Ole Joergen Ness
KUNSTNEREN BLIR EN DEL AV VERKET: Ole Jørgen Ness vil Ness produsere verket «Flat Acrylic» som en del av utstillingen, med publikum til stede i salen. (Foto: Ole Jørgen Ness)

Motgift mot dødsangsten

Del artikkelen i Sosial medier

– Dette er kunstnere som hver på sin måte kommenterer samfunnet i dag, sier KODE-direktør Petter Snare, som i november åpner utstillinger med de norske kunstnerne Ole Jørgen Ness, Vanessa Baird og Mette K. Hellenes.

Først ut er Ole Jørgen Ness, som fra og med lørdag og frem til 24. februar vil være å se i arbeidet med prosjektet «Flat Acrylic». Dette er et stedsspesifikt verk som etter hvert vil fylle gulvet i museets Tårnsal.

– Den vanligste motgift mot dødsangst er bevissthetsreduksjon, særlig gjennom selvdistraksjon som hedonistisk konsum og sosiale medier. Informasjonslagringsevnen svekkes og med den langtidsminnet, noe som igjen medfører svekkelse i refleksjonsevnen, skriver kunstneren selv om arbeidet, som han mener tilbyr et alternativ i form av «ren opplevelse i den enkeltes bevissthet».

Det som blir igjen er historien om verket, slik det lever videre i publikums minner, omtrent som en gammel utløe som du husker at du lekte i som barn, men nå ligger som en overgrodd samling med råtnende planker og knuste steinheller.

Fremdriften i arbeidet vil følge en enkel algoritme basert på organisk vekst; former oppstår underveis og utvikler seg. I slutten av februar vil det arrangeres en «finissage», og verket vil destrueres.

Det som blir igjen er historien om verket, slik det lever videre i publikums minner og som dokumentasjon i museets arkiver, omtrent som en gammel utløe som du husker at du lekte i som barn, men nå ligger som en overgrodd samling med råtnende planker og knuste steinheller.

Ole Jørgen Ness vakte oppsikt da han begynte å operere med hele ni forskjellige kunstneridentiteter på 1990-tallet, en opposisjon mot myten om at en kunstner må bestemme seg for én egen stil og identitet.

Siden den gang har han frembrakt kunst på stadig nye og uforutsigbare måter, med soloutstillinger blant annet på Stenersenmuseet (2012) og Sørlandets Kunstmuseum (2010), og flere store offentlige utsmykninger. Han var Festspillkunstner i 2006, og representerte Norge på biennalen i São Paulo i 2002.

Vanessa Baird Vegg2
KRITIKERROST KUNSTVERK: «You Are Something Else» er en sammenhengende bildefortelling over 38 fem meter høye papirpaneler tegnet i pastell. (Foto: Christina Leite Hansen)

Fredag 9. november åpner KODE så dørene for Vanessa Baird, som har markert seg som en av norsk samtidskunsts sterkeste og mest kompromissløse stemmer. I vinter får publikum blant annet oppleve hennes verk You Are Something Else, som mottok strålende kritikker da det ble stilt ut i Kunstnernes Hus høsten 2017.

Publikum omsluttes av en dramatisk, grotesk og poetisk beretning om vår tid.

Verket er en sammenhengende bildefortelling over 38 fem meter høye papirpaneler tegnet i pastell. På utforskende og fabulerende vis fletter Baird flukt over havet, visuell populærkultur og hverdagsliv i hverandre, og publikum omsluttes av en dramatisk, grotesk og poetisk beretning om vår tid.

Bairds særpregede formspråk vakte nylig internasjonal oppmerksomhet på The Armory Show i New York. 2018 har også innbefattet oppdraget med å illustrere Nobeldiplomet og en tildeling av Telenor Culture Prize. I 2015 vant Baird landets gjeveste kunstpris, Lorck Schives kunstpris, og i 2013 sto hun bak landets mest omtalte kunstverk i nyere tid, etter at bestillingsverket To everything there is a season, tiltenkt Regjeringskvartalet i Oslo, ble avvist grunnet frykt for reaksjoner hos de ansatte.

Parallelt med Baird-utstillingen vises også en samarbeidsutstilling med papirverk av Baird og hennes nære kollega, kunstner og tegneserieskaper Mette K. Hellenes.

Hellenes er utdannet ved Statens kunstakademi, og har stilt ut ved en rekke norske institusjoner, som Kunstnernes hus og Tegnerforbundet. Hellenes er særlig kjent for sine tegneserier om «Kebbevennene», som også dukker opp i Hellenes’ faste satiriske spalte i Morgenbladet.

De to kunstnerne har samarbeidet i en årrekke, og driver sammen sitt eget forlag, Brunt hull. I denne utstillingen vil Hellenes og Baird presentere et utvalg selvportretter, akvareller og satiretegninger.

Utstillingene vises i Stenersensalen i KODE 2 (Vanessa Baird/ Mette K. Hellenes) og i Tårnsalen i KODE 4 (Ole Jørgen Ness).

Vanessa Baird Vegg1
UTSNITT FRA «YOU ARE SOMETHING ELSE»: Vanessa Baird har markert seg som en av norsk samtidskunsts sterkeste og mest kompromissløse stemmer. (Foto: Christina Leite Hansen)

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this