villvillvest
DALTE NED FRA HIMMELEN: – Navnet Klangkollektivet dalte ned i hodet på meg da jeg og en venninne gikk søndagstur på Fløyen. Det inneholdt alt det jeg ville med selskapet, med både musikk og miljø, sier Solgunn Slåtto.

Gleder seg til Vill Vill Vest

Del artikkelen i Sosial medier

– Bergen har manglet en egen bransjefestival, sier Solgunn Slåtto, som er en av bidragsyterne bak Vill Vill Vest. Startskuddet går på torsdag.

Torsdag og fredag gjøres hele Bergen om til én stor konsertarena når 45 aktuelle artister skal spille på ni av byens mest etablerte scener i løpet av de to dagene Vill Vill Vest-festivalen varer. Alle sjangre skal være representert, med både kommende og etablerte artister.

Til helgen gjøres hele Bergen om til én stor konsertarena.

På dagtid vil musikkorganisasjonen Brak presentere et eget konferanseprogram for både arrangører, artister og øvrig musikkbransje. Blant annet vil det bli mulig å treffe det internasjonale teamet som har jobbet frem Auroras artistkarriere.

Har vært et savn

– Det har lenge vært et behov for en slik arena i Bergen; en møteplass som samler nasjonal og internasjonal musikkbransje, sier Solgunn Slåtto, daglig leder for plateselskapet (med eget studio på Bergen Kjøtt) og bookingbyrået Klangkollektivet.

Byens sentrale musikkaktører har derfor slått seg sammen for å arrangere Vill Vill Vest. Tanken er at festivalen skal styrke samarbeidet dem imellom og slik bygge en sterkere lokal musikkbransje.

– Vi samarbeider på tvers av selskap, sjangre, alder og organisasjoner for å løfte Bergen som musikkby, i stedet for å albue frem egeninteresser, sier hun.

– Jeg ble tidlig involvert, men det var vel i hovedsak Mikal Telle, Sindre Didriksen og Hallvard Styve Nomeland på USF Verftet, og ikke minst Brak, som tok initiativet.
Så satte søstrene Lillian og Monica Santos-Herberg seg i sving, og fikk samlet festivalgjengen. Slåtto jobber som visuell koordinator på festivalen, noe som var mulig å kombinere med at hun for tiden bor i København.

– Du driver også plateselskap. Er det mulig å tjene penger på dette i dagens marked?

– Klangkollektivet er fortsatt ganske nytt, men jeg håper det kan bli mulig å etablere dette som en virksomhet som også kan bli en arbeidsplass, sier Slåtto.
For tiden studerer hun bedriftsøkonomi og ledelse ved Copenhagen Business School (CBS).
– Jeg håper at det jeg lærer der kan bli viktig for driften av Klangkollektivet.

Vinylplater og kaffe

Foreløpig skjer det meste på dugnad, noe som i seg selv er imponerende når man ser alt hva de har fått til. I tillegg til totalt 16 vinylalbum, en singel og en rekke digitale utgivelser, har de også fått produsert egne kaffekopper med tilhørende kaffeblanding fra Kaffebrenneriet. Stallen består så langt av ti artister/band, blant andre Alexander von Mehren, Monstereo, Lumikide, Línt, Ekkolodd og, noe overraskende, det danske psych/progbandet De Underjordiske.

– De fleste plateselskap oppstår rundt kjøkkenbordet med én artist. Vi begynte i motsatt ende, med full stall. Og alle var klar til å gi ut plate.

Det hele begynte etter en konsert på Hulen i 2012, med Monstereo og Ekkolodd på scenen.
– På denne tiden kom det stadig til nye band med pågangsvilje, men uten at de var så gode på å promotere seg selv. Ingen andre enn folk her i Bergen kjente til de, forteller Slåtto, som derfor samlet noen folk rundt seg for å gjøre nettopp dette.

Begynte med full stall

Dermed var alt det administrative var på plass helt fra begynnelsen, med regnskapsfører, bank, nettside, kontrakter og full designpakke.
– Der tror jeg at vi skiller oss ut fra mange andre, mener hun.

– Dere begynte som et rent plateselskap?

– Ja, men vi fant fort ut at vi også burde drive med booking. De fleste plateselskap oppstår rundt kjøkkenbordet med én artist. Vi begynte i motsatt ende, med full stall.

– Og alle var klar til å gi ut plate, legger Elise Hessevik til.
Hun er økonomiansvarlig for Klangkollektivet, og kommer inn for å delta i intervjuet sammen med PR-koordinator Monica Santos-Herberg.

– I 2012 gikk studerte jeg sammen med Jørgen Stangeland Bach, som jobber med utgivelsene. Han spurte meg på forelesning om jeg kunne steppe inn, forteller Hessevik.
– Siden har jeg blitt værende. Det er et kult prosjekt.

Prince leverte

Santos-Herberg på sin side beskriver seg selv som en kulturjunkie, med utdannelse innen prosjektledelse. Hun har tidligere jobbet med festivaler både i Bergen (Borealis, Bergenfest) og London (London Ear Festival).
– Det var fint å bo i London. Det skjer alltid noe der, sier hun.

– Hva var din beste konsertopplevelse der?

– Oi, det er et slikt «hvordan føler du deg nå»-spørsmål. Jeg må tenke litt på det.
Hun tenker seg om i noen sekunder.
– Vet du hva; jeg så Prince. Han hadde de surprise-konsertene på KOKO i februar 2014. Det er noe med slike artister; han hadde så mye utstråling, og leverte så heftig fra scenen.

villvillvest FAKTA
LAGER BRANSJEFESTIVAL FOR BERGEN: En bredt sammensatt gruppe fra musikkmiljøet står bak den nye bransjefestivalen. Bak (fra venstre): Elise Hessevik (økonomiansvarlig), Karoline Finnema (sosiale medier-ansvarlig), Vilde Blomhoff (festivalsjef), Millan Persdotter Persson (billettansvarlig), Thomas Digervold (PR-ansvarlig), Belén Asri (frivilligkoordinator), Chris André Aadland (fotoansvarlig) og Joar Nicolaysen (kommunikasjonsmedarbeider, Brak). Foran (fra venstre): Ruben Nesse (pressekoordinator), Monica Santos Herberg (festivalkoordinator), Erlend Klette (praktikant, Brak), Mario Urban Mannsåker (designer), Ingebrigt Ryland Røyrane (produksjonsassistent), Lillian Santos Herberg (festivalkoordinator) og Karen Sofie Sørensen (daglig leder, Brak). (Foto: Xin Li)

Vill Vill Vest

  • Vill Vill Vest er en ny musikkfestival i Bergen som går av stabelen 15.-16. september.
  • Målet er å vise fram nye, spennende og aktuelle artister i Norge samtidig som den skal gi profesjonelle musikere en arena til å møte nasjonal og internasjonal bransje.
  • Bak festivalen står en bredt sammensatt gruppe fra musikkmiljøet, som mener det neste steget for Bergen som kulturby er et arrangement for å samle Norges musikkbransje i byen.
  • Festivalen består av en konsert og en konferansedel.
  • Konsertene vil bestå av både nye og aktuelle artister som vil fylle scenene på Hulen, Garage, Kvarteret, Landmark, Østre, Robotbutikken, Apollon, Victoria Café og Klubb KOK.
  • Konferansedelen og det faglige programmet arrangeres av Brak, og vil i hovedsak foregå på Litteraturhuset i Bergen.
  • Mer informasjon: villvillvest.no og facebook.com/villvillvest
  • Festivalen har også egen Youtube-kanal

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this