bryggensmuseum2
FÅR MILLIONER FRA STATEN: – Vi er svært glad for at Staten nå lover oss hele det omsøkte beløpet, sier nestleder for Bymuseet Astrid M. Strømsnes. Fra venstre: Dag Jenseg, Astrid M. Strømsnes, Trine Skei Grande og Eivind H. Hermansen. (Foto: Bymuseet)

Gavepakke til Bryggens Museum

Del artikkelen i Sosial medier

Regjeringen foreslår nå å bevilge fire millioner kroner og gi tilsagn om ytterligere 12 millioner til rehabilitering av Bryggens Museum. Prosjektets totalbudsjett er på 26,5 millioner.

– Det har vært jobbet hardt for å få til denne finansieringen, og jeg er uendelig glad for at vi nå har fått dette i havn, sier Marianne L. Nielsen, direktør for Bymuseet.

– Bevilgningen betyr mye for arbeidsmiljøet på Bryggens Museum, våre leietakere og samarbeidspartnere.

Bymuseet har de siste fire årene søkt Staten, Hordaland Fylkeskommune og Bergen kommune om midler til bygningsmessig oppgradering av Bryggens Museum, som har betydelige bygningsmessige behov.

Søkte om 16 millioner

Totalt er oppgraderingsbudsjettet på 26,5 millioner. Bergen kommune har så langt bidratt med tre millioner og Hordaland fylkeskommune med rundt én million. Søknaden til Staten var på 16 millioner kroner.

Regjeringen har i budsjettet for 2020 foreslått å innvilge søknaden om rehabilitering av Bryggens museum, fordelt på fire millioner i 2020 og resten i senere år. Prosjektets totalbudsjett er på 26,6 mill. kroner.

Kulturministeren kom selv og overbrakte nyheten. Med seg til Bryggens Museum hadde hun også noen representanter fra regjeringspartiene; Silje Hjemdal (Frp), Hilde Onarheim (H) og Grunde Kreken Almeland (V). Fra Bymuseet møtte styreleder Eivind Hermansen, nestleder Astrid M. Strømsnes og bygningsvern- og driftsleder Dag Jenseg.

– Jeg håper dere kommer raskt i gang med prosjektet slik at fellesskapet snarest mulig får glede av moderniseringen, sa kulturminister Trine Skei Grande (V) under museumsbesøket.

– Det er fantastisk at regjeringen nå leverer til museet som betyr så mye for Bergen. Som stolt bergenser er det viktig for meg å få gjennomslag for merknaden i siste statsbudsjett, sier stortingsrepresentant Silje Hjemdal (Frp), som var med i delegasjonen.

Betyr mye

– Vi er svært glad for at Staten nå lover oss hele det omsøkte beløpet. Det regionale bidraget er en svært viktig døråpner for statlige bevilgninger sier Strømsnes, og forteller at bevilgningene skal gå med til å tette tak, rehabilitere fasader, skifte vinduer, skifte til nytt ventilasjonssystem, SD-anlegg, elektrisk opplegg og generell oppgradering.

– Bevilgningen betyr mye for arbeidsmiljøet på Bryggens Museum, våre leietakere og samarbeidspartnere.

Bryggens Museum er et arkeologisk museum, bygget over restene av Bergens eldste bebyggelse fra midten av 1000-tallet. Bygget ble tegnet av arkitekt Øyvind Maurseth, stod ferdig i 1974 og ble åpnet for publikum 18. mai 1976.

Bryggen ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste i 1979, og feier 40 år i år. Bryggens Museum har en viktig rolle både i formidlingen av verdensarvstedet, og i formidlingen av by- og middelalderhistorien på Vestlandet.

Museet driftes i dag av Stiftelsen Bymuseet i Bergen, som ble etablert i 2005 som et resultat av museumsreformen. De forvalter 112 bygninger, en betydelig gjenstandssamling og gir museumsopplevelser til over 200.000 besøkende i året.

bryggensmuseum1
GAVMILD KULTURMINISTER: Trine Skei Grande tok seg god tid til omvisning i den snart ferdigstilte nye basisutstillingen til museet, og avsluttet besøket med å handle i museumsbutikken. Til høyre: Silje Hjemdal. (Foto: Privat)

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this