borgerscene1 foto Joern Lavoll scaled
ERINDRINGENS TRIBUNEVEGG: Helge Havres blikk mot signaturen Argus’ stensilkunstbilde «Two of a Kind» på Møhlenpris minner om Tove Ditlevsens poetiske ord i erindringsromanen «Wilhelms værelse» (1975): «Det å eldes er rolig å dreie sine erfaringer rundt i lyset og betrakte selv de smerteligste uten frykt. For omsider vet en at de ikke kommer til å gjenta seg». (Foto: Jørn Lavoll)

Minnenes melodier

Del artikkelen i Sosial medier

– Målet er å inspirere mennesker til å snakke uten frykt, og lytte uten å dømme. Jeg tror dette er grunnlaget for et aktivt demokrati, sier Vibeke Flesland Havre, som har vært kunstnerisk leder for Bergen Borgerscene siden oppstarten i 2014.

I samarbeid med stiftelsen Siste Kapittel og prosjektet Generasjon: Møhlenpris inviterer Bergen Borgerscene til åpne fortellerverksted for alle over 60 år – ledet av skuespiller og regissør Vibeke Flesland Havre.

– Alle har vi livsutfordringer, håp, gode ideer, mennesker som betyr noe ekstra for oss, favorittmat og strategier for å takle motgang.

Hvert verksted blir innledet av en invitert gjest, som kommer med et faglig bidrag og forteller litt fra sitt eget liv. Etter dette deler deltagerne historier fra egne liv, med utgangspunkt i enkle øvelser ledet av Havre i samarbeid med koreograf Stephanie M. Mowinckel og scenekunstner Solvei Stoutland.

Man trenger ingen teatererfaring for å være med, og alle som vil kan delta en eller flere ganger. Fortellerverkstedene er gratis og finner sted på Cornerteateret på Møhlenpris.

borgerscene2 foto MFH scaled
INVITERER TIL FORTELLERVERKSTED: – Vårt ønske er å skape relevant og engasjerende teater for å bidra til et åpnere og mer demokratisk samfunn, sier Vibeke Flesland Havre. (Arkivfoto: Magne Fonn Hafskor)

UTFORDRER STEREOTYPIER

borgerscene4 robert
FORNØYD DELTAGER: – Det handler ikke bare om å fortelle skrøner fra våre lange liv. Du må føle at det som tas opp gir deg noe, sier Robert Vennström. (Foto: Privat)

– Vi ønsker å utfordre stereotypier om aldring, vise aldringens mangfoldighet og åpne opp for ulike fortellinger om det å eldes, sier Havre, og legger til at fortellerverkstedene er en møteplass for innbyggere med forskjellig bakgrunn, og bidrar slik til å skape respekt og mellommenneskelig forståelse.

– Målet er å inspirere mennesker til å snakke uten frykt, og lytte uten å dømme. Jeg tror dette er grunnlaget for et aktivt demokrati. Det er viktig for oss at fortellerverkstedene har en verdi i seg selv, og at de som deltar har personlig utbytte av det.

Bergen Borgerscene er kjent for å gi personlige historier en kunstnerisk ramme som setter fortellingene i et nytt perspektiv. Slik kan det fortelles en større historie om det å være menneske. Siden oppstarten i 2014 har de satt opp åtte forestillinger og arrangert en rekke fortellerverksteder.

– Vårt ønske er å skape relevant og engasjerende teater for å bidra til et åpnere og mer demokratisk samfunn, sier Havre, som sammen med medarrangør Siste kapittel ønsker å utforske hvordan og hvorfor slutten av historien ofte er den viktigste.

– Som psykolog og aldringsaktivist tenker jeg det er sentralt at vi skaper kontakt og nærhet gjennom historier fra livene våre, sier Anna Helle-Valle, som er daglig leder for Siste Kapittel og konseptutvikler hos Nasjonalt Senter for Aldring.

ET HELSEFREMMENDE TILTAK

borgerscene3 helle valle
ALDER ER BARE ET TALL: – Mennesker blir ikke flate karakterer bare fordi de bikker 65, sier Anna Helle-Valle. (Foto: Privat)

Siste Kapittel er en stiftelse som vil utfordre stereotypier om aldring gjennom å vise aldringens mangfoldighet i hverdagsliv og kunst, forskning og offentlige tjenester, blant annet gjennom prosjektet Generasjon: Møhlenpris.

Målet er å bidra til mer forståelse, samvær og glede på tvers av generasjonene. 

Stereotypier og fordommer mot eldre er utbredt i samfunnet. Blant annet viser forskning fra både Norge og utlandet at vi ser på eldre som varme og inkompetente.

– Aldring er jo egentlig bare tiden som går, ellers er vi ganske like, utdyper Helle-Valle.

– Alle har vi livsutfordringer, håp, gode ideer, mennesker som betyr noe ekstra for oss, favorittmat og strategier for å takle motgang. Mennesker blir ikke flate karakterer bare fordi de bikker 65.

– Gjennom fortellinger, godt samvær og tid til å dele refleksjoner og tanker trer vi frem for hverandre med dybde og kompleksitet. I så måte er fortellerverkstedene en helt super inngang til å tenke helsefremmende arbeid gjennom kultur.

VERDIFULLE ERFARINGER

borgerscene5 Fridtjov Irgens
MYE PÅ HJERTET: – Vi som har opplevd krigen har mange erfaringer som kan være verdifullt å dele med andre, sier Fridtjov Irgens. (Foto: Privat)

Dette blir tydelig når vi tar en prat med noen av dem som har deltatt på fortellerverkstedene.

– Første gangen jeg deltok, føltes det som å møte en gjeng med fremmede. Men vi skilte lag som en gruppe, sier Robert Vennström (66) fra Nordnes.

– Temaene de tar opp berører ikke bare oss som er litt eldre, og kan hjelpe til å sette ord på ting. Det handler ikke bare om å treffe noen få mennesker og fortelle skrøner fra våre lange liv. Du må føle at det som tas opp gir deg noe.

En som har mye å fortelle, er Fridtjov Irgens. Han er født i Bergen i 1935, men bodde i Trondheim fra han var 19 år og frem til han flyttet tilbake til Bergen da han ble pensjonist. Irgens har også bodd seks år i USA.

– Jeg skriver på en slags selvbiografi for slektninger, barn og barnebarn. Vi som har opplevd krigen, med evakuering og andre ting, har mange erfaringer som kan være verdifullt å dele med andre, mener han.

– Det var derfor hyggelig å møte andre eldre mennesker som også hadde vokst opp i Bergen og som hadde minner fra gamle dager og andre tider. Etter hvert som vi ble mer kjent med hverandre ble det også lettere å være åpne mot hverandre.

Fortellerverkstedene er gratis, åpne for alle over 60, og holdes på Cornerteateret (Møhlenpris). Kommende fortellerverksteder: 6. februar, 13. februar og 20. februar kl. 11.00-14.00. Mer informasjon: bergenborgerscene.no og sistekapittel.no

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this