brak
SMART Å ORGANISERE SEG: – Bransjen trengte en stemme, sier avtroppende Brak-leder Karen Sofie Sørensen. – Det er smart å organisere deg dersom du ønsker å bli hørt og få innflytelse, legger Vegard Moberg til, som er musikkorganisasjonens nye leder.

Overtar stafettpinnen

Del artikkelen i Sosial medier

– Det er spennende å tre inn i en jobb der jeg kan hjelpe andre med å lykkes med sitt prosjekt, sier Vegard Moberg, ny daglig leder for jubilerende Brak. I dag inviterer de til slippefest for jubileumsplaten.

– Det er en svært positiv energi i musikkmiljøet nå. Samarbeidet er godt, og mange drømmer stort om hva vi kan få til sammen.

Bergensmagasinet har truffet både påtroppet og avtroppende leder for musikkorganisasjonen, som opprinnelig ble startet for 20 år siden etter at frivillige kreftene rundt byens studentsteder hadde sett seg lei på at rytmisk musikk konsekvent ble nedprioritert på de offentlige budsjettene.

– Det blir både rart og trist å slutte i Brak, sier Karen Sofie Sørensen.
Hun har jobbet for Brak i syv år, og ledet organisasjonen i de siste fire. Nå er hun klar for nye utfordringer, men lover at hun vil gjøre sitt for å sikre en god overlapping ved lederskiftet.

– Når du driver med kompetanseoppbygging, så er det også viktig å ta vare på den kompetansen vi har internt i organisasjonen, sier hun.

ÅRLIG LÅTSKRIVERCAMP

151745
JUBILEUMSPLATE: Brak feirer jubileet med å gi ut en egen jubileumsplate, der ti artister tolker hver sin en bergenske klassiker fra de siste 20 årene. Med Kjartan Lauritzen, Enslaved, The Megaphonic Thrift, 9 grader nord, Kakkmaddafakka, Strings & Timpani med Mari Kvien Brunvoll, Vilde Tuv, Real Ones, MK’s Marvellous Medicine og Verdensrommet. I dag, 8. desember, slippes albumet på vinyl.

Brak er et kompetansesenter for alle som driver med musikk i Hordaland og Sogn og Fjordane. Organisasjonen fungerer som en døråpner, veileder og bindeledd for aktører innen musikkfeltet, og tilbyr gratis kurs og rådgivning.

Visjonen deres er at de skal bidra til å bygge og styrke en internasjonalt ledende musikkregion. Administrasjonen består av 3,4 årsverk, og har kontorer på USF Verftet.

– Mitt ønske er å videreføre arbeidet; forvalte de tingene som er bygget opp, utvikle organisasjonen videre og bidra til at enda flere lykkes, sier Moberg.

Prosjektet Bergen Songs er her viktig, noe begge de to understreker. Dette er en årlig låtskrivercamp som ble arrangert for første gang i april 2016.

– Det er en svært positiv energi i musikkmiljøet nå. Samarbeidet er godt, og mange drømmer stort om hva vi kan få til sammen. Dette setter jeg stor pris på, og er noe av det jeg kommer til å savne mest, sier Sørensen.

TRENGS FORTSATT

Da Brak startet, var ikke populærmusikk anerkjent på samme måte som i dag, og i hvert fall ikke fra politisk hold. I dag inngår alle musikalske sjangre i en næring med store vekstmuligheter, og der artistene ses på som merkevarebyggere både for lokal region og for landet som helhet.

– På en måte har dere vel oppnådd de målene der satte dere for 20 år siden. Har dere gjort dere selv overflødige?
– Det er litt interessant at du spør om det. Min forgjenger snakket litt om det, at vi skulle gjøre miljøet så proft at det ikke lenger var behov for oss. Men vi ser at det alltid vil være behov for kompetanse og videreutvikling, både av vår organisasjon og av musikkmiljøet. Det finnes mye igjen å gjøre, og vi blir aldri utlært.

Moberg er enig.
– Musikkmiljøet i Bergen er veldig spennende, pulserende og fullt av talent. Det har vist seg gang på gang. Da er det viktig for Brak å bidra til å skape og opprettholde et miljø og en bransje som kan forvalte talentene på en best mulig måte.

Så har han også solid erfaring fra musikkbransjen, både gjennom mange år med DJ-virksomhet og booking, og via arbeidet med klesforretningen Pepper, som han startet sammen med Høyre-politiker Henning Warloe tilbake i 1995. Denne gikk konkurs på begynnelsen av året, og en ny investor har kjøpt opp boet.

– Klær og musikk henger vel litt sammen?
– Absolutt. Klær er en viktig identitetsmarkør for unge mennesker, akkurat som musikk. Jeg har alltid hentet inspirasjon fra populærkultur, enten det er snakk om film, kunst eller musikk.

BRANSJEFESTIVAL FOR VESTLANDET

– Du tiltrår nå, etter at den andre Vill Vill Vest-festivalen er gjennomført. Hvilken betydning vil du si at den har fått?
– Vill Vill Vest er en showcase-festival, der artister får mulighet både til å vise seg frem for bransjen og få faglig påfyll om hvordan ting fungerer.

Brak står for konferansedelen av Vill Vill Vest, og programmerer det faglige dagprogrammet. Festivalen oppstod etter et aktørmøte høsten 2015, på initiativ fra Brak.

– Vi var tydelig på at dersom vi fikk til en slik festival, så ønsket vi å bruke vår erfaring til å lage en skikkelig bra musikkonferanse, sier Sørensen.

– Hva vil du si ligger bak suksessen det bergenske musikkmiljøet nå opplever?
– Veldig mange ulike faktorer spiller inn. Samarbeidet er viktig, i tillegg til den anerkjennelsen og tilretteleggingen som kommunen bidrar med, sier hun.

– Sjangerspennet har også vist seg uvurderlig når gjelder å skape nye og spennende uttrykk. Det igjen har lagt grunnlaget for å etablere flere bedrifter som jobber for og med artistene. Dessuten har vi mange gode arrangører og scener der artistene kan utvikle seg og bygge opp et hjemmepublikum før de reiser ut.

SLIPPER VINYLPLATE

Braks jubileumsfeiring startet tidlig. På vårparten ba de ti aktuelle artister om å velge en bergensk klassiker fra de siste 20 årene.

I mai samlet de Kjartan Lauritzen, Enslaved, The Megaphonic Thrift, 9 grader nord, Kakkmaddafakka, Strings & Timpani med Mari Kvien Brunvoll, Vilde Tuv, Real Ones, MK’s Marvellous Medicine og Verdensrommet på samme scene på USF Verftet for å fremføre sine tolkninger av henholdsvis Datarock, Röyksopp, Kings of Convenience, Razika, Fjorden Baby! Casiokids, Alan Walker, Sigrid, Gabrielle og John Olav Nilsen & Gjengen.

Siden bar det i studio, og i dag, 8. desember, slippes en flott vinylutgave der alle låtene er samlet. Dette markers med vinylslipp på Apollon i kveld, der du blant annet kan delta i  Stockhaus sin legendariske baklengs- musikkquiz, og få med deg Verdensrommet som gjør sin versjon av John Olav Nilsen & Gjengens Der Eg Bor.

brak 20 kake
FEIRER 20 ÅR: Braks begynnelse går tilbake til 1997. (Foto: Brak)

Fakta

Brak

  • Braks begynnelse går tilbake til 1997, da de frivillige kreftene rundt byens studentsteder hadde sett seg lei av at rytmisk musikk konsekvent ble nedprioritert i offentlige budsjetter.
  • Da Bergen skulle bli Europeisk kulturby i år 2000, bød det seg en mulighet til å samle miljøet, lage en overordnet struktur og sende én felles søknad for satsing på rytmisk musikk i Kulturbyåret.
  • Kulturbystiftelsen innvilget et prosjekttilskudd til Brak på 1,1 millioner. Dette gjorde det mulig å gjennomføre 15 prosjekter i løpet av år 2000.
  • Det ble også opprettet et prosjektkontor som skulle fungere som en serviceinstans for arrangører og utøvere i regionen.
  • Etter Kulturbyåret fortsatte dette som kompetansesenteret Brak, som siden har fått innvilget årlig driftsstøtte fra Bergen kommune.
  • I 2006 vedtok styret at Brak skulle utvide nedslagsfeltet til hele Hordaland og Sogn og Fjordane.
  • Brak er i dag en åpen og gratis medlemsorganisasjon for aktørene innen det rytmiske musikkmiljøet. Enkeltpersoner blir medlem i kraft av å være artist, arrangør, representant for plateselskap eller lignende.
  • Det regionale kompetansesenteret hjelper miljøet til daglig, og arbeider interessepolitisk for å bedre rammebetingelsene for musikkmiljøet i regionen.
  • Brak-kontoret i Bergen holder til i 4. etasje på USF Verftet.
  • Mer informasjon: brak.no

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this