Chris Tvedt1
ALLTID LEST MYE: – Jeg har alltid lest voldsomt mye. Da jeg var på besøk hos venner som liten kunne jeg finne på å hente en bok fra bokhyllen og bli sittende og lese.

Tester ut plottene på konen

Del artikkelen i Sosial medier

Når krimforfatter Chris Tvedt står fast, inviterer han konen med på biltur.

Etter å ha jobbet i nærmere 20 år som jurist og advokat, debuterte Chris Tvedt (64) som krimforfatter i 2005 med Rimelig tvil. Boken fikk gode anmeldelser, og ni nye kriminalromaner har sett dagens lys siden den gang. Den ferskeste, Bevisets stilling, kom ut i august. Her får leserne et gjensyn med forsvarsadvokaten Mikael Brenne.

– Jeg har alltid lest mye krim, og jeg tror du må kjenne en sjanger godt for å skrive i den. Og så passet det til min bakgrunn som jurist.

– Karakteren Mikael Brenne begynte jeg å skrive om mens jeg jobbet som advokat, og han vokste frem ganske naturlig fra min egen hverdag. Bevisets stilling er inspirert av en 30 år gammel drapssak, en familiemassakre, fra Eikelandsosen. Det er en av flere saker fra virkeligheten jeg har lagret i bakhodet.

– De siste romanene mine har jo handlet om en annen karakter, og det har faktisk vært fint å få en pause fra Brenne. Jeg fikk ham litt på avstand.

Glad for pirk

Forfatterdrømmen åpenbarte seg lenge før jussen hogg tak i ham. Faktisk studerte han litteraturvitenskap før jusstudiene, og den aller første debuten var i 1983 med novellen Balkan natt. Deretter skrev han en diktsamling som han sendte til en rekke forlag.

– Diktsamlingen ble kraftig refusert av samtlige. Jeg fant nylig de gamle refusjonsbrevene da jeg ryddet i skap. Men drømmen levde videre. Så kom barn, pantebrev og virkeligheten og innhentet forfatterdrømmen, og 19 år i advokatyrket fulgte. Til slutt ble jeg nok litt lei.

En kort sykemelding var det som skulle til for at Tvedt begynte å skrive for alvor. Og da han ble friskmeldt var han altfor giret til å la manuskriptet ligge. Aldri før hadde han vært så tidlig ute på kontoret. To timer hver morgen gikk med til å fullføre manuskriptet.

– Husker du følelsen av å holde din første utgitte bok i hendene?

– Det aller beste øyeblikket er når de ringer fra Oslo og bekrefter at «dette vil vi ha». Det var nok høydepunktet på kurven. Deretter begynner arbeidet; du får en redaktør som pirker og mener ting om arbeidet ditt. Det kan oppleves som litt frustrerende der og da, men i ettertid har jeg vært glad for engasjementet fra forlaget.

– Følelsen av å være i retten, møtet med dommerne, erfaringen som politiadvokat – dette er situasjoner som sitter dypt forankret i meg.

– Da boken først kom ut, så jeg jo for meg en stor haug inne på Ark Beyer og Norli, men slik var det jo ikke. Og heter man Tvedt, ender man jo nederst i bokhandelens hylle. Så jeg ble raskt virkelighetsorientert. Men jeg fikk et fantastisk oppslag i VG, en dobbeltside, med overskriften «Advokat debuterer med sex og vold». Da var jeg litt høy på meg selv, flirer han.

Skriver med konen

Tvedt har altså gitt liv til to helter; advokaten Mikael Brenne og etterforsker Edvard Matre. Sistnevnte klekket han ut sammen med sin kone Elisabeth Gulbrandsen, som også er jurist. De to har skrevet tre bøker sammen.

– Vi giftet oss i 2006, året etter jeg ga ut første boken. Som forfatter står man jo ofte litt fast i plottet, og mitt triks var å dra på biltur med min kone. Hver gang jeg klaget over å ikke komme noen vei med historien, hørte hun etter og kom med innspill. Gode innspill.

– Til slutt kom vi inn i vanen med å diskutere og forme plottene sammen. Deretter jobbet vi også sammen på teksten og korrekturjobben. Vi leste høyt for hverandre, og innså at vi er språklig like.

Det ble til slutt så mye felles arbeid at de fant ut at de like godt kunne skrive sammen på ordentlig. Men da måtte det en ny karakter til.

– Brenne var blitt mitt varemerke, og det var ikke naturlig å slippe noen andre inn på ham. Vi fikk dessuten en god idé vi ikke kunne bruke Brenne til. Dermed endte vi opp med etterforsker Edvard Matre. Jeg angret raskt på samarbeidet.

– De gangene vi var uenige mente jeg at det var hun som burde gi seg, men det var hun selvsagt uenig i. Til slutt fikk vi samordnet stemmene våre, og fant frem til en enhetlig tone. Men det var mye krangling før det ble gøy. De fleste ektepar krangler jo om noe, og vi krangler heldigvis om noe vi tjener penger på. Så slipper vi å bruke penger på nytt kjøkken, forteller Tvedt med et smil.

Alltid lest krim

– Hva har bøker betydd for deg gjennom livet?

– Jeg har alltid lest voldsomt mye. Da jeg var på besøk hos venner som liten kunne jeg finne på å hente en bok fra bokhyllen og bli sittende og lese. Det er egentlig litt uforståelig at jeg hadde venner.

– Jeg leste veldig variert. Det gikk mye i klassikerne; Bobsey-barna, Hardy-guttene, Frøken Detektiv, som jeg riktignok leste i smug – de var jo egentlig for jenter. Fem-bøkene, Gyldendals gode guttebøker. Alle klassikerne; Skatteøya, Oliver Twist, David Copperfield. Tarzan-bøkene og Hornblower-serien. Det var mye bra litteratur. Og deretter begynte jeg å sjekke ut foreldrebokhyllen.

– Hvorfor ble det krim?

– Det er nok to grunner til det. Jeg har alltid lest mye krim, og jeg tror du må kjenne en sjanger godt for å skrive den. Og så var det åpenbart at det passet til bakgrunnen min som jurist. Følelsen av å være i retten, møtet med dommerne, erfaringen som politiadvokat – dette er situasjoner som sitter dypt forankret i meg. 

Chris Tvedt2
SKRIVER MED KONEN: – De fleste ektepar krangler jo om noe, og vi krangler heldigvis om noe vi tjener penger på. Så slipper vi å bruke penger på nytt kjøkken, sier Chris Tvedt.

Tvedt skriver også bøker for ungdommer. I 2016 ga han ut Demonenes sang, som var første bok i Villstjerne-trilogien. Foreløpig er kun to bøker utgitt.

– Jeg håper jeg får fullført trilogien, og jeg har en anelse om hvordan den skal slutte. Spørsmålet er hvorvidt jeg har tid og økonomi til det. Man blir ikke rik av å skrive ungdomsbøker, så det er en luksus å kunne ha råd til det.

– Jeg liker veldig godt å skrive Villstjerne-bøkene, og jeg er ganske fornøyd med dem, selv om oppmerksomheten har vært liten. Det er derimot ikke lettere å skrive ungdomsromaner enn voksenbøker. Det tar akkurat like lang tid.

Sjø og seilas 

– Man leser overskrifter om triste ting i verden, drap og andre tragedier, og samler historiene i en ryggsekk, akkurat som Espen Askeladd.

I 2011 ble Tvedt tildelt Riverton-prisen, som gis til forfatteren av årets beste norske kriminallitterære arbeid.
– Den betød mye, både praktisk og økonomisk. Den kom på et perfekt tidspunkt, rundt femte boken. På det tidspunktet hadde jeg allerede bygget opp en leserkrets, og prisen ble en fin utskytningsrampe. Den var viktig for både salgstall, anerkjennelse og bankkontoen.

– Hva leser du i dag?

– Nå leser jeg forferdelig mye. Jeg sitter i Den norske forfatterforeningens litterære råd, noe jeg anser som en stor ære. Det innebærer at jeg må lese alt som gis ut i løpet av et år. Dersom man finner skikkelig gull er lesegleden like stor som alltid, men det kan jo også være slitsomt. Man må gjennom en del bøker man vanligvis ikke ville fullført.

Når Tvedt først skal slappe av drar han til sjøs og seiler. Men i bakhodet tikker og går det.

– Jeg tenker mye på fremtidige bøker. Min kone og jeg lagde et nytt Mikael Brenne-plott nå i sommer. Det er vanskelig å koble helt av. Man leser overskrifter om triste ting i verden, drap og andre tragedier, og samler historiene i en ryggsekk, akkurat som Espen Askeladd.

Hør Chris Tvedt lese fra den nye boken på Litteraturhuset i morgen, torsdag 27. september kl. 18.00. Arrangementet er en del av Forfattersleppet 2018, og det blir også opplesning fra forfatterne Gunnar Staalesen, Jørgen Jæger, Monika Yndestad, Ragnar Hovland og Ingebjørg Berg Holm.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this