Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
OVER SOGNEFJELLET: Snø i fjellet langs veien over Sognefjellet mot slutten av juni. Fra rasteplassen Mefjellet ved Nasjonal turistveg Sognefjellet. (Foto: Werner Harstad/Statens vegvesen)

Norges vakreste bilturer

I følge en reiseundersøkelse gjort av Europeiske reiseforsikring, som har undersøkt nordmenns reisevaner, velger én av fire å legge ferien til hjemlandet. Mens fire av ti på norgesferie reiser til hytten eller en ferieleilighet, legger én av seks ut på bilferie i Norge.

Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal, sier til Bergensmagasinet at mange liker å ta ting på sparket i ferien, og det kan man hvis man legger ut på de norske veiene og ikke nødvendigvis har planlagt alt på forhånd.

– Det er mange vakre steder å dra til når man er på bilferie i Norge.

– Bilen gir frihet og det er mange vakre steder å dra til når man er på bilferie i Norge. Man kan legge en klar plan eller ta ting mer på sparket underveis når man reiser med bil.

Han tror ikke at folk med elbil vegrer seg nevneverdig for å dra på bilferie.

– KOMMER SEG RUNDT MED ELBIL

– Inntrykket er at flere og flere reiser på bilferie med elbil. I noen deler av landet er det en utfordring med ladestasjoner, men stort sett kan man komme seg fint rundt med elbil i Norge. Det er mange måter å lade på. Det ene er å starte hjemmefra med fulladet batteri. Så må man antagelig ha en ladestopp underveis på etappene, men har man en av elbilene med lang rekkevidde, er det ikke sikkert at det er nødvendig heller. Det er lurt å sjekke lademulighetene der man skal overnatte. Da starter man hver dag med full batteripakke, sier Sødal.

Per Roger Lauritzen har skrevet en rekke bøker om bilturer i Norge, og sier han aldri slutter å forundre seg over steder som plutselig dukker opp, steder han aldri har vært før. I dag er det rundt 28.000 ulike stedsnavn på fastlandet i Norge i NAFs veibok.

HATT MED HULL: Tar du en avstikker langs fylkesvei 54 fra Brønnøysund kommer du til det populære fotomotivet Torghatten, fjellet med sitt særpregede hull tvers gjennom. (Foto: Werner Hölzl/Creative Commons)

– Det er ikke mange land i verden som kan skilte med en slik natur som vi har i Norge. Vi har alle årstider og nesten alle klimasoner. Det eneste vi ikke har er ørken og tropisk regnskog, sier Lauritzen.

– Du må våge å ta noen omveier, og at du må ha et åpent sinn.

En annen stor fordel er at det bor folk stort sett over alt. Noe som er en attraksjon i seg selv. Ikke bare natur, men også kultur. Det finnes overnattingssteder og serveringssteder på de utroligste steder her i landet.

Veibokredaktøren forteller at du må våge å ta noen omveier, og at du må ha et åpent sinn. Hvis du i tillegg har med sykkel, gode tursko og kanskje en kajakk på taket, er det ingen grenser for hva du kan oppleve på bilturen gjennom Norges vakre natur.

Lauritzen har laget en liste for NAF over de ti vakreste bilturene i Norge, slik han ser det.

VILLMARKSVEIEN I ØSTFOLD

Fra Halden i Østfold, langs svenskegrensen mot Ørje og videre gjennom Akershus strekker det seg en vakker vei gjennom skogen. På bilturen langs fylkesvei 21 får du oppleve Østfold på en helt annen måte enn når du kjører E6 fra Svinesund til Oslo.

Opplev grensehistorien på Fredriksten festning, kjør langs Haldenvassdraget og se restene av de omfattende festningsverkene som ble bygget ved Ørje på slutten av 1800-tallet, men nedlagt allerede i 1905 som en del av fredsslutningen med svenskene.

VIKINGVEIEN GJENNOM VESTFOLD

Langs den ytterste veien ved kysten i Vestfold, fra Horten, via Åsgårdstrand, Tønsberg, Sandefjord, Larvik og Stavern til Helgeroa, er det tett mellom attraksjonene fra vikingtiden og tidlig middelalder.

På denne bilturen kommer du tett på Vestfolds byer, samtidig som du kan oppleve mange kulturminner, som for eksempel Nykirke utenfor Horten, en steinkirke fra middelalderen viet St. Nikolai, Lykkehuset Edvard Munch kjøpte i Åsgårdstrand i 1897 og Oseberghaugen hvor Osebergskipet ble funnet nedgravd i 1904. Du får også oppleve Norges eldste by Tønsberg, som har vært by siden 871, men som var kjent som en storgård lenge før det.

GAME STRYNEFJELLSVEGEN: Nasjonal turistveg Gamle Strynefjellsvegen i Videdalen. Veien preges av stabbesteiner og god terrengtilpassing. (Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen)

LANGS SØRLANDETS SVABERG RUNDT SØR-NORGE

«Kystens riksvei» er en rekke mindre veier som følger kysten langs Sørlandet. Noen steder går veiene helt ut i havgapet, og andre steder svinger de innom fjordarmer og hele og halve øyer.

Denne bilturen fra Risør til Flekkefjord kan by på perler som Lyngør, Merdø, Lindesnes, Ny Hellesund og Lista, i tillegg til byene Tvedestrand, Arendal, Fevik, Grimstad, Lillesand, Kristiansand, Mandal og Farsund.

Her er mulighetene mange for deilig sjømat og mange hyggelige opplevelser.Få med deg Norges eldste fyr ytterst på Lindesneshalvøya og det moderne fyrmuseet. Ytterst i skjærgården utenfor Mandal finner du Norges sydligste punkt, som er det vesle skjæret Pysen.

FRA DAL TIL HØYFJELL TIL HAV OVER SOGNEFJELLET

En av de aller første nasjonale turistveiene tar deg fra Lom i Gudbrandsdalen, hvor du blant annet kan se den gamle stavkirken fra 1100-tallet, gjennom vakre Bøverdalen forbi Flåklypa og opp til Jotunheimen, hvor du kan ta avstikkere til Galdhøpiggen og Glittertind, og videre opp over Sognefjellet, hvor du kan oppleve Nord-Europas høyeste fjellovergang 1428 meter over havet, og ned til havet i Lustrafjorden.

På denne bilturen får du virkelig oppleve kontrastene i den ville norske naturen.

På denne bilturen får du virkelig oppleve kontrastene i den ville norske naturen. Du kan også ta turen innom Jostedalsbreen nasjonalpark, som er en opplevelse i seg selv.

Tar du en avstikker til Urnes og Solvorn kan du besøke Norges eldste hotell Walaker og se Urnes stavkirke som står på UNESCOS verdensarvliste. 

FRA STRYNEFJELLET TIL ROMSDALEN

Den 104 kilometer lange Nasjonal turistveg Geiranger – Trollstigen starter ved Langvatnet i Skjåk i Oppland og ender ved Sogge bru i Åndalsnes. Du kan for eksempel starte turen med en avstikker opp til toppen av Dalsnibba, som ligger 1476 meter over havet.

Det er god vei helt opp til toppen, hvor du finner et utsiktspunkt av de sjeldne. Så kan du kjøre de bratte slyngene ned til vakre Geiranger innerst i Geirangerfjorden. Fra Flydalsjuvet like over Geiranger har du en fantastisk utsikt over Geirangerfjorden med sine stupbratte fjellsider med mange fosser.

Fra Geiranger fortsetter turen oppover den bratte Ørneveien med et obligatorisk fotostopp  fra utsiktspunktet i Ørnesvingen. En av turens høydepunkter er de ikoniske svingene ned Trollstigen mot dalbunnen. Når du først er i dette området bør du også vurdere en tur videre for å se det imponerende fossefallet i Mardalsfossen, med et fritt fossefall på 297 meter og en total høyde på 655 meter. 

ATLANTERHAVSVEGEN: Myrbærholmbrua og havstrekningen Hustadvika, Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen. (Foto: Roger Ellingsen/Statens vegvesen)

LANGS ATLANTERHAVSVEIEN TIL KRISTIANSUND

Veien langs Hustadvika og over Lauvøyfjorden er kåret til århundrets byggverk i Norge, og verdens vakreste bilreise av den engelske avisen The Guardian. Opplevelsene er mange langs kysten av Møre og Romsdal. Her finner du sunnmørsøya Runde, som blant annet kan lokke med Norges sydligste fuglefjell, et av Norges eldste fyr og den spennende historien om et stort skattefunn.

Det er den elegante veien med de mange broene over en serie øyer ytterst mot Hustadvika som kjennetegner Atlanterhavsveien.

Men det er den elegante veien med de mange broene over en serie øyer ytterst mot Hustadvika som kjennetegner Atlanterhavsveien. En morsom kuriositet er at planene om å skape en farbar forbindelse  over disse øyene dukket opp allerede i 1909. Den gang var det jernbane som var planen.

Etter at Bergensbanen sto ferdig i 1909, ble det i 1914 bestemt å bygge Raumabanen til Åndalsnes for å binde samfunnene på Vestlandet tettere sammen. Jernbaneplanene ble skrinlagt i 1935 og gradvis erstattet med idéen om en bilvei. Planleggingen startet på 70-tallet og veien ble bygget fra 1983 til 1989. Veien har åtte broer på til sammen 880 meter.

OPPLEVELSER LANGS HELGELANDSKYSTEN

Den 200 kilometer lange Helgelandskysten strekker seg fra grensen mot Trøndelag i sør til Salten i nord. En spennende kyst med tinder og breer, og ikke minst mange kulturminner og attraksjoner underveis. Følger du kystlinjen og tar turen rundt alle øyene snakker vi om en strekning på rundt 9800 kilometer.

Men bilturen langs fylkesvei 17 fra Bindal til Ørnes er en strekning på snaue 40 mil med mange muligheter for avstikkere. Her kan du oppleve  en rekke av Norges mest kjente kultur- og naturherligheter, landbrukshistorie og oldtidsfunn.

Det er også mange muligheter for fiske. Denne kjøreturen er utrolig flott, og er den lengste nasjonale turistveien vi har. Tar du en avstikker langs fylkesvei 54 fra Brønnøysund kommer du til det populære fotomotivet Torghatten, fjellet med sitt særpregede hull tvers gjennom.

LANGS HELGELANDSKYSTEN: Åselistraumen langt nord på den 416 kilometer lange Nasjonal turistveg Helgelandskysten. (Foto: Steinar Skaar/Statens vegvesen)

VILLMARKSVEIEN I NORD 

Det er rett og slett vakkert å kjøre inn i Nord-Norge. Det merker du når du kjører gjennom en staselig portal  sør i Grane kommune i Nordland. Veistrekningen mellom Majavatn i Grane og Korgen i Hemnes kommune er et mangfoldig alternativ til E6, og går forbi Norges nest største innsjø og Nord-Norges høyeste fjell. Børgefjell nasjonalpark, som er på hele 1447 kvadratkilometer, regnes som et eldorado for sportsfiskere.

Her finner du også fjellet Kvigtind, som strekker seg 1703 meter over havet. Faunaen i nasjonalparken er variert, med 17 ulike dyrearter og hele 71 fuglearter. På denne bilturen kjører du også langs innlandshavet Røssvatnet, som med et flateinnhold på 219 kvadratkilometer er Norges nest største innsjø. Rundt Røssvatnet er det mange spor etter tidlig bosetting, steinalderfunn og bålplasser.

LANGS YTTERSIDEN AV SENJA 

Den nasjonale turistveien langs nordkysten av Senja gir gode smakebiter av Norges nest største øy. Til Senja kan du komme med ferge enten via Bjarkøy eller via Andøya. Turistveien på Senja går mellom Gryllefjord og Botnhamn, langs yttersiden av øya med en fantastisk natur og mange krinker og kroker helt ned i fjæra og ut og inn av fjorder.

Den nasjonale turistveien langs nordkysten av Senja gir gode smakebiter av Norges nest største øy.

På Senja kan du også oppleve Husøy i Lenvik, som er det eneste stedet i Norge som praktiserer siesta midt på dagen. Dette har de gjort helt siden et spansk skip havarerte rett utenfor kysten for flere hundre år siden, og noen av de om bord reddet seg i land.

LANGS KANTEN AV BARENTSHAVET

Veien langs østkysten av Finnmark byr på store opplevelser, både av interessant historie og tøff natur. Turistveien starter i Varangerbotn, innerst i Varangerfjorden, og strekker seg 160 kilometer nord og østover så langt veien går. Helt til utposten Hamningberg.

Landskapet er åpent og storslått og det er lyst døgnet rundt i sommerhalvåret. Varangerveien er blant verdens 100 anbefalte steder for fuglekikking, så en kikkert er lurt å ha med på turen. Her finnes blant annet noen unike fuglearter som bare kan oppleves så langt nord.

På et sted med det vanskelige navnet Ceavccageadge finner du Mortensnes natur- og kultursenter med samiske kulturminner. Du finner også en kultursti i fredet fornminneområde med rundt 300 tufter fra alle bosettingsperioder i over 10 000 år. Vardøhus festning er også verdt et besøk. Den var et viktig ledd i kampen mot russiske og karelske herjinger på 1300-tallet, men den nåværende festningen ble bygget mellom 1734 og 1738.

NASJONAL TURISTVEG HELGELANDSKYSTEN: Stille fjordlandskap i Gildeskål. (Foto: Steinar Skaar)
Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge
  ANNONSE:
  Peisbord 800×300

  Relevante artikler

  Topp
  Previous Next
  Close
  Test Caption
  Test Description goes like this