Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
HAGEDESIGN: Da Linda Kausland tok gartnerutdannelsen i Ulvik visste hun at hun verken ville jobbe i gartneri eller i hagesentre. Etter en sesong på Arboretet og en sesong på Bymuseene i Bergen startet hun egen bedrift. – Siden har det gått av seg selv. Det er først de siste årene jeg har fått konkurranse fra andre. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)

Graver frem hageskattene  

Hvert år, fra april til september, forvandler Linda Kausland i Kreativ Hagedesign rundt 30 hager i bergensområdet til små oaser.

– Jeg utdannet meg først til sykepleier og jobbet som det i ti år. Det var veldig intenst. Særlig når det var sommer og fint vær føltes det som en straff når man måtte være inne. Derfor ble jeg omskolert til gartner og gikk to år på gartnerskole i Ulvik fra 2008, forteller Linda.

Det siste tiåret har hun vært en av få som har tilbudt hagedesign og gartnertjenester til private kunder i Bergen.

– Mitt favorittoppdrag er å komme til en overgrodd hage og grave frem skattene.

– Mange tror at en gartner kun jobber med planter. Men jeg planlegger og lager struktur på uteområdene. Hvor skal terrassen være? Hvor skal stiene og hageveiene gå? Hvor skal plenen ligge? Hvilke materialer skal man velge? Jeg vil si at det er her jeg kommer inn som den store hjelpen, sier hun.

Kundene spenner bredt, men det er ikke til å komme unna at de fleste som leier henne inn bor i eneboliger med tilhørende hager.

– 60 prosent av kundebasen min bor i Fana, opplyser hun.

– Er hagedesign noe som er forbeholdt rike mennesker?

– Nei, det synes jeg absolutt ikke. Men det er kanskje mer et byfenomen enn et fenomen for for eksempel striler. Jeg har en del kunder over 50  år som kanskje har gjort mye hagearbeid selv, men som nå har lyst til å gjøre andre ting.

Akkurat det med stril har hun belegg for å si, da hun selv vokste opp på Kausland i Sund kommune. Helt siden hun var barn har interessen for hage vært stor.

– Jeg og min bror hadde hver vår hageflekk. Folk var selvforsynte der ute. 

Hagekonsulent

I tillegg til å være gartner og hagedesigner, tilbyr Linda også hagekonsulenttjenester for de som kun ønsker råd til hagen sin.

– Da er jeg på stedet i inntil tre timer og får et overblikk og gir muntlige råd. Jeg vil litt bort fra å sitte hjemme og tegne til å være på stedet og jobbe underveis. Det sparer meg for arbeid og kunden for utgifter, forteller hun.

Som konsulent kan man komme med forslag til beplantning eller materialer.
– Jeg synes folk skal velge det beste. Hvis man ikke har råd til det, så vent til du har råd. Hagen skal man ofte se på i 30 år, sier hun og nevner at man for eksempel burde velge naturstein fremfor betong.

Linda forteller at det for mange sitter langt inne å be om hjelp til hagen.
– Mange unnskylder seg og synes det er flaut å ikke gjøre det selv. Men mange har lyst til å bruke tiden sin på andre ting enn hagen, og det er fullt forståelig.

To som har fått omgjort hele hagen sin er Marianne Færø og Bjørn Færø.
– Det var en fantastisk opplevelse, sier Marianne på telefon. Ekteparet har måttet flytte fra huset og hagen i Os, men vet at de nye eierne bruker hagen enda mer enn hva de selv gjorde.

– I flere år tenkte jeg at vi skulle få gjort noe med hagen. Det var altfor vått for plantene. Ved en tilfeldighet fant vi Kreativ Hagedesign. Da de kom sto vi og så på at hagen ble forvandlet fra en amatørhage til en profesjonell hage, forteller Marianne.

Forvandlingen tok ikke mer enn 14 dager totalt og Marianne satt igjen med en aha-opplevelse av at dette burde de ha gjort for mange år siden.
– Hagen er i dag veldig lett å holde siden de har laget stier og opphøyde bed hvor det er lett å komme til.

Jobber med andre

Linda jobber ofte i tospann med håndverker Juha Ståhlberg fra Finland.

– Vi utfyller hverandre. Han har en annen kompetanse enn det jeg har, noe som har gjort at vi kan ta på oss større oppdrag.

Ofte blir de tilkalt der hageeierne har store utfordringer i skråninger eller bratt terreng. De beste resultatene skaper de når de får frie tøyler av kunden.

– Mitt favorittoppdrag er å komme til en overgrodd hage og grave frem skattene, avslutter Linda. 

FØR OG ETTER: – Jeg ble tilkalt som hagekonsulent og laget en plan for hagen. Det var allerede etablerte busker og trær der, men de fikk ikke komme til sin rett. Så vi reorganiserte hele hagen og laget stier, sier Linda. (Foto: Linda Kausland)
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this