grevehagen1
SKAPER SAMHOLD OG IDENTITET: – Jeg håper at festivalen kan bidra til å skape en identitet og samhold for nærmiljøet her. Målet vårt er ikke noe annet enn å ha det kjekt sammen med naboer og venner, sier Kurt Wiemann. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Velkommen til Grevens hage

Del artikkelen i Sosial medier

På lørdag blir det nok en gang mikrofestival inne i en liten hage på oppsiden av Øvregaten.

Grevehagen mikrofestival er tydeligvis kommet for å bli. I år arrangeres den for ellevte gang på rad, noe som betyr at de kan feire tiårsjubileum. Selve hagen har også jubileum; denne sommeren er det 30 år siden naboene gikk sammen om å ruste opp det halvannet mål store området.

– Vi prøver å holde oss litt til folk med lokal tilknytting, helst i en miks både med de etablerte og de unge nye.

– Da vi flyttet inn her i 1986, var det bare stein og grus der hagen er nå, sier Kurt Wiemann, en av ildsjelene bak den lille musikkfestivalen.
– Det første året jeg bodde her, kom det en fra kommunen, iført munnbind, for å sprøyte de få gresstustene som stod her.

Dette fikk naboene til å reagere, og kort etter ba de kommunen om tillatelse til å beplante lekeplassen. Det fikk de, og dermed gikk de i gang. Bergen Travpark leverte fire tonn med jord, og gjennom de tretti årene siden har naboene lagt ned tusenvis av dugnadstimer for å få til den praktfulle hagen som ligger der nå, som en idyllisk oase midt i byens asfaltørken.

ELEVENE BLE HOLDT UTE

– Hvor kommer navnet Grevehagen fra?

– Det er en litt spesiell historie som har sammenheng med den gangen det var skole i bygningen her, forteller han.

Først ut var Tanks skole, som åpnet 5. juni 1850 i trebygningen i Øvregaten 47. Da skolen flyttet videre til Kong Oscarsgaten fem år senere, ble bygningen overtatt av Irgens og Holcks pikeskole. I perioden 1875-1886 var Jan Greve bestyrer for denne, og han bodde også selv i bygningen. Jan Greve var den eneste som i den perioden hadde adgang til hagen.

– Det sies at Jan Greve gikk ut her og røkte pipe, mens elevene ble henvist til Øvregaten. Plassen ble derfor kalt Greven.

– Så det var dere selv som kom på navnet Grevehagen?

– Per Wickmann Haldorsen, som nå er død, sa det først. Det kom litt av seg selv, etter at vi hadde ryddet området.

PLASS TIL 500

– Hvordan begynte festivalen?

– Min kone, Liselotte Wiemann, foreslo det. En dag vi satt og pratet sammen, sa hun at det kunne vært artig å ha noe levende musikk inne på området. Jeg hadde et band sammen med noen kamerater, og vi ble enige om å gå i gang. Bassisten var tømrer, så vi bygget scenen selv.

De presenterte seg som Husbandet, og backet mange av artistene som stilte. Daværende festspilldirektør Per Boye Hansen stod for den offisielle åpningen av den første festivalen, og Bergenhus og Årstad kulturkontor har vært med som gode støttespillere like fra den spede starten.

– Hvordan velger dere artister?

– Vel, vi prøver å holde oss litt til folk med lokal tilknytting, helst i en miks både med de etablerte og de unge nye.

– Og folk stiller opp?

– Ja, selv i drittvær; det har vi også hatt. Fremmøtet er vanligvis på 200-300 mennesker, alt etter vær og vind. Vi har plass til 500. Mange kommer fra Stølen og området rundt, men vi har også folk fra Tromsø som legger bergensturen til denne helgen for å få med seg Grevehagen.

TREDELT FESTIVAL

Festivalen starter kl. 13.00 med presentasjon av nye talenter fra Kulturskolen. Hovedprogrammet med konserter starter kl. 16.00, og varer i fire timer. Etterpå blir det «afterparty» på Dr. Wiesener.

Kurt Wiemann har selv stått på scenen og sunget i alle de ti foregående festivalene, sammen med bandet Melderskin. Han har nå trukket seg ut, og bandet har skiftet navn til Regnbyen.
– Dette blir første gang jeg ikke opptrer under festivalen, men jeg kommer til å synge sammen med et eget storband på afterpartyet, lover han.

– Går festivalen i pluss?

– Vi prøver å holde tungen rett i munnen og ikke ta oss vann over hodet; det er derfor vi har klart å holde det gående i ti år.

 

Fakta

Grevehagen mikrofestival

grevehagen3
SOLSKINNSFESTIVAL I REGNBYEN: Grevehagen pleier å være velsignet med godt vær. (Foto: Privat)
  • Endagsfestivalen vis-a-vis Mariakirken (østsiden av Øvregaten) har siden starten hatt besøk av rundt 300 musikere fra hele Vestlandet.
  • Til årets program har de blant annet hentet inn The Soulmates Band, som spiller egne versjoner av soul- og funk-klassikere, blueskvartetten Good Time Charlie, anført av Atle Hjelmeland, og Regnbyen, som er et nytt lokalt band.
  • Det blir også opptredener med Close (kjent fra NRK Urørt), Rumble Fish og Honia and the Heartbeats (begge med bakgrunn fra Bergen Kulturskole), og klassisk sang fra My Therese Falck-Lepsøy (kjent fra Norske Talenter).
  • Konferansier er også i år Atle Nielsen, som vil lose publikum gjennom litt over fire timer.
  • Årets åpningstale blir ved kunstner Kjell Johannessen, nærmeste nabo til Grevehagen og en anerkjent keramiker og skulptør. Arbeidene hans kan kjøpes fra eget galleri, som holder åpent under hele festivalen.
  • Grevehagen Mikrofestival arrangeres lørdag 10. juni kl. 16:00 – 20:00. Mer informasjon: grevehagen.no

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this