– Mange tror vi bare fester her oppe fordi de kun har hørt om Høststormen og Herremiddagen. Men det er jo bare en ørliten del av hva vi faktisk driver med, sier Laila Nordø.
Rekstensamlingene på Fjøsanger er en kulturskatt som kanskje ikke alle vet om. Lokalene ble bygget som en forlengelse til Hilmar Rekstens villa fra 1935. I tillegg til å være blant en av verdens mektigste menn innen skipsfart, var Reksten også en stor kunstsamler. Spesielt samlet han malerier, antikke tepper og sølv. I hans samling fant man Picasso, Munch og Astrup.
På 1970-tallet ble Reksten hardt rammet av krisen i skipsfarten og etter hans død i 1980 ble hans dødsbo erklært konkurs. På 1990-tallet ble så å si all kunsten solgt på auksjon for å kunne dekke krav fra boets kreditorer.
– Heldigvis kjøpte staten tilbake noe av kunsten og har det nå på langtidsdeponi hos Rekstensamlingene. Også hele Rekstens teppesamling ble inntakt igjen etter at Hilmar Reksten Almennyttige Fond fikk kjøpt den tilbake, forteller daglig leder Laila Nordø.
Hun ble ansatt i Hilmar Reksten Almennyttige Fond i 2013, og har høynet aktivitetsnivået ved samlingene betraktelig i form av arrangementer og bruk.
– I fjor hadde vi aktivitet her stort sett hver eneste dag i uka. Jeg ønsker å skape aktivitet og legge til rette for musikk- og kulturlivet i Bergen, fortsetter Nordø.
– Her er det lav terskel og høyt under taket.
I dag er Rekstensamlingene et sted der det foregår en rekke kulturaktiviteter året rundt. Edvard Grieg Kor har sine øvinger her, og kjente verdensstjerner som blir hyret inn til Festspillene bruker ofte øvingsfasilitetene som Rekstensamlingene tilbyr. Leif Ove Andsnes har likeså godt plassert et av sine private flygler i huset.
Også Professor Jiri Hlinka Klaverakademi har sine masterklasser her tre ganger i året. Dessuten brukes huset av frilansmusikere, amatørkor, senioruniversitetet, til musikkundervisning og ikke minst til kurs og selskapeligheter som bryllup og fest.
På rundtur rundt i den spesielle boligen skjønner man at dette er et hus utenom det vanlige. Kunsten danner en ramme for alle arrangementene som foregår. Et stort utvalg av musikkinstrumenter, blant annet bestående av tolv flygler og pianoer, gjør det mulig å utfolde seg musikalsk i alle rom.
Etter hvert som Hilmar Reksten ble mer og mer opptatt av kunst, bygget han rundt 1970 på et eget hus til kunsten.
Rekstensamlingene er et brukshus, og i Hilmar Rekstens ånd skal kunsten som finnes der både oppleves og brukes.
– Han valgte å bygge den ene delen som en femkant, et pentagon, ettersom jeg har hørt at han hadde en tanke om at man tenker bedre i et femkantet rom enn i et firkantet rom. Men om det stemmer er jeg usikker på, sier Nordø og smiler før hun fortsetter:
– I dag fremstår i hvert fall rommet som samlingenes storstue hvor blant annet konserter og de store middagene arrangeres.
Bak Pentagon åpner det seg nye rom og saler, og man tas med inn i en verden av persiske tepper, sølv i all slags former og grasiøse skulpturer. Med til huset hører også fire hybler og en leilighet som kan lånes eller leies av de som bruker huset. Alt er i den stil det opprinnelig ble bygget i.
NOK Å GJØRE
Rekstensamlingene har et bygningsmasse på rundt 1100 kvm. Det krever enormt med vedlikehold av både bygninger og kunst.
– Vi leier ut Villaen, Hilmar Rekstens gamle bolig, som kontorplasser til næringsliv og kulturliv. Det har vært en velsignelse for oss, både økonomisk og kulturelt, forteller Nordø.
På vår rundtur rundt på eiendommen blir Nordø stadig oppmerksom på ting som må fikses, litt avskallet maling her, en ødelagt lampeskjerm der, tepper med kakerester i som må renses. Men Rekstensamlingene er et brukshus, og i Hilmar Rekstens ånd skal kunsten som finnes der både oppleves og brukes.
– Her er det lav terskel og høyt under taket, avslutter Nordø.