Multa Paucis 2021 Foto Martin Lavik Nygaard scaled
TRADISJONSBÆRERE: Multa Paucis er et av svært få kor som dyrker kvedetradisjonen i fremføring av vokal folkemusikk. (Foto: Martin Lavik Nygaard)

Kveder julen inn

Del artikkelen i Sosial medier

Multa Paucis er noe så sjeldent som et kor hvor alle sangerne lærer å kvede. Nå er vokalensemblet ute med juleplate sammen med folkemusikkgruppen Kvarts.

På «Ved myrke midnattstid» fremfører Kvarts og Multa Paucis (det latinske navnet kan oversettes som «å si mye med lite») julemusikk som i liten grad er kjent av det brede publikumet, til tross for at det er en sentral del av vår egen kulturarv.

Cover Ved myrke midnattstid
TRADISJONSMUSIKK: Den nye juleplaten inneholder små stev og en rekke kjente og ukjente julesanger.

– Multa Paucis tar kor-folkesangen et steg videre, og de er vel det nærmeste vi kommer et «kvedarkor» i Norge, sier Berit Opheim, som er produsent for det nye prosjektet.

Repertoaret består for det meste av folketoner fra store deler av Sør- og Midt-Norge, og de fleste arrangementene er utarbeidet spesielt for dette samarbeidet mellom Multa Paucis og Kvarts.

Multa Paucis, med sin base i Bergen, er initiativtakere bak innspillingen, som er gjort i Salhus kirke. Sammen med grunnlegger og dirigent Mikael Ringstad Hedne har koret i en årrekke arbeidet med å skape et uttrykk som ivaretar «dåmen» i folkemusikken, også når folketonene presenteres i et korformat.

Den nye juleplaten er korets debutalbum. Folkemusikkgruppen Kvarts har derimot en rikholdig diskografi bak seg, inkludert albumutgivelser med Kringkastingsorkesteret og to spellemannpriser. De har satt sitt tydelige preg på denne utgivelsen, både i samspill med koret, og gjennom en nykomponert juleslått.

Multa Paucis og Kvarts lover at det blir «julestemning helt opp til kirketårnet» når de nå legger ut på en miniturné.

– Samarbeidet med Kvarts har vært en enorm berikelse for koret. Det å få anledning til å arbeide med tradisjonsmusikere av slikt kaliber er en gave i seg selv, og det bidrar til å gi koret et enda mer tydelig uttrykk som tradisjonsbærere, sier dirigent Mikael Ringstad Hedne.

Kvarts er også godt fornøyd med samarbeidet.

– Multa Paucis er et kor der kunstnerisk fellesskap, briljant stemmeprakt og individualisme møter de gamle norske folketonene. Resultatet ble fortryllende vakkert og helt særegent. Jeg er veldig stolt over å få være med å spille på denne CD-en, sier Tom Willy Rustad fra Kvarts.

Albumet ble lagt ut på alle strømmeplattformer 26. november, og er også tilgjengelig i fysisk format. Men det beste er kanskje å oppleve Multa Paucis og Kvarts live på deres lille juleturné – der de lover «julestemning helt opp til kirketårnet».

Turnédatoer:

  • 9/12, kl 19.30: Bergen (Sandvikskirken)
  • 10/12, kl 19.30: Bergen (Salhus kirke)
  • 11/12, kl 18.00: Voss (Osasalen)
  • 12/12, kl 18.00: Ål i Hallingdal (Ål kyrkje)

Billetter på ticketco.

Kvarts Foto Signe Fuglesteg Luksengard
PRISVINNERE: Kvarts har gitt ut ni album på eget plateselskap, og vunnet Spellemannprisen for to av dem. Repertoaret er i hovedsak bygget på norsk tradisjonsmusikk. (Foto: Signe Fuglesteg Luksengard)

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this