Karin Hindsbo EDIT
KUNST SKAPER FORSTÅELSE: – Dette blir utrolig viktig for Nasjonalmuseet fremover: å bruke kunsten til å forstå den verden vi lever i, sier Karin Hindsbo. (Foto: KODE / Dag Fosse)

Fra KODE til Nasjonalmuseet

Del artikkelen i Sosial medier

KODE-direktør Karin Hindsbo (42) blir Audun Eckhoffs etterfølger som direktør ved Nasjonalmuseet. Hun tiltrer stillingen 1. juni 2017.

– Nasjonalmuseet er en av de aller viktigste kulturinstitusjonene i Norden. Nå står vi foran museets mest spennende periode, på vei mot nytt bygg på Vestbanen i 2020. Her ligger en historisk satsning på kunst, og jeg gleder meg stort til å være med på å forme fremtidens nasjonalmuseum, sier Karin Hindsbo, som ansettes for en åremålsperiode på seks år.

Glad og ydmyk

– Direktørstillingen ved Nasjonalmuseet er en utrolig mulighet jeg ikke har kunnet si nei til.

Hun innrømmer at det ikke har vært en enkel avgjørelse, samtidig ssom hun er både veldig glad og ydmyk for den tillit Nasjonalmuseets styre har gitt henne.

– Jeg har hatt en fantastisk tid i KODE. Samtidig er direktørstillingen ved Nasjonalmuseet en utrolig mulighet jeg ikke har kunnet si nei til, sier hun.
– Nasjonalmuseets sentrale oppgave er å ta vare på Norges kulturarv. Samtidig har vi et ansvar for å skape entusiasme rundt vår fantastiske samling og tydelig vise hvilken sentral rolle kunsten spiller i samfunnet.

– Vi lever i en digital tid, en verden full av visuell kommunikasjon vi ikke nødvendigvis skjønner. Bilder spres med lynets hastighet, mellom kontinenter og kulturer. Ser vi disse bildene på samme måte? Skjønner vi hvilken effekt de kan ha? Kunst er en vei til forståelse. Dette blir utrolig viktig for Nasjonalmuseet fremover: å bruke kunsten til å forstå den verden vi lever i.

Tre år med KODE

Hindsbo har vært KODE-direktør siden februar 2014.  En klar prioritering i denne perioden har vært å gi museet sunne og sikre bygg. I løpet av kort tid har alle KODEs sju arenaer derfor vært gjennom viktige oppgraderinger, sikkerhetstiltak og renovering. Nyåpningen av Troldsalen og den første helhetlige oppussingen av KODE 1 er del av dette viktige arbeidet for å sikre fremtiden til byens kulturskatter.

Direktørperioden til Hindsbo har vært preget av samfunnsaktuelle og kritikerroste utstillinger som «Kunst i kamp», «Sükran Moral: My Pain My Rebellion» og «Rolf Aamot: Maksimal informasjon per tidsenhet!». I 2016 satte KODE tidenes besøksrekord med nærmere 220.000 besøkende.

Nasjonalmuseets styre har gjennomført en svært grundig ansettelsesprosess. Grunnet oppnevnelsen av nytt styre fra 1. januar 2017, ble den opprinnelige søknadsfristen forlenget til 31. januar 2017, og en ny ansettelseskomite nedsatt. Denne har bestått av styreleder Linda Bernander Silseth, nestleder Jan Erik Knarbakk og ansattrepresentant Randi Godø.

Blir Nordens største kunstmuseum

I 2016 satte KODE tidenes besøksrekord med nærmere 220.000 besøkende.

– Å ansette en direktør for en ny åremålsperiode er styrets aller viktigste oppgave. Et samlet styre er enige i at Karin Hindsbo vil være den beste til å lede Nasjonalmuseet inn i en ny epoke, med samlokalisering av Norges største kunstsamling på Vestbanen, sier Silseth.

Silseth peker spesielt på Hindsbos arbeid med å bedre KODEs økonomi, blant annet gjennom samarbeid med sponsorer og det private. Dette har ledet til viktige faglige satsninger, som etableringen av KODEs forskningssenter for Nikolai Astrup og kunst og landskap i samarbeid med Sparebankstiftelsen DNB.

Nasjonalmuseet forvalter og utvikler Norges største og mest betydningsfulle samling av norske og utenlandske, historiske og samtidig verk. I 2020 skal Nasjonalmuseet samles under ett tak på Vestbanen i Oslo – i det som blir Nordens største kunstmuseum.

Rett kvinne på rett plass

– Karin Hindsbo er en av Nordens dyktigste museumsledere, og vil være rett kvinne til å lede Nasjonalmuseet inn i en avgjørende epoke. Styret har vektlagt hennes tunge ledererfaring og erfaring fra lederskap i omstilling, kunstfaglige bakgrunn, hennes sterke formidlingsevne og evne til snakke frem kunsten i et samfunnsperspektiv, sier Silseth.

– Jeg ønsker samtidig å takke Audun Eckhoff for en svært viktig og god jobb gjennom en avgjørende og suksessfull fase for Nasjonalmuseet. Jeg vil særlig trekke frem at Eckhoff har etablert en ny organisasjon, har gjennomført en rekke vellykkede utstillingsprosjekter og har bidratt til besøksrekord senest i 2016.

Karin Hindsbo har en mastergrad i kunsthistorie fra Aarhus Universitet. Med tre år som direktør ved KODE i Bergen og to år som direktør ved Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand har hun fem års erfaring som leder i norsk kulturliv. Totalt har hun over ti års erfaring som toppleder, blant annet også som kunstfaglig leder ved Kunsthall Aarhus og leder for Den frie Udstillingsbygning i København.

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this