fotballbok1 Jim White and Phil McNulty edit
RASERI MELLOM FOTBALLKLUBBER: De britiske sportsjournalistene Jim White (til venstre) og Phil McNulty (til høyre) kommer til Bergen i forbindelse med lanseringen av boken «Rødt mot rødt». (Pressefoto)

Rødt mot rødt på Litteraturhuset

Del artikkelen i Sosial medier

Da jeg så omslaget på boken «Rødt mot rødt», trodde jeg først den handlet om et internt oppgjør om NATO-medlemskap i partiet Rødt. Men så handler den altså om rivaliseringen mellom to av Englands mest fremtredende fotballklubber. Få med deg når bokens to forfattere møter til samtale med Davy Wathne.

fotballbok2
KJEMPER BÅDE PÅ OG UTENFOR FOTBALLBANEN: «Rødt mot rødt. Liverpool, Manchester United og den bitreste rivaliseringen i fotballverdenen​» (Vigmostad & Bjørke) gir bakgrunnen for den nådeløse rivalisering mellom de to britiske fotballklubbene.

«Rødt mot rødt​» (Vigmostad & Bjørke) handler om det intense hatet mellom Liverpool og Manchester United, og er skrevet av de britiske sportsjournalistene Phil McNulty (BBC Sport) og Jim White (Sky Sports, Talksport) – som er fan av hvert sitt lag.

Phil McNulty er født i Liverpool, og er rangert blant Storbritannias beste sportsjournalister, mens United-fan Jim White har skrevet en rekke bøker – blant annet «Manchester United: The Biography».

De to store engelske klubbene gløder av patriotisme og livsglede, men også av hat for hverandre. Boken ruller opp bakgrunnen for denne rivaliseringen gjennom å fortelle om ti «legendariske» kamper i perioden 1977-2022.

«Underveis møter du de store legendene på begge lag, og får deres oppfatninger av situasjonen» lover pressemeldingen. For hatet begrenser seg ikke til tribunen, men ligger som en ildrød sky over dagliglivet i de to byene. Innbyggerne misliker hverandre intenst på kryss og tvers av generasjoner, klasse, kjønn og etnisitet.

Forfatterne av «Rødt mot rødt» kommer til Norge i forbindelse med lanseringen av den norske oversettelsen 10. februar. Samme dag møter de til samtale med Davy Wathne på Bergen internasjonale litteraturfestival (LitFestBergen) – der årets tema er nettopp raseri.

RASERI OG KREATIVITET

– Raseri kan avle vold, men det kan også være en kreativ litterær kraft. Vi undersøker raseriet fra et litterært, kunstnerisk og vitenskapelig ståsted, sier festivalsjef Teresa Grøtan – som inviterer til fire dager med mer enn 100 forfattere fra 20 land. På programmet står blant annet:

  • Den belarusiske poeten Valzhyna Mort og den moldovske romanforfatteren Tatiana Ţîbuleac skriver begge om personlige og politiske erfaringer med oppvekst i Sovjetunionen og voksenlivet er i et nytt land. De møter Martin Paulsen til samtale om hvordan man kan snakke om krigen i nabolandene når frykt og raseri dominerer.
  • Rastafaripoeten, foreleseren og radioverten Mutabaruka (Jamaica) vil snakke om raseriet som drivkraft for endring, aktivisme og kreative prosjekter, mens forsker og forfatter Nimmi Gowrinathan (USA) har undersøkt raseriet som drivkraft hos kvinnelige geriljakrigere. Sammen møter de den britiske historikeren og forfatteren Alex von Tunzelmann for å diskutere konstruktive og kreative aspekter ved raseri.
  • Hvilken rolle kan litterære uttrykk spille i kravet om et samfunn der kvinner ikke lenger blir regnet som annenrangs borgere? Og hvilken rolle kan ulike former for litterære uttrykk spille for å skape endring? Dette er temaer på et møte med Mai Al-Nakib (forfatter/forsker fra Kuwait), Ece Temelkuran (forfatter/politisk kommentator fra Tyrkia) og Asieh Amini (poet/journalist fra Iran/Norge).
  • Forfatter og politisk rådgiver Jonas Bals har skrevet boken «Streik!», som handler om betydningen streik har hatt for arbeidslivet i Norge gjennom 150 år. Han møter forfatter og Rødt-politiker Mímír Krístjanson til samtale om hvordan arbeidskonfliktene har formet samfunnet vårt, og hvordan streik kan være et middel i kampen for klimaet eller mot diktatur og undertrykkelse.
  • Den britiske forfatteren og fotografen Dayal Patterson har skrevet flere bøker om black metal, og Thomas Seltzer har opplevd mye gjennom en lang musikerkarriere. De to møtes til samtale med Tor-Otto Mjelde, som er kjent fra radioprogram som «Pyro» og «Stjernepose».
  • Hva er raseri? Er det noe annet enn sinne? Er vi mer rasende nå enn før? Professor i filosofi Lars Fr. Svendsen vil holde et foredrag der han prøver å forklare hva denne universelle følelsen er.

Norske forfattere som deltar på denne femte utgaven av LitFestBergen er blant andre Per Petterson, Matias Faldbakken, Monica Isakstuen, Kathrine Nedrejord, Øyvind Rimbereid, Brynjulf Jung Tjønn, Kjartan Hatløy, Ingeborg Senneset, Alfred Fidjestøl, Anne Bitsch og Thomas Seltzer.

LitFestBergen 2023 på Litteraturhuset, 8.-12. februar. Møtet mellom de to britiske sportsjournalistene og Davy Wathne holdes i Auditoriet 10. februar kl. 20.30. Fotball er også tema dagen før, når forfatteren Nils Henrik Smith (Entusiasme og raseri: Artiklar om fotball, Samlaget 2021) møter sportsjournalist Philip McNulty til en samtale ledet av Henning Bergsvåg.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this