blastfest3
ET EGET SAMFUNN: – Black metal handler om stemning, at du går inn i deres univers, mener Anita Steinsland og Vidar Magnussen, som begge synes det er trist at årets Blastfest ble avlyst.

Rapport fra Europas metalhovedstad

Del artikkelen i Sosial medier

Anita Steinsland og Vidar Magnussen trenger ikke å grave dypt i klesskapet for å gjøre seg klar til en kveld på byen i Bergen, Europas metalhovedstad.

Kjæresteparet er skjønt enige om at slik samfunnet er blitt i dag, så er det ikke alltid like lett å tørre å være seg selv. Da er det godt å kjenne tilhørighet til et miljø der folk stort sett er vennlige og støttende.

– Jeg har vært på metal-festivaler i flere andre land, og det er alltid det samme. Det er gode folk. Jeg tror det er noe med å få ut aggresjonen gjennom musikken. Går du på dansebandfestival, er det motsatt, med drikking, slåssing og knivstikking.

Back in black

De to kler seg egentlig ikke om før de går ut for å se et av favorittbandene.
– Bort sett fra dongerivesten, så er dette slik jeg er til vanlig, sier Magnussen.
– 95 prosent av garderoben min er svart, og jeg liker fortsatt å gå med nagler, legger Steinsland til.

– Bergen er blitt Europas metalhovedstad. Det er her alle bandene kommer fra.

Begge er etablerte med relativt alminnelige jobber, hun som kontrollør av asfalt og stein, han som lagerarbeider og selger for Cosmos fyrverkeri. Når det gjelder metal, har de litt ulike preferanser; hun er mest glad i heavyrock type Nazareth og Iron Maiden, mens han er tidligere vokalist i Arna-bandet They Félaste, som han startet sammen med Stig Herfindal.

– Da jeg skreik i They Félaste («uttales «dei felaste», journ. komm.) på begynnelsen av 90-tallet, øvde vi i en liten hytte på Garnes i Arna, forteller han.

blastfest2
KJÆRESTER: – Når jeg tar på meg dongerivesten, er jeg tilbake på 80-tallet og storkoser meg. Da føler jeg meg normal, sier Vidar Magnussen. Anita Steinsland på sin side tar gjerne æren for å ha innført nagler i Samnanger, der hun vokste opp.

Kvitrafn banker på

Stig Herfinddals bror, trommeslageren Gerhard «Armagedda» Herfindal (ex-Immortal og I), øvde mye med dem, likeledes Blastfest-sjef Arne Longvastøl, og like over veien hadde Molested øvingslokale, med Øystein Brun (Borknagar) og Erlend Eriksen (ex-Gorgoroth, samt forfatter av boken Nasjonalsatanisten).

– En dag kom en ung og ambisiøs kar og banket på døren, og lurte på om han kunne få øve med metal-bandet sitt hos oss, noe de selvfølgelig fikk lov til, forteller Magnussen.
Dette var Einar «Kvitrafn» Selvik, som senere skapte Wardruna, og har laget filmmusikken til den populære tvserien Vikings.

– Vi øvde en stund i kjelleren til foreldrene til Herfindal-brødrene. Vi fikk låne utstyr av Immortal, som også øvde der.

– Spiller du fortsatt i band?

– Nei, men jeg skal gjøre noe nå i mars. They Félaste har 25-årsjubileum, og skal ha en gjenforening.

Begynte med TNT

– Hvordan startet interessen din for metal?

– Jeg hadde gledet meg veldig til årets Blastfest.

– Jeg tror det var da jeg så TNT i Grieghallen i 1984. Det var min første skikkelige konsertopplevelse. WASP var også viktige. Jeg husker fortsatt hvor tøft jeg syntes det låt, første gangen jeg hørte I Wanna Be Somebody fra debutplaten deres.

– Årets Blastfest er avlyst etter sviktende billettsalg. Hva synes du om det?

– Det er usigelig trist både for Bergen og tilreisende fans at vi mister noe slikt. Jeg hadde gledet meg veldig til årets festival, sier han.

Et band han så frem til å oppleve på årets Blastfest, var Scour med Philip Anselmo (ex-Pantera). Han hadde også tenkt å få med Gehenna, Aspherium, Nordjevel, Blood Red Throne, Marduk og Between the Buried and Me, samt hyllestkonserten til Bathory (svensk metalband stiftet av avdøde Thomas «Quorthon» Forsberg) i regi av Gehenna og Throne of Katharsis.

blastfest4
VERDIFULLT ANHENG: Det spesielle Motörhead-anhenget fikk Vidar Magnussen i gave fra Olve «Abbath» Eikemo. Det ikoniske symbolet/logoen er kjent under navnet Snaggletooth, og ble designet av Joe Pentagno.

Europas metalhovedstad

Alt er likevel ikke helsvart for metalfolket. Magnussen gleder seg blant annet stort over tilveksten av unge, ambisiøse og meget lovende band innenfor metal-sjangeren i og rundt Bergen, som Reptilian og Inculter fra Fusa, samt Psykopath og Baby Heartless fra Bergen.
– Dette er seriøse gutter som vet hva de driver med og som vi metalheads kommer til å få høre og se mye mer av i fremtiden, sier han.

– Black metal handler om stemning, at du går inn i et eget univers.

– Bergen er blitt Europas metalhovedstad. Det er her alle bandene kommer fra, fortsetter han, og regner opp Abbath, Immortal, Enslaved, Gorgoroth, Hades, Taake, Sahg, Audrey Horne og Wardruna som de mest aktuelle eksemplene.

– Black metal handler om stemning, at du går inn i et eget univers. Jeg liker også rock’n roll-band. Da er det mer fire flate rett frem, skittent og rett i trynet. Da er jeg fornøyd.

– Mine favoritter er mer innenfor 80-talls heavy metal, som Nazareth, Iron Maiden og Motörhead, sier Anita Steinsland.
– Da jeg gikk på skolen, skrev jeg Metallica og Iron Maiden på skinnranselen. Da datteren min begynte på skolen, ville hun arve de

SISTE:

Blastfest blir til Lastfest

Årets Blastfest skulle etter planen holdes i tidsrommet 22. – 25. februar. Grunnet sviktende billettsalg har styret levert selskapet inn til Bergen Tingrett for oppløsning. Som et lite plaster på såret arrangerer de Lastfest.

Blastfest ble arrangert første gang i 2014. Store navn har fått presentere seg, først og fremst for Bergens-publikummet, men også for mange tilreisende. Styret har forsøkt å videreføre festivalen, men på grunn av lavt billettsalg og dårlige prognoser for videre billettsalg, har de i selskapet, med beklagelse, funnet det riktig å kansellere festivalen.

– Lastfest kan bli en fin avslutning på det hele og et lite plaster på såret.

I forbindelse med Blastfest-kanselleringen vil Arne Longvastøl og Yngve Christiansen prøve å få til en Lastfest for alle tilreisende som kommer til Bergen i forbindelse med Blastfest.

– Det er flere band som kommer som har ytret ønske om hjelp til å få booket seg inn på en venue. Istedet for at de må booke hver for seg, lager vi en skikkelig old school Lastfest for metal-publikummet. Det kan bli en fin avslutning på det hele og et lite plaster på såret, sier daglig leder for Blastfest, Arne Longvastøl

– Vi venter fortsatt på en bekreftelse på venue, men det ser ut som at det ordner seg.

Se oppdatert informasjon og program for Lastfest på arrangementets Facebook-side.

blastfest1
METALHEADS: De to kler seg egentlig ikke om før de går ut for å se et av favorittbandene.

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this