Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
GODE SIDER: – Alle har gode sider, men også en vrangside. I parforholdet er kunsten å få frem de gode sidene, i både den andre og seg selv, slik at man sammen blir et godt team, sier Frode Thuen.

KJÆRLIGHETSARBEIDEREN

Frode Thuen synes ikke at valentinsdagen er et tullete påfunn, dersom man bare bruker den riktig.

FLERE VALENTINSDAG-SAKER:
Kjæresten din venter rundt neste sving
Kjærlighet til å ta og føle på

Denne uken skal Thuen stå på scenen med Kaia Huuse for å hjelpe deg og meg med kloke valg i kjærlighetslivet. Å vise at man bryr seg om hverandre, og klare å si unnskyld når man tråkker feil, er viktige nøkler til et langt og godt samliv.

– Min kjepphest er at veldig mange parforhold ville vært gode, og kunne vare livet ut dersom man hadde vært mer i stand til å ta vare på dem.

Samlivseksperten tar i mot oss på sitt bittelille kontor, høyt oppe i det toppmoderne bygget til HVL på Kronstad. Inneklemt mellom kontorpulten og stappfulle bokhyller, sitter han og forsker på kjærligheten.

Du kjenner ham gjerne fra spalten Leve sammen i Aftenposten. Kanskje har du også hørt ham kommentere kjærlighet og parforhold på radio eller tv. Han er professor, forsker, foredragsholder, forfatter, psykolog og parterapeut.

– Når noen sliter med å få kontakt med følelsene sine, oppfordrer jeg dem ofte til å finne et musikalsk uttrykk som berører dem.

Det hender også at han som formidler beveger seg inn i et musikalsk landskap. Første gang var gjennom et samarbeid med musikerne i gruppen Yr, i forbindelse med Inger Hagerups hundreårsjubileum i 2005. Foruten forestillingen Mitt dumme hjerte på Den Nationale Scene resulterte det i en cd-utgivelse med dikt av Inger Hagerup, tonesatt av ham selv.

INNGANGSPORT TIL FØLELSENE

Thuen vil ikke kalle seg verken musiker eller komponist, men han anser musikk som et interessant arbeidsredskap.

– Når noen sliter med å få kontakt med følelsene sine, og det er særlig menn som gjør det, oppfordrer jeg dem ofte til å finne et musikalsk uttrykk som berører dem. Muligheten musikk har for å tale til hjertet ditt kan være viktig hvis du skal få kontakt med følelser du ikke helt har tilgang til.

Samlivseksperten er igjen aktuell på Den Nationale Scene; denne gangen sammen med Kaia Huuse. På selveste valentinsdagen entrer de Lille Scene med det musikalske foredraget Kjærlighetens bakgater.

– Kaia tok kontakt med meg om Kjærlighetens bakgater, som var et foredrag jeg har holdt tidligere, ble et fint utgangspunkt for et musikalsk samarbeid. Det handler om å forsøke å få innsikt i vårt ubevisste, slik at vi kan gjøre kloke valg i kjærlighetslivet. Musikken hjelper publikum til å komme i en stemning, og forhåpentligvis bli berørt.

– Vi har et ønske om at foredraget, som representerer den rasjonelle delen, i samspill med musikk, som er den følelsesmessige, vil gi en god balanse for hvordan publikum mottar budskapet. Det handler om å få tak i indre opplevelser som delvis er ubevisste, og jeg tror på å bruke ulike veier for å nå inn til den enkelte.

– En typisk fallgruve er å spille hverandre dårlig; hvor den enes dårlige reaksjon utløser en dårlig reaksjon hos den andre.

– Ordene er viktige, men det kan være interessant å spille på flere strenger. For meg som formidler og forsker er det inspirerende å prøve ut nye arenaer, og utfordre meg selv ved å gå inn i nye landskap og konstellasjoner.

– Du snakker om å få innsikt i det ubevisste. Hvorfor hjelper det oss med å få parforholdet på rett kjøl?

– Alle har gode sider, men også en vrangside. I parforholdet er kunsten å få frem de gode sidene, i både den andre og seg selv, slik at man sammen blir et godt team.

– En typisk fallgruve er å spille hverandre dårlig; altså når man blir lite rasjonell i møtet med den andre og hvor den enes dårlige reaksjon utløser en dårlig reaksjon hos den andre. Det blir en ond sirkel som kan være vanskelig å komme seg ut av, og for å skjønne hva som skjer må vi ha innsikt.

Å SE SEG SELV UTENFRA

KOMMUNIKASJON: – Vis at du bryr deg om den andre, råder Frode Thuen.

Frode Thuen har jobbet med parterapi i årevis, og ser mange av de samme mønstrene når negativ dynamikk har fått utvikle seg mellom et par.

– Veldig ofte handler det om grunnleggende eksistensielle spørsmål som gjør at man føler seg tråkket på av den andre. Begge ønsker bekreftelse, men blir man usikker nok tyr man til destruktive virkemidler og skyver den andre fra seg.

Thuen skisserer to veier til en slik negativ utvikling:

– Den ene er når man får en ny livssituasjon; for eksempel når man får barn. Overgangen fra å være kjærester til å bli foreldre er overveldende for mange. Forskning viser en nedgang for mange småbarnsforeldre når det gjelder tilfredsheten i parforholdet, selv om de opplever at det å få barn er en stor glede.

– Mange andre typer av livsendringer spiller også inn, som å skifte jobb, å flytte, hvis den ene blir syk, når barna flytter ut, eller når man blir pensjonister. Hvis man ikke klarer å justere seg, og være sammen om den nye situasjonen, kan det gå galt med forholdet.

– Og den andre veien man skal vokte seg for?

– At man tar hverandre for gitt. Alle mennesker forandrer seg gradvis hele livet, selv om de ikke alltid opplever det sånn selv. Slik er det også med parforhold; gradvis forandrer det form og innhold. Hvis man ikke er våken, kan man plutselig oppleve at noe er gått tapt underveis. Å vokse sakte fra hverandre, er en fare.

– Hva gjør man for å komme ut av den onde sirkelen?

– For å lykkes med et godt parforhold må begge ha evnen til å se seg selv litt utenfra: Hvordan møter jeg partneren min? Hører jeg etter? Er jeg der for ham eller henne? Er jeg lyttende eller låser jeg kommunikasjonen ved å være kritisk og sarkastisk?

Han setter seg bedre til rette på kontorstolen.

– Kommunikasjon handler om holdning mer enn teknikk. Dersom begge klarer å være tilstede så går det bra. Du behøver ikke å være en ekstremt god kommunikator, men du må vise at du bryr deg om den andre.

Å SI UNNSKYLD

– Er du selv flink til å følge dine egne råd?

Han tar en ørliten tenkepause, og smiler.

– Det er viktig å kunne erkjenne at man har sagt eller gjort noe dumt.

– Jeg er ikke perfekt, det er ingen, men jeg er bevisst disse tingene. Hvis min kone og jeg kommer inn i et feil spor, så klarer vi å justere det. Å kunne reparere på en god måte når man trår feil er avgjørende, og man må tilpasse reparasjonen til skaden. Det er viktig å kunne erkjenne at man har sagt eller gjort noe dumt. En så enkel ting som å si unnskyld betyr enormt mye, og det er viktig å si det med innlevelse. Noen vil aldri innrømme feil, men det å peke på seg selv som den skyldige er ofte helt avgjørende for å komme ut av den negative spiralen.

– Da er det vel viktig at begge klarer å si unnskyld, og ikke bare den ene parten?

– Helt klart. Kvinner har opp igjennom tidene vært flinkest til å ta på seg skylden, men i dag forventer man likeverdighet. Begge må være villige til å se sine egne feil og komme den andre i møte.

KJÆRESTETID

– Er valentinsdagen bare en tullete amerikansk skikk, eller tror du en slik markering har noe å si for å holde forholdet varmt?

– Jeg synes det er ålreit at det finnes en dag man kan feire parforholdet, og det er ikke tullete hvis man virkelig bruker den til å stoppe opp, og gjøre noe hyggelig eller romantisk sammen. Vi-et kan ofte bli ofret på hverdagens travle alter.

– Hva med dem som har en fast kjærestedag i uken eller måneden, er det en smart investering?

– Absolutt. Å sette av «kjærestetid» en hvilken som helst dag, eller på faste dager er viktig. Det behøver ikke å være så komplisert; bare det å spise en god middag sammen, eller sette seg ned med en flaske rødvin og prate om annet enn dagligdagse ting gir god næring til forholdet.

– Viktigst er likevel hverdagene, som det er flest av, å holde teamfølelsen og fellesskapet ved like. Det er ofte veldig små ting som skal til. Det er ikke tiden det kommer an på, det er tilstedeværelsen. At man er engasjert, oppmerksom og involvert i hverandre, spør hvordan din dag har vært og forteller hverandre om små og store opplevelser.

– Og sexlivet, hvor viktig er det å få tid til å være intime i en travel hverdag?

– Fysisk nærhet er veldig viktig for ikke å bli fremmede for hverandre.

– Fysisk nærhet er veldig viktig for ikke å bli fremmede for hverandre. Mange opplever at sexlivet blir nedprioritert når de går fra å være kjærester til å bli foreldre. I perioder når sexlivet kan bli fraværende, så må man huske på å være fysisk på andre måter. Begge parter må sørge for at noe av intimiteten bevares, og ikke la kjærestebiten forsvinne helt. Det er viktig å snakke åpent om det: Hvordan skal vi bevare gløden, og hvordan skal vi unngå å fjerne oss fysisk fra hverandre?

– Er det kvinnene som er dårligst på å prioritere et aktivt sexliv?

– Kvinners største unnlatelsessynd er at de glemmer at de også har et ansvar for sexlivet og intimiteten. Menns unnlatelsessynd er kommunikasjonen; at de blir unngående når man skal snakke om følelser. Mannen vil helst snakke om praktiske ting som fotball og jobb, mens kvinnen har et større behov for å snakke om emosjonelle og relasjonelle ting. Ethvert problem som den ene parten har er et relasjonelt problem, og man må være flinkere til å komme hverandre i møte.

BEHOV FOR FASTE RAMMER

Samlivseksperten har skrevet bok om utfordringer ved tiden vi lever i, som han betegner som ungdommelighetens tidsalder (Kunsten å være voksen, utgitt i 2011).

– Mannen vil helst snakke om praktiske ting, mens kvinnen har et større behov for å snakke om emosjonelle og relasjonelle ting.

– Vår tidsalder har gitt oss mye større frihet til å forme det livet vi ønsker, og å kunne gi det nye sjanser og retninger. Medaljens bakside er at man har så enormt mange valgmuligheter, og at det er opp til en selv å ta ansvar for hva man egentlig vil. Før i tiden var man mer eller mindre dømt til å fortsette den veien man først hadde valgt, enten det gjaldt jobb eller parforhold. Nå er alt mer flytende, og verden rundt oss er i konstant forandring.

– I lys av dette; tror du det livslange parforholdet har gode sjanser inn i fremtiden?

– De siste ti årene har skilsmissestatistikken gått litt tilbake. Jeg ser ikke bort fra at dette kan være en motvekt mot den usikkerheten vi opplever i samfunnet og i verdenssituasjonen. Vi får et økt behov for faste rammer og trygghet når alt rundt oss er uforutsigbart og usikkert.

Kjærlighetens bakgater spilles på Den Nationale Scene i dag, i morgen og på torsdag.

ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this