paa tampen hjemloese
HJEMLØSE I CALIFORNIA: Myndighetene tilbyr hjelp, både med bolig, mat og penger. Men problemet løses ikke likevel. Bildet er tatt i 2020, og viser en teltleir med hjemløse i San Francisco. (Foto: Christopher Michel/Creative Commons)

De hjemløse og julen

Del artikkelen i Sosial medier

PÅ TAMPEN: Julen står for døren, og vi bør tenke over hvordan vi er som mennesker. Hva tillater vi av urett? Ganske mye, viser det seg – så lenge det ikke går ut over oss selv.

Tekst: Thorstein Selvik

Det snakkes og skrives om verdighet, at alle mennesker er like mye verdt, at vår støtte til mennesker i krise definerer vår egen menneskelighet. Vi snakker om kvaliteten i vår liberale vestlige sivilisasjon, hvor ordet humanisme definerer oss og gjør oss «bedre» enn andre kulturer. At vår liberale innstilling i velferdssamfunnet skaper trygghet for alle.

De hjemløse symboliserer hvor usikker tilværelsen kan bli.

Det pekes på at de vestlige samfunn har blitt mer tolerante ved å skjerpe lovverket rundt mangfold og inkludering. Det pekes på at metoo og andre bevegelser har gjort samfunnet bedre.

«Politisk korrekte» holdninger gjennomsyrer vestlige land, og folk må passe seg for hvilke tradisjonelle ord og uttrykk som brukes. Visse ord er ikke lenger lov, og til og med litteratur ønskes omskrevet for å gjøre den politisk korrekt. Det er nesten ikke måte på.

Men er samfunnet reelt blitt bedre? Ja, på noen måter (som nevnt over), men paradoksene står i kø. Hvordan kan vi for eksempel akseptere de lidelser vi ser på gaten hver dag? Spesielt i USA er de hjemløse synlige. I mange byer ligger folk som strødd på fortau og i parker, både med og uten telt.

Dette fremstår som uverdig og rått, men hva er årsakene? Ved å tillate dette fremstår vi som selvsentrerte og kyniske. Og det er vi til en viss grad, folk er ikke så liberale som de later som. Folk er i deprimerende grad opptatt av seg selv og sitt innbilte glansbilde. Bare se på sosiale medier hvor deprimerende selvdyrkelsen er.

Men de hjemløse er et sammensatt problem. I USA er problemet en cocktail av psykiatri, narkotika, økonomi, familieproblemer og rastløs mobilitet. Jeg kom nylig hjem fra California, et sted hvor hjemløse er synlige.

Det er også mulig å la seg lure. California har alltid vært et fristed for rastløse og hjemløse. Lenger vest i det kontinentale USA kommer man ikke. Klimaet er gunstig og lover og regler liberale i forhold til mange andre steder i det landet. Det ankommer lykkejegere og mer eller mindre desperate sjeler hver dag og hver time.

Myndighetene tilbyr hjelp, både med bolig, mat og penger. Men problemet løses ikke likevel. Det er som sagt mye psykiatri og narkotika i bildet. Et talende eksempel er: Hjemløse mottar støtte til mat («foodstamps»), og flaskevann på store brett deles ut. Men hva skjer? Vannet tømmes ut, flaskene pantes, og pengene brukes til å kjøpe narkotika!

Da Reagan var president reduserte han budsjettene i psykiatrien, og dette merkes ennå. Amerikanske myndigheter må virkelig skjerpe seg. President Roosevelts New Deal-plan virket på 1930-tallet, en tilsvarende plan må på bordet i USA nå.

Verden er på mange måter et mørkt sted i 2022. Krig i Europa, dyrtid og sosiale problemer hos mange. Julen står for døren, og vi bør tenke over hvordan vi er som mennesker. Hva tillater vi av urett? Ganske mye, viser det seg – så lenge det ikke går ut over oss selv.

Men nå går det faktisk ut over oss selv – med bitende inflasjon og økende økonomisk usikkerhet. De hjemløse symboliserer hvor usikker tilværelsen kan bli. Solidaritet er så klart bra og nødvendig, men slett ikke tilstrekkelig.

thorsteinselvik jul
Thorstein Selvik (illustrasjon: Sigve Solberg)

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this