kjerpeseth01
SETTER DAGSORDEN: – Noe av det viktigste i min jobb er å bidra til å sette dagsorden, sier Jan Erik Kjerpeseth, som har jobbet i Sparebanken Vest siden 1999. Han ble med i ledergruppen i 2002 og har vært sjef for banken siden 2013. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)

En samfunnsengasjert banksjef

Del artikkelen i Sosial medier

FRA ARKIVET: – Visste du at et cruiseskip som ligger til kai bruker 3000 liter drivstoff i timen? Energibehovet tilsvarer Vadsø kommune. Det er jo helt absurd, sier Jan Erik Kjerpeseth.

Publisert 24. september 2018 // republisert 10. august 2020

– Beklager at jeg er sein! Jeg var i et møte med statsråd Atle Hamar fra Klima- og miljødepartementet, der vi snakket om å få på plass tre høyspentanlegg med landstrøm til cruiseskipene i Bergen Havn, sier Jan Erik Kjerpeseth i det han kommer inn døren.

– Vestlandsregionen hadde vært litt fattigere uten Sparebanken Vest. Vårt samfunnsengasjement skal være større enn våre konkurrenters.

Intervjuet skulle startet halv tolv. Nå er klokka halv ett. Som konsernsjef for Sparebanken Vest er timeplanen alltid full. Kjerpeseth setter miljøengasjementet høyt, også i jobbsammenheng. Selv om han gikk av som styreleder i Havnevesenet i juli i år, jobber han fortsatt med å få til mindre forurensning i Bergen, blant annet fra cruiseskipene.

– Visste du at et cruiseskip som ligger til kai bruker 3000 liter drivstoff i timen? Energibehovet tilsvarer Vadsø kommune. Det er jo helt absurd, sier han før han fortsetter:
– Det er viktig at både jeg og Sparebanken Vest viser et tydelig samfunnsengasjement.

Lanserer ny mobilbank

FAKTA Kjerpeseth
Bankens hjemmeside: spv.no

I tillegg til å være sjef i Sparebanken Vest, er Jan Erik Kjerpeseth også ny styreleder i BKK, styremedlem i Vipps og kanskje viktigst av alt, småbarnsfar. Om ikke lenge går han ut i foreldrepermisjon. Men tilbake til det med jobben.

– Hvordan jobber du med lederskap?

– En skal være forsiktig med å definere eget lederskap, men jeg prøver å jobbe etter tre ting: forutsigbarhet, fairness og konsekvens. Jeg ønsker et kollektivt lederskap og et offensivt lederskap. Alene får jeg ikke til noe, men jeg kan være med på å bygge en lagkultur.

– Apropos det. Du skrev nettopp en kronikk om Steffen Skålevik i Brann. Hvorfor det?

– Skålevik er en fighter og en som blir på laget også i motgang, det liker jeg.

I slutten av august slapp Sparebanken Vest nyheten om at de i 2019 skal lansere Norges første rene mobilbank.

– Å være offensiv når det gjelder utviklingen av digitale flater er et av hovedmålene til Sparebanken Vest. Den nye banken vil gi gode brukeropplevelser til en god pris, forteller Kjerpeseth.

Mobilbanken skal ledes av Torvald Kvamme.

– Vi har lenge hatt lyst til å gå nasjonalt. I tillegg skal vi gjøre det sylskarpt på fintech, sier Kvamme.

Skaper konkurranse

– Er det behov for en slik bank?

– Vi har en del utfordrerbanker, men alle mangler boliglån som en integrert del av banken. Ved å kombinere fintech med boliglån kommer vi til å nå mange som er opptatt av ny teknologi, svarer Kvamme.

– Det å komme med nye produkter gir god konkurranse og vil komme kundene til gode, skyter Kjerpeseth inn.

– Det å komme med nye produkter gir god konkurranse og vil komme kundene til gode.

Mye av teknologien til den nye banken utvikles i egne lokaler i Jonsvollkvartalet. De får også god hjelp fra fintechmiljøet i Bergen, et klyngesamarbeid mellom ulike finansvirksomheter kalt Finance Innovation, der blant annet Kjerpeseth er med i styringsgruppen.

Ambisjoner

Sparebanken Vest sitt nedslagsfelt er, som navnet tilsier, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Selv om de skal gå nasjonalt med ny bank neste år, er den lokale tilhørigheten fortsatt viktig.

– Vår ambisjon er at vestlandsregionen hadde vært litt fattigere uten Sparebanken Vest. Vårt samfunnsengasjement skal være større enn våre konkurrenters, sier Kjerpeseth.

Neste år har han vært 20 år i Sparebanken Vest. Kombinasjonen av det som er relevant for banken og egne interesser, har gjort at det er viktig å være en meningsbærer og en som bidrar i samfunnet. Spesielt på miljøfronten hever han stemmen.

– Med over 700 ansatte er jeg stolt over at alle drar i samme retning. Vi skal ha en tydelig posisjon i samfunnet, og bidra til å sette dagsorden på flere felt, avslutter han.

kjerpeseth02
NY MOBILBANK: Torvald Kvamme blir leder for den nye rene mobilbanken som Sparebanken Vest lanserer neste år. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this