sapfonia1 scaled
20 ÅR MED SKEIV KORSANG: – Musikalen er satt sammen slik at alle skal kunne kjenne seg igjen – ­uavhengig av om du er «skeiv» eller «straight», sier Anne-Brit Sveine (nr. 6 fra høyre). Liggende foran: Korets dirigent Stina Vikøyr Sigvaldsen. Bildet er tatt under årets BygdaPride i Øystese. (Pressefoto)

«Kommer ut» med ny musikal

Del artikkelen i Sosial medier

Til helgen marker Sapfonia 20 år som skeivt kor med å sette opp musikalen «Hjertebank». – Fokuset er på «å komme ut». Det er noe vi ikke gjør kun en gang, men igjen og igjen i nye situasjoner, sier korets styreleder, Anne-Brit Sveine.

Sapfonia har opphav i Bergen homokor, som ble startet 6. mars 2002. Siden 2005 har de vært et rent kvinnekor – organisert som en undergruppe av Fri Vestland. Det skeive koret er oppkalt etter den oldtidsgreske lyrikeren Sapfo fra øyen Lesbos, som skrev flere dikt om kjærlighet mellom kvinner.

– Koret har nå rundet 20 år, og det skal feires. Vi har derfor satt sammen en skeiv musikal som vi skal fremføre i Fana kulturhus to dager på rad, forteller Anne-Brit Sveine.

SKEIV RETTIGHETSKAMP

– I år har vi fått en smertefull påminnelse om hvor viktig det er å være skjerpet og nøye på å hegne om rettighetene og toleransen som er jobbet frem i de 50 årene siden avkriminaliseringen.

Under tittelen «Hjertebank» inngår musikalen også i Skeivt kulturår 2022 – der Nasjonalmuseet, Nasjonalbiblioteket og Skeivt arkiv har gått sammen om en nasjonal markering av at det i år er 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge. Målet er å bidra til å ta vare på, synliggjøre og formidle skeives historie og rettighetskamp, skeiv kunst og kultur, og skeives stilling i samfunnet historisk og i dag.

– I år har vi fått en smertefull påminnelse om hvor viktig det er å være skjerpet og nøye på å hegne om rettighetene og toleransen som er jobbet frem i de 50 årene siden avkriminaliseringen, sier Sveine.

I et samfunn hvor retten til å elske fremdeles er noe å kjempe for, ønsker de derfor å samles for å feire kjærligheten gjennom musikk og glede. Fokuset i forestillingen er på «å komme ut».

– Det er noe vi ikke gjør kun en gang, men igjen og igjen i nye situasjoner, sier hun.

– I tillegg synger vi om forelskelse, kjærlighet og hjertesorg. Musikalen er satt sammen slik at alle skal kunne kjenne seg igjen ­– uavhengig av om du er «skeiv» eller «straight».

skeivt kulturaar 2022
Mer informasjon: skeivtarkiv.no, nasjonalmuseet.no, nb.no og facebook.com/groups/skeivtkulturar2022

«IT’S RAINING DYKES»

sapfonia2 bok
SKEIV HISTORIE: I anledning Skeivt Kulturår 2022 har Nasjonalbiblioteket både laget en egen plakatserie til bibliotekene og gitt ut en antologi med tekster om skeiv nordisk historie i et lokalhistorisk perspektiv. Dette er den første forskningsbaserte antologien om temaet her i landet.

Koret har i dag litt over 20 medlemmer, der noen har vært med like siden starten. De fleste er lesbiske, men noen definerer seg som trans, bi eller ikke-binære. Hovedmålet deres er «å fremme korsang av god kvalitet».

– Vi øver hver onsdag på Gimle skole ved Brann stadion fra klokka 18.30 til 20.30, og opptrer på ulike arrangementer rundt om i byen vår og i kommunene rundt Bergen, forteller hun.

– I år har vi sunget på minnemarkering for Kim Friele, på BygdaPride i Øystese og under regnbuedagene, og vi hadde vår egen vinterkonsert i mars.

De har sunget i Oslo, Stavanger, København, Helsinki og Stockholm på ulike homofestivaler og har opptrådt i kirker, på gater og torg rundt omkring i Hordalands-delen av Vestland fylke.

På repertoaret står alt fra madrigaler til stev, brudemarsjer og ballader – som de gjerne gir et litt «skeivt» preg. Dette kjennetegner også flere av sangene i musikalen. De skriver dessuten om på tekster der de finner det passende – slik at «it’s raining men» blir til «it’s raining dykes».

– Flere sangtekster er skrevet spesielt for koret, og Linda Eide står bak den mest kjente: Vestlandslesba – sunget til melodien fra Å Vestland, Vestland.

Koret føler at de har blitt flinkere gjennom årene, ikke minst takket være flere dyktige dirigenter rekruttert fra Griegakademiet.

Korets hittil mest trofaste dirigent er Stina Vikøyr Sigvaldsen, som har vært med de siste seks årene. Hun er også utdannet dramainstruktør, noe som har påvirket koret til å ta skrittet ut til å lage en musikal med innslag av drama. Stina skal nå gi seg, og koret er derfor på jakt etter ny dirigent.

Sapfonia setter opp forestillingen Hjertebank i Fana kulturhus lørdag 1. oktober kl. 19.00 og søndag 2. oktober kl. 14.00. Billetter kan kjøpes på Ticketco eller i Fana kulturhus.

sapfonia3 kormedlemmer scaled
JUBILERER: Sapfonia inviterer til jubileumsforestilling i Fana kulturhus nå til helgen. Fra venstre: Solveig Kristine Dahle-Hundal, Maren B. Johannessen, Maria Mindestrømmen, Hanne Marie Hasselberg og Christine Hansen Rongevær poserer ved Fana kulturhus sammen med Alf Rongveds (1924-2015) bronseskulptur av en ung kvinne. (Pressefoto)

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this