KLAR MED QUIZBOK: Bjarte Valen er journalist i Manchester United Supporter Club Scandinavia. Nå er han aktuell med quizbok om United, og håper de røde skal utfordre Manchester City denne sesongen. (Foto: Privat)

– Slaget står i Manchester

– I år står det mellom to lag og begge kommer fra Manchester, sier journalist i Manchester United Supporter Club Scandinavia, Bjarte Valen. Denne sommeren kom han med en quizbok om klubben han har fulgt siden han var seks år.

Året var 1982, Bjarte Valen var seks år og Manchester United skulle møte Tottenham i tippekampen. Han satt i stuen hjemme på Sotra. David Beckham var forøvrig syv, og kan ha sett samme kamp på tv ikke langt fra White Hart Lane; bestefaren var Tottenham-fan, foreldrene var United-supportere.

– Mourinho har som regel en agenda på pressekonferanser, men jeg har selv sett hvordan han endrer karakter når kamera er slått av.

«Følg med de røde» sa faren til Bjarte. Det gjorde 6-åringen, og det har han aldri angret på.

Dette var begynnelsen på storhetstiden til blant andre Bryan Robson, samtidig som det også var på denne tiden juniorspilleren Norman Whiteside skulle få sjansen.

Senere lærte han om flyulykken i München som i 1958 tok livet av 23 mennesker, deriblant åtte spillere fra Manchester United. Blant de overlevende var Bobby Charlton. United vant Europacupen for serievinnere ti år etter, som første engelske klubb. Med Bobby Charlton på laget.

– Selv om dette ikke var avgjørende for min interesse, ble følelsene for klubben enda sterkere, sier Valen.

I HAGEN MED BECKHAM

I dag bor Bjarte Valen i Chingford i utkanten av London, ikke langt fra der David Beckham vokste opp. Teddy Sheringham bor et steinkast fra Valen, som kan skimte toppen av Tottenhams tribune fra stuevinduet.

David Beckham deltok på Tottenham Hotspurs «School of Excellence» i flere år. Han deltok også på Bobby Charltons fotballskole i Manchester. Både Tottenham og Manchester United tilbød tenåringen skoleguttkontrakt.

Det var trolig avgjørende at manager-legenden Alex Ferguson personlig kom på besøk til London-familien for å vise sin interesse for det unge fotballtalentet. Historien sier at Tottenham-manager Terry Venables knapt visste hvem unggutten var. Dermed flyttet Beckham fra Nord-London til Manchester, hvor han ble en av klubbens største stjerner gjennom tidene.

– Moren til David Beckham var frisør, og dro hjem til folk og klippet dem. Svigermor var en av kundene hennes. En dag hadde fru Beckham med seg sønnen, David. Han lekte i hagen med Lisa, som jeg er gift med i dag, forteller Valen.

Det var Lisa som lokket Bjarte til London. De møtte hverandre på ferie på Cuba i 2005, og i begynnelsen ble det mange flyreiser mellom Bergen og London på mannen som begynte å jobbe som journalist i Vestnytt, før han senere frilanset for BA, BT og VG. Han flyttet i 2007, og jobbet for norske medier fra Englands hovedstad.

I 2011 fikk han jobb som journalist i Manchester United Supporter Club Scandinavia, som ble startet i 1981 av 18-åringene Per Harald Larsen og Hans Lokøy fra Bergen. Supporterklubben begynte med 250 medlemmer, og fikk gjennombruddet da United ble ligamester i sesongen 1992/1993.

Dette var tiåret med navn som Eric Cantona, David Beckham og ikke minst Ole Gunnar Solskjær, noe som bidro til å øke interessen for Manchester United i Norge. Medlemstallet eksploderte, og da klubben tok The Treble i 1999 var medlemstallet 34.000. Tallet har senere vokst til over 40.000 medlemmer, noe som gjør supporterklubben til den største i Skandinavia for britiske lag.

– Jeg tok en sjanse. Jeg har vært tiltrukket av England helt siden familieturene med Venus og Jupiter, sier 42-åringen.

– SCHMEICHEL ER DEN STØRSTE

Supporterklubben har 14 heltidsansatte, drifter et nettsted, gir ut et supporterblad og har et eget reisebyrå som selger billetter til Old Trafford.

– Vi har doble skift i redaksjonen. Så fort som ting skjer nå, må vi være på hele døgnet. Paul Pogba ble signert rundt midnatt, og da forventer medlemmene våre at vi er på plass og rapporterer.

– Men konkurransen fra andre medier er stor?

– Ja, og vi er en liten fisk i en gigantisk fiskedam. Interessen rundt verdens største fotballklubb er stor, men på grunn av vår historie, som strekker seg tilbake til 80-tallet, så har vi folk i organisasjonen som kjenner folk i United-systemet, og det gir oss noen muligheter.

STJERNETREFF: Her er Bjarte Valen sammen med Juan Mata i forbindelse med et supportertreff i Manchester. (Foto: Privat)

– Blant alle spillerne på United gjennom årene, er det noen som er større enn andre?

– For meg er Peter Schmeichel den største. Han var en av de beste keeperne i klubben og i verden. Jeg mener han kunne gått rett inn på laget i dag også, om han var 25, selv om nivået på keeperne er blitt bedre. Han var enorm. Og de kjøpte ham for 500.000 pund, sier Valen, som selv var keeper på Øygard.

– Kan sønnen Kasper Schmeichel også gjøre karriere i Manchester United?

– Jeg mener han er god nok. Nå har vi en god keeper fra før i David de Gea, og han er blitt linket til Real Madrid noen ganger. Nå ble han ikke solgt i sommer, men skulle han bli solgt senere, så er Kasper Schmeichel en god nok erstatter.

FAMLET I BLINDE

– Hva tror du om årets sesong i England?

– All erfaring viser at hver sesong lever sitt eget liv. Samtidig er det vel ingen hemmelighet at Manchester City blir vanskelig å stoppe. De har signert Riyad Mahrez fra Leicester, og flere andre spillere.

– Jeg tror Manchester United vil nærme seg City, men jeg er usikker på om de vil tette gapet helt. Etter at Alex Ferguson ga seg som manager i 2013 har de famlet i blinde. David Moyes, Louis van Gaal og Jose Mourinho har alle hentet inn sine typer spillere, og de har hatt hver sin måtte å legge opp spillet på. City visste at de ville hente Josep Guardiola, og hentet spillere som passet ham allerede før han var på plass i klubben. De ble nummer fire første året, vant som kjent i fjor, og virker veldig sterke.

Valen mener Mourinho er for defensiv i tankegangen, og skulle gjerne sett at Romelu Lukaku fikk mer støtte på topp.

– Han hadde en godkjent førstesesong med 16 seriemål og 27 mål totalt, men han ble veldig alene på topp. Nå har United hentet brasilianske Fred, som komplimenterer lagets midtbane og frigir Pogba i sitt offensive spill.

MOURINHOS TO ANSIKTER

– Mourinho er ikke akkurat et sjarmtroll?

– Vel, alle vi snakker med sier at han har en stil på pressekonferanser og i intervjusonen etter kamp, og en annen sammen med spillerne. Han har som regel en agenda på pressekonferanser, men jeg har selv sett hvordan han endrer karakter når kamera er slått av. Han er godt likt og respektert innad i gruppen, og jeg mener det var riktig av klubben å hente ham i den situasjonen som de var.

– Og nå har du og supporterklubben laget quizbok?

– Det begynte med at vi samarbeidet med et firma som ville utvikle en app med spørsmål om Manchester United. Den er fortsatt under utvikling, og skal fylles med 20.000 spørsmål om klubben. Det var jeg som fikk oppgaven med å lage spørsmålene, og det gikk en del helger og kvelder med dette arbeidet. Jeg foreslo overfor daglig leder at vi kunne lage en quizbok, og styret sa ja.

– Må man være United-ekspert for å svare på spørsmålene?

– Det hjelper jo at man kjenner klubben, men jeg har prøvd å lage en del spørsmål som kanskje virker vanskelige, men der man ved hjelp av elimineringsmetoden kan resonnere seg frem til riktig svar. Tilbakemeldingene så langt har vært gode, sier Valen.

Dette er et prøveprosjekt, og opplaget er i første omgang på 1000 bøker. Nå gleder journalisten og forfatteren seg over at en ny Premier League-sesong er sparket i gang.

– Det vil nok handle mye om de fire lagene Manchester City, United, Tottenham og Liverpool i år også, med Chelsea og Arsenal som utfordrere. De to sistnevnte har fått nye managere, og det blir spennende å se hvordan det slår ut.

– Så tror jeg altså at det vil stå mellom to lag fra Manchester, der City er favoritt. Gøy blir det i hvert fall, sier Bjarte Valen.

NABO: Norman Whiteside fikk sin debut på A-laget til Manchester United i en alder av 16 år og 351 dager. I 1982 skrev han seg inn i fotballhistorien som den yngste som noensinne hadde spilt i et VM-sluttspill. I dag bor han i samme boligområde som Bjarte Valen. (Foto: Privat)
Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this