christian groevlen
NY DIREKTØR FOR KOMPONISTHJEMMENE: – Jeg gleder meg veldig til å starte på dette arbeidet sammen med dyktige kollegaer i KODE. Vi skal skape store opplevelser for alle i Bergen og landet for øvrig, lover Christian Grøvlen. (Foto: Cathrine Dokken)

Ny direktør for komponisthjemmene

Del artikkelen i Sosial medier

Christian Grøvlen tiltrer stillingen som direktør for KODEs tre komponisthjem (Siljustøl, Lysøen og Troldhaugen) 1. desember 2020.

– Jeg har et bankende hjerte for komponisthjemmene, og på Troldhaugen har jeg hatt noen av mine viktigste kunstneriske opplevelser både som utøver og som tilhører. Det å få lov til å være med å forme komponisthjemmene og forvalte arven etter Bull, Grieg og Sæverud er en stor glede og en ære for meg, sier Christian Grøvlen, som er er en av landets fremste pianister og har virket som solist og kammermusiker gjennom snart to tiår.

– KODE skal være en bærebjelke i kunst- og musikkbyen Bergen og en sterk og klar stemme i det norske kulturlandskapet.

Grøvlen er født og oppvokst i Bergen, begynte å spille piano som femåring og hadde allerede som 16-åring sin første opptreden på Troldhaugen. Siden har han tatt utdannelse ved Norges Musikkhøgskole, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København og Universität für Musik und darstellende Kunst Wien.

Han er også mottaker av Robert Levin-prisen, Statens Kunstnerstipend og den danske Léonie Sonning Talentpris, og har bred erfaring som solist fra blant annet Konservatoriets Koncertsal i København, Kringkastingsorkesteret og med Operaens Orkester i Bjørvika og Festspillene i Bergen. Foruten sitt virke som konsertpianist, har han vært kunstnerisk leder for en egen konsertserie på Caféteateret i Oslo, og han har et stort engasjement for musikkformidling.

2L139
Bach – Inside Polyphony (2L Rcords, 2017). Christian Grøvlen (piano)

Han kom i 2017 ut med CD-platen Bach – Inside Poyphony, der han ifølge pressemeldingen «går inn i Bachs musikk med et ønske om å oppleve hans rike og rørende verden «innenfra», ikke bare emosjonelt, men også rent klanglig. I en intim innspilling fargelegges flerstemmigheten til en personlig polyfoni, inn til kjernen av musikkens kommuniserende kraft der både komponist og utøver, kunstner og menneske, forenes.»

– KODE skal være en bærebjelke i kunst- og musikkbyen Bergen og en sterk og klar stemme i det norske kulturlandskapet, sier Grøvlen.

For komponisthjemmene betyr dette både å dyrke det tradisjonelle og også utvikle nye og spennende satsinger som kan nå ut til et nytt publikum som kanskje ikke har besøkt komponisthjemmene før.

– I det kunstneriske programmet ønsker jeg å feire musikken og livene til de tre komponistene, samtidig som vi skal trekke de store linjene. Jeg kan også si at jeg kommer til å styrke arbeidet mot barn og unge. Min egen interesse og kjærlighet for musikken ble vekket i møte med Griegs musikk som barn, så jeg vet hvor viktig det er å krøkes tidlig.

[PostBlock id=594]

Stillingen som direktør for Komponisthjemmene i KODE har vært ledig siden mai 2019, da daværende direktør Sigurd Sverdrup Sandmo sluttet for å tiltre i ny jobb som sjef for De kongelige samlinger. Thomas Heimstad har siden vært konstituert leder.

– Jeg er både stolt og glad over å få en av Norges fremste pianister med på laget for å løfte Norges musikkarv og fremste komponisthjem til et nytt nivå. Vi har store ambisjoner for komponisthjemmene de neste året, og hele musikkbyen Bergen kan glede seg, sier KODE-direktør Petter Snare.

KODE Kunstmuseer og komponisthjem er et museum for kunst, kunsthåndverk, design og musikk. Fordelt på fire kunstmuseer og tre komponisthjem finner du blant annet Norges nest største kunstsamling, med tetposisjon på Nikolai Astrup og Edvard Munch. KODE forvalter og formidler norsk musikkarv gjennom de tre komponisthjemmene: Edvard Grieg Museum Troldhaugen, Ole Bull Museum Lysøen og Harald Sæverud Museum Siljustøl.

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this