musikkorps1
KOMMER PÅ LANDSFESTIVALEN: Manger Musikklag spiller nattkonsert i Johanneskirken lørdag 30. juni sammen med klarinettist Felix Peikli. (Foto: John Vint/NMF)

Skal blåse ørene av Bergen

Del artikkelen i Sosial medier

På søndag vil 2000 musikere fordelt på fem byrom klanglegge hele Bergen med samtidig spilling av Jubileumsklangen, et verk som er spesialskrevet i anledning Musikkorpsenes år.

Norges Musikkorps Forbund (NMF) er 100 år i år. Regjeringen har i den forbindelse erklært at 2018 skal ha offisiell status som Musikkorpsenes år. Landsfestivalen i Bergen, som holdes fra torsdag til søndag denne uken, er det største arrangementet i jubileumsåret.

– Vi er stolt over å kunne vise hele Bergens befolkning en kraftpakke av ulike varianter av korps og drill.

– Det er lenge siden Bergen har hatt en stor korpsfestival, og med tanke på at det nasjonale kontoret holder til i Bergen, var det naturlig å legge jubileumsfestivalen hit,sier generalsekretær i NMF, Karl Ole Midtbø.

– Vi er stolt over å kunne vise hele Bergens befolkning en kraftpakke av ulike varianter av korps og drill, sier generalsekretær i NMF, Karl Ole Midtbø.

Han er også mektig stolt over at 2018 er Musikkorpsenes år.
– Det er en anerkjennelse av den aktiviteten vi driver, og for oss er jubileet og feiringen en inspirasjon og en spore til å gyve løs på de neste hundre årene.

VERDENS STØRSTE TROMME

musikkorps2
GLEDER SEG TIL LANDSFESTIVAL: – Nå håper vi bare at vi får et vær som ligner på det Bergen hadde i mai, sier Karl Ole Midtbø. (Foto: NMF)

Midtbø har nok sine ord i behold når han lover at det vil «koke noe hinsides» i Bergen gjennom de tre døgnene Landsfestivalen varer. Her blir det alt fra drilloppvisning med HMK Garden til nattkonserter i Johanneskirken med blant andre Ole Edvard Antonsen.

Til Landsfestivalen 2018 kommer også Richard Bazarnik med en ti meter bred og 3000 kg tung tromme som skal stå på Festplassen under festivalen. Richard Bazarnik er fra Polen, og reiser verden rundt med trommen og lager show og underholdning som involverer publikum.

Det hele sparkes i gang på torsdagen ved at 100 trompetister spiller åpningsfanfare fra Fløyen med Ole Edvard Antonsen i spissen, og med påfølgende konsert fra hovedscenen på Torgallmenningen.

Denne ledes av Markus Bailey sammen med Dragefjellets Musikkorps og artister som blant andre Tine Thing Helseth og Mathea-Mari Glittenberg.

Fredag og lørdag blir det så aspirantfabrikk med Brazz Brothers, i tillegg til byspillinger i smitt og smau i Bergen by, og musikerfest. På programmet står også NM for skolekorps, janitsjar og brass i Grieghallen, samt drill i Sotra Amfi.

LYDEN AV 2000 MUSIKANTER

Et av festivalens høydepunkter blir urfremføringen av Jubileumsklangen på søndagen. Dette er et verk av Torstein Aagaard-Nilsen skrevet for «veldig mange korps utendørs». Fem byrom vil fylles opp med 400 musikanter hver, som så skal spille verket samtidig.

Jubileumsklangen er et verk skrevet for «veldig mange korps utendørs».

Verket avsluttes med en finale hvor alle musikantene fra alle byrommene – over 2000 korpsmusikere – samles på Torgallmenningen. På scenen vil også Ole Edvard Antonsen, Helene Reigstad og en slagverksgruppe fra HMK Garden delta.

Hele festivalen avsluttes deretter på Fana Stadion med en tattoo. Her kan publikum få oppleve et syklende korps fra Nederland, i tillegg til HMK Garden og det sørafrikanske Field Band Foundation National Band.

– Festivalen er full av store og mindre arrangementer, og byen vil være særdeles verdt et besøk – ikke minst på lørdagen, oppfordrer Midtbø, og forteller at Sjøforsvarets Musikkorps da skal ha en barnekonsert med Astrid Lindgren som tema.

På kvelden topper det seg med Ole Edvard Antonsen på scenen og premieutdeling for korpsene som deltar på NM skolekorps.

– Og det er ikke få; hele 117 korps deltar i konkurransen, som foregår i Grieghallen og Scandic Ørnen, sier NMFs generalsekretær.

– Jeg gleder meg som en unge.

musikkorps4
TATTOO PÅ FANA STADION: Krohnengen Brass Band skal være sceneorkester under tattooen på Fana Stadion. Slagverkeren på bildet heter Nina-Mari Antrobus. (Foto: John Vint/NMF)

Fakta

Landsfestivalen i Bergen

  • 263 deltakende korps
  • 7800 deltakere
  • 117 korps deltar i NM i skolekorps
  • Det skal serveres 13.000 måltider
  • Det blir totalt 17.000 overnattingsdøgn på skoler
  • 120 busser frakter korpsene til Bergen
  • 700 aspiranter deltar på Aspirantfabrikken
  • Totalt 240 byspillinger i løpet av dagene
  • Foregår i Bergen fra 28. juni til 1. juli
  • Mer informasjon og fullstendig program: musikkorps.no
musikkorps3
KONGENS EGET KORPS: HMF Garden skal opptre både i Johanneskirken og utendørs. (Foto: Rune Heljesen/NMF)

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this