Knarvikmila foto
KORT VEI: – Knarvikmila arrangeres bare drøye tyve minutter fra Fløyfjellstunnelen, understreker daglig leder Eddie Ebbesvik. Arrangementet har 35-årsjubileum og er det største løpet i regionen med unntak av Bergen City Marathon. (Foto: Ove Landro)

LØPSFESTEN FEIRER 35 ÅR

Del artikkelen i Sosial medier

Med over 8000 deltagere er Knarvikmila nesten like stor som Bergen City Marathon. I år feirer regionens vakreste løpsfest 35-årsjubileum, og familiearrangementet har aldri vært mer populært.

Eddie Ebbesvik overtok som daglig leder for Knarvikmila i 2014. Da hadde Helge Brekke styrt arrangementet siden oppstarten i 1982, og selv om grunderen har gitt fra seg sjefsjobben, har 73-åringen fremdeles en hånd på arrangementet som arbeidende styreformann.

– Helge er helt unik og en utrolig motivator, sier Ebbesvik, som verdsetter den lokale oppslutningen som løpet har, samtidig som han håper at flere bergensere deltar i år.

FOR HELE FAMILIEN

– Hvis vårt arrangement kan hjelpe foreldre til å inspirere barna til aktivitet, så blir jeg stolt på vegne av alle frivillige som bidrar til at Knarvikmila kommer i mål.

For enda så flott det er å løpe i Fjellveien over Bergen by, over brostein på Nordnes og inn i folkehavet på Torget og i mål på Bergen City Marathon, kan Knarvikmila tilby noe helt spesielt, mener Ebbesvik.

Løypen, med start i Knarvik, over Hagelsundbrua som knytter Knarvik og Flatøy sammen, inn på Nordhordlandsbrua hvor man snur, videre over Krosnessundbrua til Frekhaug og tilbake langs Salhusfjorden til Knarvik og målpassering på en fullsatt Knarvik stadion, har lokket deltagerne tilbake år etter år. Nå har de også fått full pott – fem stjerner – i den nye sertifiseringsordningen til det europeiske friidrettsforbundet.

– Vi vet at vi har en flott trasé på halvmaraton. Samtidig er det viktig for oss å få frem at vi legger opp til et allsidig tilbud for hele familien, med mange ulike aktiviteter. Knarvikmila har et tilbud for alle, med minimila og knøttemila for de minste, ungdomsløp, 5 kilometer, 10 kilometer og halvmaraton til slutt, sier Ebbesvik.

– Hva er viktigst med Knarvikmila?

– Folkehelsen. Vi har en ambisjon om å inspirere til at folk kommer i bedre form. Noen trener litt allerede, og kan forhåpentligvis bruke Knarvikmila til å ta ytterligere steg og forbedre sin personlige rekord. Andre har ligget litt for mye på sofaen, og trenger et mål for å komme seg over dørstokken. Derfor er det så viktig for oss å ha et allsidig tilbud, slik alle finner noe som passer dem.

– Jeg håper bergenserne er nysgjerrige på å prøve noe nytt. Det er faktisk bare drøye tyve minutter fra Fløyfjellstunnelen.

– Men det kjekkeste jeg vet er å se familiene som kommer. Hvis vårt arrangement kan hjelpe foreldre til å inspirere barna til aktivitet, så blir jeg stolt på vegne av alle frivillige som bidrar til at Knarvikmila kommer i mål, sier Ebbesvik engasjert.

Han forteller at deltagerne spenner fra foreldre med barna i bæremeis til kvinner og menn på 90 år. Samtidig kommer eliteløperne for å presse tidene ned, som for eksempel dobbelt verdensmester i motbakkeløp, Stian Angermund-Vik.

500 FRIVILLIGE

Ebbesvik er klar på at dugnadsjobben som gjøres av flere hundre frivillige er avgjørende, likeledes støtten fra næringslivet. Hovedpremien er en el-bil fra Kverneland Bil, som blir trukket ut blant alle startnumrene. Totalpakken er verd 300.000 kroner. Daglig leder i Kverneland Bil, Kenneth Tveit, var aldri i tvil da arrangøren ringte.

– Knarvikmila har skapt en fest i Nordhordland over lang tid med gode verdier og holdninger som vi kjenner oss igjen i som bedrift. Selger vi flere biler ved å gi vekk en bil? Vel, vi bygger i hvert fall merkevaren Kverneland Bil, og vi assosierer oss med et arrangement som representerer sunne og gode verdier, sier Tveit.

– Videre er det viktig for oss at selv om det kommer toppidrettsutøvere, er Knarvikmila først og fremst et idrettsarrangement for familien med en fantastisk ramme rundt, og Knarvik og Nordhordland blir dessuten ettertrykkelig satt på kartet, mener Kenneth Tveit.

WARHOLM OG INGEBRIGTSEN

I sommer har friidrett fått ekstra oppmerksomhet gjennom meget gode prestasjoner i verdensmesterskapet. Ebbesvik er ikke i tvil om betydning av VM-gullet til Karsten Warholm og bronsen til Filip Ingebrigtsen.

– Det betyr enormt mye. Friidrett er noe hele verden driver med, og så kommer lille Norge og tar gullet på 400 meter hekk i VM. Bronsen til Ingebrigtsen på 1500 meter er også sterk. Dette får stor eksponering i media, idretten blir enda mer attraktiv for sponsorene, som gjør at vi kan tilrettelegge bedre for utøverne og jeg tror det kan bidra til å øke rekrutteringen i norsk friidrett.

– Sykkel-VM er like stort som OL på Lillehammer, og dette kommer til å skape store ringvirkninger for Bergen.

– Ellers mener jeg fremdeles at Vebjørn Rodals OL-gull på 800 meter i 1996 er den største prestasjonen i norsk idrett, men både Warholm og Ingebrigtsen er helt der oppe, sier Ebbesvik.

Og når Knarvikmila-uken er over, gleder han seg til Sykkel-VM.
– Sykkel-VM er like stort som OL på Lillehammer, og dette kommer til å skape store ringvirkninger for Bergen. Jeg registrerer selvsagt at det har vært en del klaging fra ulike hold, men når startskuddet går er jeg overbevist om at bergenserne vil skape folkefest. Det er vi gode på.

Men først er det Knarvikmila som gjelder.
– Jeg håper bergenserne er nysgjerrige på å prøve noe nytt. Det er faktisk bare drøye tyve minutter fra Fløyfjellstunnelen, sier han og smiler.

Knarvikmila arrangeres på Knarvik stadion fra 1.-3. september.

FAKTA

Knarvikmila

  • Knarvikmila ble startet i 1982 av ildsjel og primus motor Helge Brekke, og blir arrangert av friidrettsklubben FIL-AKS77.
  • 500 frivillige er i sving for å gjøre arrangementet minneverdig for nesten 8000 påmeldte.
  • Eddie Ebbesvik tiltrådte som daglig leder i 2014.

Programmet:

  • Fredag 1. september: Ungdomsmila og Knarvik X-trem.
  • Lørdag 2. september: Yt-stafetten, 5 km og 10 km.
  • Søndag 3. september: Knøttemila og Minimila, Naturmila og Halvmaraton.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this