Det var et yrende folkeliv på Skansedammen sist helg. Plutselig dukket Maciek Kus og Malgorzata Osypínska opp og underholdt i solskinnet. Leder i Skansen Skøyteforening, Frode Sjursen, lot seg imponere.
Det er Frode Sjursen i Skansen Skøyteforening som sørger for å holde isen på Skansedammen ved like.
– Det er kjekt med all aktivitet som kan få ungene bort fra Playstation i noen timer.
– Skansen Skøyteforening er et samlebegrep for å skape aktivitet på Skansedammen, og et nærmiljøtiltak for å utnytte de muligheter som fins når vi har en en stor vannflate slik vi har her på Skansen, sier Frode Sjursen.
– En slik isbane skaper aktiviteter for mange aldersgrupper; vi ser at de minste er her på dagtid, og så øker aldersgruppen utover ettermiddagen og kvelden. I helgene er det liv her hele dagen. Vi ønsker at det skal skje noe i nærmiljøet, samtidig som vi ser at det kommer folk fra andre deler av byen også.
Det siste overrasker ikke Sjursen.
SPEKTAKULÆRT
– Utsikten vi har her oppe er er ganske spektakulær. Jeg vet ikke om du finner en skøytebane andre steder i Bergen med tilsvarende utsikt. Opprinnelig var det tegnet inn et skøyteanlegg her med fryse-elementer, men kommunen tok ikke kostnaden ved å drifte et slikt is-anlegg. Derfor legger vi til rette for at det likevel kan være en skøytebane her på dammen på Skansen.
Sjursen forteller at de var en gjeng med naboer som en kald vinter i 2010-11, før utbyggingen, så den store aktiviteten på Skansedammen, og at de innså at her ville det være et stort potensial for et skøyteanlegg når vanndybden ble ti centimeter.
– Da bestemte vi oss for å benytte muligheten for å skape miljø og stor aktivitet som gagner nabolaget og resten av byen.
Anlegget sto ferdig i 2015. Vinteren 2015-2016 var det første året at dammen kunne brukes slik som nå.
– Så vet vi jo at været kan variere her i Bergen. I fjor var det en veldig lang vintersesong. Da hadde vi sammenhengende gode skøyteforhold fra desember til begynnelsen av mars.
Sjursen bor selv i Tordenskioldsgate, like i nærheten av Skansedammen.
– Jeg ser jo at det blir liv og røre her, og jeg synes det er kjekt med all aktivitet som kan få ungene bort fra Playstation i noen timer, sier han.
– Om sommeren går ting mer av seg selv. Da har vi overoppsyn med park og dam og prøver å passe på at det ikke blir for mye forsøpling i nabolaget vårt. Det er blitt et veldig fint anlegg, vi ønsker å ta vare på det og bruke det på en fornuftig måte, sier Frode Sjursen.
VALGTE ISEN
Cornelius Sivertsen (17) går på Katten videregående, og da elevene ikke fikk bruke gymsalen fikk de i stedet velge en annen aktivitet. Da valgte Sandviken-gutten å prøve skøytene på Skansedammen.
– Om vinteren er jeg her så ofte som jeg kan, så lenge det er kaldt nok og jeg har muligheten, sier Sivertsen.
Mens elevene i klassen hans kommer fra ulike plasser i Bergen, bor han selv på Asylplass, et steinkast fra isen ved gamle Skansen Brannstasjon. Derfor benyttet han sjansen til å øve litt på noen ishockey-ferdigheter. Ettersom det var midt på formiddagen hadde han isen nesten helt for seg selv.
– Det har blitt veldig fint her etter at de pusset opp. Før var det bare en mark her. Det er bra for hele nærmiljøet at vi har et sånt sted å være om vinteren. Men det er jo fint her om sommeren også, sier 17-åringen.
GJØR GJERNE DUGNAD
Helt alene er han ikke; Steinar Aagesen bor i Skanselien og ser Skansedammen fra stuevinduet. Han setter pris på at det skjer noe i nærmiljøet.
– Det hender at jeg står i vinduet og ser på folkelivet, og jeg koser meg spesielt over at det er blitt et sted hvor familier kan ta med ungene. Det er ofte et yrende liv her med masse barn på isen, forteller han.
Da han kom klokken 7.30 var det syv centimeter med snø oppå isen. Etter to timers arbeid med snøfreseren er isen klar for alle skøyteentusiaster og lekelystne barn og ungdommer.
– Hvis vi ikke får fjernet snøen, så smelter snøen på isen og da er det ikke mulig å gå på skøyter her. Nå er det meldt minusgrader og da spyler vi isen slik at den blir blank og fin.
Selv jobber han i eiendomsbransjen og har nok å gjøre, men det hindrer ham ikke i å ta et tak i nabolaget.
– Å gjøre litt dugnad synes jeg bare er greit. Det bør egentlig flere gjøre. For meg handler det om å gi litt tilbake. Jeg har ikke barn selv, men det er herlig å se når det er et yrende liv her, og jeg forsøker å støtte nærmiljøet så godt jeg kan, sier Aagesen, som ber oss kaste et blikk på alle bosspannene som står rundt oss langs veien.
– De tagges ned jevnt og trutt, og da går jeg over med malekost, så blir det litt finere for alle som bor her. Og ikke minst for alle turistene som kommer opp her for å nyte utsikten, smiler Aagesen.