Sandviken gatelag
STOLT: – Jeg er veldig stolt over at vi har få dette til i Sandviken. Det er en stor kontrast til toppserie-jobben som vi ellers gjør her, og jeg gleder meg til å komme i gang med dette arbeidet, sier Mette Hammersland i Sandviken (t.h). Ingrid Stenevik (i midten) skal trene laget. Linn-Marie Knudsen er prosjektleder. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Norges første gatelag for jenter

Del artikkelen i Sosial medier

Sandviken starter et gatelag som første toppserie-klubb. – Gatelaget i Sandviken skal utgjøre en forskjell for disse jentene, sier en stolt Sandviken-leder Mette Hammersland, som fikk ideen etter å ha fulgt Branns gatelag.

– Bakgrunnen er at vi har fulgt med gatelaget til Brann i mange år, og de har drevet det veldig bra. Men jeg har lagt merke til at det er få jenter med på Stadion. Da tenkte jeg at jentene også må få et tilbud, sier Mette Hammersland.

– De som kommer for å være med på Gatelaget er vanlige mennesker med noen utfordringer, og vi skal møte dem med respekt.

Hun har jobbet i et år med prosjektet. Først måtte klubben få godkjennelse av Fotballstiftelsen, som er en ideell og livsnøytral stiftelse som leder og gir støtte til toppklubbenes gatelag. Deretter fikk Sandviken på plass en avtale med Bergen kommune, som koblet klubben med Mottak og oppfølgingssenteret i Eidsvåg.

TRENES AV JENTER

FAKTA Sandvikens gatelag
Mer informasjon: sandvikentoppfotball.no/gatelag

– På MO-senteret i Eidsvåg var de på jakt etter egne tilbud for jenter. Derfor var timingen perfekt, og nå får vi dette til. Det første gatelaget for jenter i Norge; dette er historisk, sier Mette Hammersland.

Hun har hatt mange roller i klubben. Nå jobber hun med marked- og kommunikasjon. Initiativtakeren understreker at det nå blir viktig å være tålmodig.

– Kanskje kommer det én jente på de første treningene. Kanskje kommer det to. Slik er erfaringen fra gatelaget til Brann også. Det kommer ikke ti jenter med én gang. Men vi merker allerede at det snakkes om dette, så jeg er optimist. Målet på sikt er at vi skal ha en gruppe på ti-tolv jenter på hver trening. Men det kan godt være at det går litt tid før vi kommer dit. Det blir spennende å se. 

– Hva ønsker dere at Gatelaget skal være?

– Gatelaget skal gjøre en forskjell for disse jentene. Kanskje kan vi bidra til at de føler stolthet og tilhørighet. De som er i toppidretten er de mest privilegerte. Nå skal vi legge til rette for jenter som ikke er like privilegerte. De kommer inn i miljøet her og får frokost og deltar i den daglige praten før de skal ut og trene, og forhåpentligvis kjenne på hvor godt det er å være i aktivitet sammen med andre. Så skal de komme inn igjen og spise lunsj.

– For oss er det også et poeng at det skal være jenter som trener spillerne på Gatelaget. Vi har mange ivrige menn i og rundt klubben som ønsker å hjelpe, og kanskje de kan være med og gjøre en jobb på kjøkkenet, smiler Hammersland.

STOLT LEDER

Gatelaget er åpent for alle, men de må være rusfri når de kommer.

– Skulle de være ruset når de kommer, får de ikke være med den dagen, men er hjertelig velkommen neste gang. Målet må selvsagt være at deltagerne kommer rusfri hver gang. Hos oss skal de oppleve et sosialt fellesskap. Selv om det bare skulle være fire jenter som kommer på en trening, så er vi mange rundt laget, og vi vil uansett skape et miljø på Stemmemyren hver uke.

gatelaget4 Mette Hammersland
PUSTEROM: – Her får man treffe andre  i samme situasjon, man får et pusterom, og får kjenne på hva trening og fysisk aktivitet gjør med kroppen, sier Mette Hammersland. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Hammersland legger ikke skjul på at hun er kry over at Gatelaget nå blir en realitet.

– Det første gatelaget for jenter i Norge; dette er historisk.

– Jeg er veldig stolt over at vi har fått dette til i Sandviken. Det er en stor kontrast til toppserie-jobben som vi ellers gjør her, og jeg gleder meg til å komme i gang med dette arbeidet.

SPENT SPILLER

Sandviken-spiller Ingrid Stenevik skal være trener for Gatelaget. Hun er spent.

– Jeg må innrømme at jeg ikke helt vet hva jeg går til. Samtidig tenker jeg at de som kommer for å være med på gatelaget til Sandviken er vanlige mennesker med noen utfordringer, og vi skal møte dem med respekt.

– Dette skal være en arena hvor man får mulighet til å tenke på noe annet enn det som vanligvis opptar en i hverdagen. Her får man treffe andre mennesker i samme situasjon, man får et pusterom, og ikke minst så får man kjenne på hva trening og fysisk aktivitet gjør med kroppen., sier hun.

– Vi som er vant til å trene vet jo at kroppen produserer adrenalin og endorfin når man er i aktivitet. Og kanskje kan treningsmiljøet på Stemmemyren også være et sted hvor man kan få utløp for en del følelser som man går og bærer på, sier Stenevik.

– Hvordan legger du opp treningen?

– Det skal være lystbetont i håp om at deltagerne kommer tilbake, men noen teknikkøvelser skal vi nok ha foruten spilløkter.

Oppstart for Sandvikens gatelag er 4. november, og det blir samlinger mandager og torsdager.

gatelaget5
KLAR FOR AVSPARK: – Vi som er vant til å trene vet jo at kroppen produserer adrenalin og endorfin når man er i aktivitet. Og kanskje kan treningsmiljøet på Stemmemyren også være et sted hvor man kan få utløp for en del følelser som man går og bærer på, sier Ingrid Stenevik (midten), her sammen med prosjektleder Linn-Marie Knudsen (til venstre) og Sandviken-leder Mette Hammersland (til høyre). (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this