Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
Thorstein Selvik (illustrasjon: Sigve Solberg)

Kvinner gjør en bedre jobb

PÅ TAMPEN: Jenter gjør det bedre på skole og universitet, sannsynligvis fordi de er mer f‎okuserte, detaljerte og grundige. Menn har levert halvgode omtrentligheter i tusen år, og kommet seg unna med det.

Tekst: Thorstein Selvik

Kvinner er noe annet, de er kvinner. De er detaljerte, pliktoppfyllende, grundige. De er sterkt kommuniserende, gir feedback til alle i gruppen, hele tiden, alltid. Deres motiver er ikke alltid for meg å skjønne, motivene er antakelig mange: mot, dristighet, omsorg, tilhørighet. Menn har to motiver – frykt og grådighet, kvinner har mange.

Skal du kurtisere (jada, sjekke opp) en kvinne må du gi henne blomster, mange blomster, lese dikt for henne, lytte og lytte. Nikke, smile og lytte mer. Du må være tålmodig og interessert i hennes detaljerte og avanserte følelsesliv. Skal en kvinne sjekke opp en mann, holder det at hun møter opp naken med øl.

Når vi arrangerer Herremiddagen, går det ut ÉN epost til ‎komiteen – hvilken dato passer? Fire svar kommer tilbake. End of story. Når Damemiddagen arrangeres, er summen av alle eposter mellom tre og fire tusen. En stor komité skal bekrefte hverandre, støtte alle uttalelser, skryte av det alle skriver, si seg enig i alt, selv om man ikke er det. Det gjelder at gruppen trives og blomstrer. Kan hende det er bra at det er slik, prosessen er minst like viktig som målet, og reisen er livet.

Disse forskjellene i kommunikasjonsstil og adferd mellom menn og kvinner fascinerer. Men før kjønnsstereotypiene tar helt overhånd her, la meg ile til: Jeg har aldri vært helt overbevist om kjønn som viktigste analysediskriminant. Jeg har aldri helt kjøpt gutt og jente-retorikken, bildet er komplisert.

Når Herremiddagen arrangeres, går det ut ÉN epost til ‎komiteen – hvilken dato passer? Fire svar kommer tilbake. End of story. Når Damemiddagen arrangeres, er summen av alle eposter mellom tre og fire tusen.

Jeg ser at viktige forskjeller mellom kjønn eksisterer; jeg ser at jenter gjør det bedre på skole og universitet, og det er sannsynligvis fordi de er mer f‎okuserte, detaljerte og grundige. Menn har levert halvgode omtrentligheter i tusen år, og kommet seg unna med det. Menn har slått hverandre på skuldrene og pisset hverandre oppetter ryggen i de samme tusen årene. Mange menn er fokuserte og dyktige, naturligvis, og en del kvinner er det ikke. Kjønn spiller inn, gjerne når det gjelder forskjeller i metode og kultur.

Kvinner gjør en bedre jobb, de har en annen metodikk, men målet er sannsynligvis mer og mer det samme: fremgang, makt, innflytelse, kontroll. Mye av dette er bra, mennesker skal ikke føle seg sårbare på grunn av sitt kjønn, mennesker skal behandles likt, og slik blir det mer og mer heldigvis. Bergen og Norge full av tøffe, dyktige kvinner som leverer minst like bra eller bedre enn menn. På sin grundige måte.

Jeg har jobbet med Kristin Clemet på NHH, med Anne Øyan (shippingsjef) i DNB, med Kathy Matsuki (legendarisk partner i Goldman Sachs), med Lise Falch-Monsen og Tone Gravdal på eventer og middager i tiår, med Jebsen-medarbeiderne Anne Brevik i Vancouver og Wenche Valding i Bergen. Og med mange andre fantastiske kvinner.

Jeg har blitt knust på Bergen Maraton av Camilla Grieg, frakjørt i slalåmløypen av Christine Neumann, forbigått på Styrkeprøven Rett Vest av Vibeke Weglo, fragått på Jostedalsbreen av Randi Punsvik.

Jeg er omgitt av sterke og dyktige kvinner. Min kone er best av dem alle, synes jeg. Hun bestemmer det meste, og sammen med mine to ultrabestemte døtre, danner de en supertrio.

Jeg bøyer meg i støvet for kvinnene, de neste tusen år er deres. Og de kommer til å gjøre det på sin måte.

ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this