Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
ØVER TIL BERGENFEST – Vi er inne i en kreativ periode nå, med moprgenøvinger, sier Marie Kristin Dale.

Supertalentet fra Sandviken

– Vi er et bra liveband, sier Marie Kristin Dale, et nytt lokalt gitartalent som har tatt konsertgjengere med storm i trioen MK’s Marvellous Medicine. På torsdag spiller de på Bergenfest.

Den selvbevisste 26-åringen åpner morbid med å tulle litt om «27-klubben», som hun håper å ikke bli en del av. Dette er et begrep som handler om at mange store artister døde da de var 27 år. Kjente «klubbmedlemmer» er blant andre Amy Winehouse, Richey Edwards, Kurt Cobain, Janis Joplin, Jim Morrison og Jimi Hendrix. Sistnevnte er en gitarist hun finner mye inspirasjon hos.

Kraftfull trio

– Hver gang jeg hører på Hendrix, finner jeg noe nytt, sier hun.
– Det handler om uttrykket, og om ren råskap. Jeg liker også godt John Mayer, måten han tør å blande blues med pop; med litt sånn kule og groovy rytmer.

– Hver gang jeg hører på Hendrix, finner jeg noe nytt.

Bandet et en trio, med Felix N Rudi på trommer og Stian Brungot på bass, og går slik rett inn i tradisjonen etter forbildet.
– Med tre i bandet må alle være venner, og alle får plass til å spille.

– Skriver dere sammen?
– Litt nå etter den første platen, men jeg skriver mest alene. Det er viktig for meg at jeg kan mene det jeg skal stå der og formidle, og at det kommer fra hjertet. Vi har bestemt oss for at jeg skriver, men at vi arrangerer låtene sammen.

Groovy klagesanger

– Hva hører du på?
– Det går i mye forskjellig, fra rock og jazz til hiphop, soul og funk, så lenge det har en råskap; noe som treffer nerven min og sjelen. Ali Farka Toure var en bra gitarist. Det er noe med tonaliteten og rytmene i blues, det er klagesanger som du kan trampe takten til. Jeg liker at det bare kan gå og gå, så lenge det er groovy.

Tidligere i år kom trioens selvtitulerte debutalbum, utgitt av bergenske Apollon Records. Da Bergensmagasinet anmeldte platen for to utgaver siden, stoppet terningen på fem.
– Til albumet valgte jeg de låtene jeg følte det var mest sjel i. Det handler om å ha noe å melde, sier hun.

Faren døde

– Hva skriver du om?
– Det er litt morsomt. Jeg er ikke noen heftig feminist eller noe, jeg vil bare leve livet, og fortelle hvordan jeg opplever det. Det er det som er blues. Hverdagslivet. Blues handler om alt. «You Make Me Swoon» handler om kjærlighet, «Eat You Alive» om å være jævlig forbanna og sur uten grunn. Jeg kan være litt slik innimellom, og sier ikke alltid unnskyld. Hissig er vel det mest dekkende ordet.

– Er «Dear Daddy» om din far?
– Ja. Han døde i fjor. Det var vondt. Da vi spilte på DnB-scenen på Bergenfest i fjor, var det dagen etter at han døde. Han ble 74 år. Fikk kreft. Jeg stod på scenen med solbriller på. Låten ble skrevet før han døde. Vi var ufattelig glad i hverandre, men var også litt som hund og katt. Da han ble syk, var det helt jævlig. Men han fikk høre låten før han døde.

Hun blir stille. Låten er en langsom bluesrocker, der hun synger omtrent det hun nettopp har fortalt. «Sometimes you don’t listen to what I have to say» synger hun, med sin karakteristiske, litt ru, bluesstemme.

En marvellous mix

– Vi var veldig like, sier hun.
– Jeg er sjømannsdatter, og har arvet litt av sjømannsfaktene; jeg liker å leve, reise og feste. Min mor er fra Filippinene. Måten de møttes er en historie i seg selv. De skrev lange brev til hverandre. Det verste er å vite at jeg aldri får se han igjen. Jeg har tatovert en seilskute på ribben, den samme som han hadde på armen.

– Jeg føler meg veldig norsk, men jeg synes det blir litt for kaldt her.

Også det flerkulturelle har hun felles med forbildet Jimi Hendrix, som hadde både afrikansk, indiansk og europeisk blod i årene.

– Jeg føler meg veldig norsk, men jeg synes det blir litt for kaldt her. Bandet erter meg, og sier at jeg må ta bobledressen med på turné, ler hun.
– Det filippinske er også viktig for meg. Jeg liker varmen i den asiatiske kulturen, gleden og maten. Alt det gode. Norge er litt tilknappet. Jeg er stolt av begge sidene, det blir en «marvellous mix» med det beste fra begge verdener.

MK’s Marvellous Medicine spiller i Magic Mirrors på Bergenfest 16. juni kl. 23.30

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this