Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
FORSKER PÅ FEDME: Forskere ved Senter for ernæring skal i gang med en ny studie om hvordan type og mengde karbohydrater påvirker kroppsfett, appetitt og energinivå. Fra venstre: Kristine Kjerpeseth, Nicole Næsheim, Trine Leikanger, Ingrid Revheim og Amanda Arnesen. Inghild Storås deltar også, men var ikke til stede da bildet ble tatt.

Kvinner søker fete menn

Legger du stadig på deg, og ønsker å gjøre noe med det? Da kan en ny toårig studie ved Haukeland Universitetssykehus være noe for deg. 

– Den dramatiske økningen av fedme de siste femti årene kan ha hormonelle årsaker.

En gruppe forskere ved Senter for ernæring (Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssjukehus) ser nå etter kandidater til denne studien, som har fått navnet Carbfunc. Oppstart blir til vinteren.

Som deltaker vil du følges tett opp med konkrete kostholdsprogrammer, oppskrifter og strategier for å oppnå varige kostholdsendringer.

– Vi vil teste i hvilken grad en omlegging av kostholdet til lite bearbeidete matvarer gir helsegevinster, uten betydelig reduksjon i det totale energiinntaket, sier prosjektleder Simon Nitter Dankel, som er førsteamanuensis ved Klinisk institutt 2 ved Universitetet i Bergen.

NY KOSTHOLDSSTUDIE: – Det er for enkelt å si at man bare må spise mindre og bevege seg mer, mener Simon Nitter Dankel.

Deltakerne vil fordeles på tre forskjellige kosthold, med ulik kvalitet og mengde karbohydrater.

Forskerne vil så måle om de tre gruppene får ulikt tap av kroppsfett, og undersøke sammenhengen dette har  med insulin og andre hormoner.

– Den dramatiske økningen av fedme de siste femti årene kan ha hormonelle årsaker, sier Dankel.

Han forklarer at insulin er kroppens viktigste fettlagringshormon, og at insulinproduksjonen primært styres av mengden og typen karbohydrat i kostholdet. Mesteparten av vårt moderne kosthold består av sterkt raffinerte matvarer med mye raske karbohydrater i form av hvitt sukker og finmalt mel, noe som bidrar til å øke insulinproduksjonen.

Fagfolk diskuterer stadig om ulike mengder og typer karbohydrat påvirker kroppens evne til å lagre fett, uavhengig av kaloriinntaket, eller om det primært er den totale energimengden i maten som er avgjørende. Flere studier må til for å få svar på dette.

– Det er for enkelt å si at man bare må spise mindre og bevege seg mer. Feil type kan mat både forsterke appetitten og gjøre deg mindre energisk, sier han.

Dersom du ønsker å delta i studien, kan du gå inn på magefedme.no og fylle ut påmeldingsskjemaet som er lagt ut der. Dersom par ønsker å delta samme, vil begge bli fordelt til det samme kostholdet, men begge må fylle ut skjemaet for å bli vurdert. Deltakarane må ha fedme (kroppsmasseindeks på minst 30) og være mellom 20 og 55 år.

Mer informasjon: facebook.com/carbfunc og magefedme.no

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this