsen var bra. Nå treffer jeg stadig nye folk som jeg ikke kjente fra før, og miljøet utvider seg. Tanken er å fortsette til høsten.

Boerslid2
TRIO FRA TV 2: – Jeg lærer mye av folkene rundt meg, sier Børslid. Fra venstre: Jan Henrik Børslid, Øyvind Alsaker og Petter Myhre. (Foto: Olof Andersson)

I fjor skulle kollega Jonn Erik Aasen gifte seg. Han var 125 kilo og ville ned i vekt. Aasen spurte Børslid om råd.
– Han ville under hundre kilo, og jeg sa at jeg kunne hjelpe ham, men da måtte det handle om å endre livsstil. Han måtte lære om trening og kosthold, forteller han.

– Jeg baserte det på egne erfaringer. Etter at jeg sluttet i fotball måtte jeg lære meg å trene. Som aktiv så jeg ikke på fotballen som trening, for meg var det «passion» og noe jeg digget å drive med. Men nå var jeg ikke i god form lenger og brukte mange år på å lære meg å trene og drive med noe annet enn fotball.

Børslid er engasjert.
– Akkurat som med treningsgruppen var det veldig givende å se at jeg kan noe som jeg kan gi videre til andre. Og det var veldig motiverende å se hvordan Jonn Erik tok tak og jobbet knallhardt for å nå målet.

– Det handler om å si til seg selv: Jeg må trene for å bli en best mulig utgave av meg selv. Det viktigste er å finne noe du liker, og å gjøre det sammen med noen du liker. Den sosiale effekten med trening har jeg jo lært gjennom fotballen.

Selv har han hatt en matchvekt på rundt 77 kilo. I fjor stoppet nålen på 87. Da måtte han gjøre noe.
– Jeg har aldri vært så tung, og jeg måtte gjøre noe drastisk. Jeg bestemte meg for å gå i gang med et prosjekt hvor jeg skulle trene hundre økter på hundre dager. Og det gjorde jeg, med en snittvarighet på 67 minutter per økt.

– Nå kan jeg bruke det jeg lærte når folk spør om råd. Jeg kan vise og si: «Jeg var her i august i fjor, og i november var jeg her. Dette skjedde med meg fysisk». Men så handler det om så mye mer. Treningen gjør noe med hvor du er mentalt. Du får en helt annen energi, og det har også en verdi for omgivelsene. Jeg ble en bedre utgave av meg selv. Jeg kom ned i 80 kilo uten å slanke meg og var i kjempeform, kanskje i mitt livs form i en alder av 41. Jeg tålte mer på jobb, og jeg sov bedre.

OPPSIGELSER OG #METOO

Og energi på jobb kan saktens være nødvendig. TV 2 annonserte i 2016 at den da nesten 25 år gamle kanalen måtte kutte 350 millioner i kostnader frem mot 2020, noe som medførte en nedbemanning på 177 årsverk. Nedgangstidene i mediebransjen hadde nådd den kommersielle tv-kanalen på Nøstet, og de ansatte fryktet for jobbene sine.

TV 2 hadde 900 ansatte og omsatte for nærmere fire milliarder kroner. Da TV 2-sjef Olav Sandnes kom til Bergen for å holde allmøte, var det det mest dramatiske møte i kanalens historie.

– Jeg tror #metoo har styrket samholdet og følelsen av tilhørighet hos oss som er igjen, og kanskje blir man mer observant på omgivelsene og interessert i menneskene rundt seg.

– Man får litt følelsen av at man blir angrepet. Det er mange som har sett kolleger og venner miste jobben, og det tar gnisten fra deg. Og jeg ser jo hvor fort ting snur i tv-bransjen. Verden er blitt større, og konkurrentene heter Netflix, HBO, Twitter, Facebook og Google.

I august 2017 var Premier League-redaksjonen den første som flyttet inn i Media City Bergen, og Børslid og kollegene kjente at en ny start var på gang, med ny organisasjon, ny ledelse, ny struktur.

– Jeg husker den gode følelsen og jeg gledet meg. Nå kommer snart resten av flokken, og vi skulle møtes oftere i en felles kantine, alt lå til rette for at det skulle bli bra. Så kom #metoo, sier Børslid.

En lørdagskveld i november la journalist og programleder Alexander Schau ut en rekke Twitter-meldinger om det han mente var en ukultur i norsk tv-, kunst og mediebransje, og påpekte at de fleste historiene stammet fra tiden hans i TV 2.

– Han sa også at mange tilfeller kom fra TV 2-sporten, og da mistenkeliggjorde han mange tidligere kolleger. Det føltes urettferdig, og flere ble stilt i et lys man ikke fortjente.

– Hvordan synes du TV 2 håndterte saken?

– Ledelsen var åpen og ærlig både utad og internt, og jeg mener Olav Sandnes og organisasjons- og kommunikasjonssjef Sarah Willand med sitt team håndterte det veldig bra. Derfor tror jeg også vi kommer styrket ut av det.

– Jeg tror #metoo har styrket samholdet og følelsen av tilhørighet hos oss som er igjen, og kanskje blir man mer observant på omgivelsene og interessert i menneskene rundt seg. Jeg opplever at den nye ledelsen er kommet enda tettere på oss ansatte, og det føles ekte og genuint. Det er en ny tid som jeg synes er veldig spennende.

– Men oppgjøret med kulturen var nødvendig?

– Helt klart. Det var vondt for mange, men det var nødvendig og det fikk også konsekvenser for noen.

EKTE KJÆRLIGHET

I helgen startet Premier League-sesongen, og Jan-Henrik Børslid er tilbake i studio etter en etterlengtet ferie hvor han blant annet har vært hos svigerforeldrene utenfor Risør. Nå gleder han seg til å ta fatt på en ny sesong.

Manchester Citys dominans i forrige sesong med hundre poeng – nitten poeng ned til Manchester United på andreplass, og med Tottenham og Liverpool på henholdsvis tredje og fjerde – får ham ikke til å frykte at den engelske ligaen kan bli forutsigbar og kjedelig.

– Det er kun to lag, Manchester United og Chelsea, som har klart å forsvare en ligatittel i Premier League-æraen, og det blir Manchester City sin utfordring i år. De er favoritter, og så mener jeg å se at Liverpool i øyeblikket er den største gjedden i sivet.

– Det er ikke så lenge siden det var to-tre dominerende lag; nå er det seks lag helt øverst. Det betyr også at vi får topp 6-møter med interne dueller regelmessig, og har alltid en storkamp å se frem til. Vi vet også at det kun er to lag, Manchester United og Chelsea, som har klart å forsvare en ligatittel i PL-æraen, og det blir Manchester City sin utfordring i år. De er favoritter, og så mener jeg å se at Liverpool i øyeblikket er den største gjedden i sivet.

Når dette skrives i slutten av juli er det Liverpool som har vært mest aktiv med nysigneringer.

– Vi vet at Jose Mourinho har for vane å vinne ligaen på første forsøk. Hva nå i sesong nummer tre? Det er jo nå det rakner for Mourinho, og det er vanligvis den tredje som blir hans siste. Arsenal har ny manager, og det blir spennende å se hvordan det slår ut. Hos Chelsea er Antonio Conte ute. Hva vil det bety? Spørsmålene er mange.

Børslid ser frem til sesongen, og forsikrer at lidenskapen er ekte.

– Det tror jeg også er hemmeligheten om man skal lykkes. Lidenskap. Enten du er programleder, kommentator eller fotballekspert må du ha genuin lidenskap. Det må være ekte kjærlighet. Det er umulig å «fake» det. Jeg tror det gjelder for alle yrker. Du må bruke tiden på noe som betyr noe for deg og som får hjertet til å banke, sier Loddefjord-gutten – på vei inn i sin sjuende sesong.

Boerslid1
LIDENSKAP: I helgen gikk Jan Henrik Børslid i gang med sin sjette sesong som programleder for TV 2s Premier League-satsing. Lidenskapen for fotball og for jobben gjør atJan Henrik Børslid gleder seg til fortsettelsen. (Foto: Olof Andersson)

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this