herremiddag1
BLANDER PÅ TVERS: Formålet med alle de tre arrangementene er å samle folk på tvers av yrker, bransjer, alder, geografi - og utenfor de mest tradisjonelle nettverkene. Bildet er fra årets Herremiddag, som ble holdt ved Harbour Brygge & Hotell i Sandviken.

Raushet på menyen

Del artikkelen i Sosial medier

– Både Høststormen, Damemiddagen og Herremiddagen handler om å blande folk som ellers ikke møtes, sier finansmann, selskapsarrangør og nettverksbygger Thorstein Selvik.

Påmeldingen er allerede i gang til årets utgave av Høststormen, som har vært arrangert hvert år siden 1979. Mannen bak heter Thorstein Selvik, som også er kjent for å arrangere den årlige Herremiddagen – og søsterarrangementet Damemiddagen.

– Her i Bergen er vi mer uformelle og begeistrede. Det bor en kjuagutt eller kjuajente i de fleste av oss.

– Alle de tre arrangementene handler om å blande folk på tvers av yrker, bransjer, alder og geografi. Bergen er en siloby. Miljøene møtes ikke. Folk kjenner sitt eget miljø, private venner, og ikke andre. Her har vi noe å lære fra Oslo, København og London, der det er mer fri flyt av kontakter, sier han.

Kjuagutter og kjuajenter

– Samtidig skal de være så verdensvante i Oslo, og ikke la seg begeistre. Stemningskurven er helt flat. Ingenting er godt nok; de tror at de er verdens navle. Her i Bergen er vi mer uformelle og begeistrede. Det bor en kjuagutt eller kjuajente i de fleste av oss.

– Vi bygger nettverk. Det er mange andre anledninger der kvinner kan være med, sa daværende leder i Bergen Næringsråd, Egil Herman Sjursen, til Bergens Tidende før Herremiddagen i 2004.

Dette fikk Trine Eilertsen, daværende politisk redaktør i Bergens Tidende, til å komme med en bredside mot arrangementet. «Nei, kvinnene hører hjemme på pussige oppfinnelser som Høststormen. (…) Der kan de være harmløse samtalepartnere som det er behagelig å hvile øynene på. Men nettverksbygging? Nei, se det er for gutta» skrev hun i innlegget, som hadde tittelen «Herremiddag fra fortiden».

herremiddag2
BERGENSK RAUSHET: – Nordmenn må kjenne noen i 30 år før de er villig til å kalle noen for en venn. Jeg sier heller at du er min venn inntil det motsatte er bevist, sier Thorstein Selvik, her under årets Herremiddag.

Middag for trebente katter

Thorstein Selvik er fortsatt ikke helt ferdig med Eilertsens innlegg.
– Årets Herremiddag var den 16. i rekken, så arrangementet har overlevd til tross for å ha blitt æreskjelt av Trine Eilertsen, sier Selvik, samtidig som han understreker at han alltid har hatt et godt forhold til henne.

– Jeg synes at det må være tillatt å arrangere en privat middag, enten det er kun for trebente katter eller menn fra Sogn.

– Hun er smart, og det liker jeg. Men kanskje v‎ar det politisk korrekte så dominerende at hun svimlet. Du vet, unge, hi‎ppe journalister ved begynnelsen av et nytt årtusen. Dagbladet sa‎ forøvrig at de ikke gadd å skrive om herremiddager i Oslo; da ville de ikke fått tid til annet.

– Det er ikke så mange damer på Brann heller. Jeg synes at det må være tillatt å arrangere en privat middag, enten det er kun for trebente katter eller menn fra Sogn. Kåre Valebrokk ringte oss etter at Bergens Tidende prøvde å sløye oss. «Jeg bryr meg ikke om hvor middagen er eller når, men jeg kommer neste gang» sa han. Han var en liberal fyr på alle måter, som ikke likte å bli diktert hvem han skulle spise middag med.

Hvordan bli amerikaner

– Kvinnene på Høststormen da, er de bare til pynt, slik Eilertsen hevdet?
– Slettes ikke. Vi har stor entusiasme og takknemlighet for at folk vil komme. Vår stil er å være inkluderende, og ikke arrogante og klikkete.

– Er det i tråd med en bergensk raushet?
– Ja, men etter å ha bodd mange år i Canada og USA, er jeg er også inspirert av den hippiegreia med at alle er en venn, sier han.
– Nordmenn må kjenne noen i 30 år før de er villig til å kalle noen for en venn. Jeg sier heller at du er min venn inntil det motsatte er bevist. Flytter du fra Bergen til Paris, er du fortsatt bergenseren som bor i Paris 20 år senere. Reiser du til USA, er du amerikaner fem minutter etter at du har gått av flyet. 

Treffsikker bokhandler

– Det var noen kvinner med på årets Herremiddag. Har du utvidet konseptet?
– Hehe. Nei, det har alltid vært noen damer med. Bakgrunnen for middagen er å lage en arena der man treffer folk som man ikke ellers ville møtt. Dette kan være alt fra lokale eiendomskonger, advokater, skipsredere og investorer til kunstnere, folk fra mediebransjen og offentlig ansatte.

Bergensmagasinet registrerte at toppsjefen for John Fredriksen-rederiet Frontline, Robert Hvide MacLeod, var med på årets Herremiddag, likeså eiendomskongene Geir Hove og Jarle Nordnes, samt Jon Trygve Hegnar, Chris Rytter, Håkon Sæterøy og andre Oslo-investorer.

Selv hadde vi samtaler med alt fra en eier av et treningsstudio, salgsledere, vår lokale festspillsjef, webdesignere og grafikere, til en festarrangør fra Nord-Norge, en politiker fra Senterpartiet og en tidligere bokhandler.

«Jeg lærte meg å se på folk hvilke bøker de leste allerede i det de kom inn i butikken» skrøt sistnevnte. «Pøh» sa jeg, og utfordret ham til å gjette hvilke forfattere jeg holder høyest i hevd. «Jens Bjørneboe» svarte han, noe jeg motvillig innrømmet, siden det er en forfatter jeg en gang har skrevet særoppgave om.

Du kan ikke planlegge at de gode møtene skal finne sted. Men du kan gjøre mye for å skape muligheter for at de skal oppstå.

«Og så tror jeg at du liker Neil Gaiman» la han til, og traff meg midt i hjertet. Finnes det noen annen forfatter i dag med tilsvarende uuttømmelig fantasi og iderikdom? Jeg tviler på det.

Gaiman er unik. Det kan man også si om Selviks ambisjon om å forene folk på tvers av vante skillelinjer. For du kan ikke planlegge at de gode møtene skal finne sted, verken i stor litteratur eller i virkeligheten. Men du kan gjøre mye for å skape muligheter for at de skal oppstå.

Høststormen holdes i Rekstensamlingene fredag 25. november.

herremiddag3
LOKALE STORTALENTER: Alle arrangementene er kjent for et vidt spekter av underholdningsinnslag. På årets Herremiddag var det plass til flere musikalske innslag, ikke minst med Calle Hamre og Trine Taule, som imponerte med inderlige fremførelser av egne sanger.

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this