Bergensmagasinet RB Hilde Traetteberg Serkland 141019 0020
UTE MED SOLOPLATE: – Jeg har skrevet mange humorrelaterte tekster før, men det å kunne lage låter i en annen sjanger var en ny og fin opplevelse, sier Hilde Trætteberg Serkland, som nå er ute med debutplaten «Puste i firkant». (Foto: Roy Bjørge)

– Jeg forsøker å si noe som er sant og ekte

Del artikkelen i Sosial medier

Hilde Trætteberg Serkland (36) er vant til å stå på scenen sammen med andre, enten på Den Nationale Scene eller med sine tre søstre i Søstrene Trætteberg. Nå står hun derimot helt på egne ben med debutplaten «Puste i firkant», som ble sluppet 10. oktober. Og magefølelsen? Den er god.

– Albumet er et prosjekt jeg har jobbet med lenge, og jeg føler meg både trygg og stolt over materialet, sier hun.

– Det føles litt som å ha holdt på en hemmelighet som endelig slippes fri, og jeg merker jeg blir glad og overveldet når jeg får meldinger fra folk som sier at låtene mine treffer dem. Jeg er rett og slett litt godsliten, som etter en god treningsøkt.

Danser med datteren

– Å være i nær relasjon med en som er annerledes innebærer et intenst nærvær her og nå, i samtiden, men også med mange bekymringer for fremtiden.

Hver av sangene på platen utgjør en liten fortelling, og flere av tekstene er inspirert av hennes eget liv. Den første singelen, Danse, handler om å elske en som er annerledes. Den er skrevet med utgangspunkt i Hildes erfaring som mor til et barn med spesielle behov, og gjennom låten forsøker hun å si noe om hvordan hverdagen oppleves når barnet ditt ikke er som de andre.

– Min datter spør meg ofte om vi kan danse, og det var slik ideen kom. Å være i nær relasjon med en som er annerledes innebærer et intenst nærvær her og nå, i samtiden, men også med mange bekymringer for fremtiden, sier hun.

– Tekstlinjen «fremtiden den hender når vi kommer dit» er nok den som betyr mest for meg. Selv har jeg et sjeldent barn, men jeg tror låten også treffer det å være foreldre generelt – og kanskje også dem som står i andre annerledesrelasjoner. Det kan være en psykisk syk venn eller en forelder med demens.

Danse ble sluppet i forbindelse med verdens autismedag 2. april. I tillegg til singelslipp var Serkland også initiativtaker til salongsamtale og åpning av Cecilie Hatløys fotoutstilling «Don’t fit in» i Lystgården på Landås.

Serklands tekster er både åpne og personlige, men men noen av de stammer fra personer og situasjoner hun har observert og ikke nødvendigvis har erfart selv.

– Jeg beskriver for eksempel situasjoner og utfordringer fra kjærlighetslivet jeg kjenner meg igjen i, selv om det ikke er basert på eget liv. Å forsøke å leve sammen er jo på mange måter et evig forsøk på å finne en eller annen balanse, og her finnes det så mange fortellinger som kan bli til låter. Dette med å være redd for å ta valg – som jeg også skriver om – tror jeg er et symptom på vår tid. Jeg forsøker å si noe som er sant og ekte gjennom tekstene mine.

Hun finner både trøst og håp i musikk, og har alltid vært opptatt av de ulike stemningene musikk kan gi.

– I dag finnes det jo egne spillelister på Spotify tilpasset ulike humør og stemninger, og det er faktisk noe jeg har holdt på med lenge. Mine venninner og jeg lagde CD-er til hverandre, med alt fra treningsmusikk til god morgen-album. Låtene mine springer ofte ut fra slike egne stemninger. Da er det rett frem med mobilen, og så synger jeg en strofe eller en melodi slik at ideen ikke går i glemmeboken.

Ta tilbake stemmen

På låten Snakke med deg/stille før opptak har Serkland tatt tak i tematikken rundt metoo, og har fått med seg flere av sine kvinnelige kollegaer ved Den Nationale Scene, deriblant Kjersti Elvik, Marianne Nielsen og Ameli Agbota Isungset. Låten er skrevet i samarbeid med Karoline Krüger, som hjalp til med regi på en av kabaretene til Søstrene Trætteberg.

– Det var faktisk Karoline som oppfordret meg til å skrive mer, og ikke kun humortekster, forteller hun.

– På det tidspunktet hadde Karoline en idé til en engelskspråklig låt som handlet om et oppgjør i en parrelasjon. Jeg jobbet på DNS da Stille for opptak-aksjonen fant sted, og jeg leste historier fra flere skuespillerkollegaer. Det resulterte i låten Snakke med deg/stille før opptak, som tar opp nettopp disse temaene – opprør mot overtramp og det å ta tilbake stemmen sin. Jeg ønsket å lage en feministisk powerlåt, smiler hun.

– Hva ønsker du å si med dette albumet?

– Det jeg liker best når jeg hører på musikk selv er når jeg får følelsen av at «dette handler om meg, dette treffer mitt liv». Jeg er opptatt av hvordan vi alle forholder oss til hverandre, hvordan vi prøver å leve sammen, sier hun.

– Tittelen på platen, «Puste i firkant», er faktisk er mestringsteknikk for å redusere overveldende følelser og panikkangst. En visualisering av pusten, som gir ro og hjelper en å gjenvinne kontrollen. Jeg håper låtene mine kan skape gjenklang i folks liv.

Interesse for språket 

Serkland har alltid drevet med sang, og innrømmer gjerne at hun har trivdes å stå foran helt fra barneårene.

– Jeg har nok vært veldig frempå, og sang gjerne solo hvis jeg fikk lov. Søstrene mine og jeg har alltid sunget mye sammen, og jeg synger mye hjemme sammen med mine to barn. Sang egner seg jo veldig godt i pedagogiske settinger også.

 

Hilde Traetteberg Serkland1
SANGER FRA LIVET: – Det jeg liker best når jeg hører på musikk selv er når jeg får følelsen av at «dette handler om meg, dette treffer mitt liv». Jeg er opptatt av hvordan vi alle forholder oss til hverandre, hvordan vi prøver å leve sammen, sier Hilde Trætteberg Serkland. (Foto: Roy Bjørge)

Alle tekstene hennes er på norsk, og interessen for språket har vært der lenge.

– Jeg fikk veldig tidlig en fascinasjon for språk og ord. Jeg kunne sitte i timevis og skrive av diktbøker. Jeg var opptatt av sanger, rim og rytme, og pugget gjerne dikt utenat. Når ting går opp på norsk, med rytme og rim, så finnes det ingenting bedre. Lars Vaular og Erik Hillestad, for eksempel, er to vidt ulike tekstforfattere som jeg synes får dette bra til.

Et skrivestipend fra Tekstforfatterfondet ga Serkland muligheten til å fokusere på skrivingen til albumet, og ta en liten pause fra den varierte frilanstilværelsen.

– Når ting går opp på norsk, med rytme og rim, så finnes det ingenting bedre.

– Jeg har skrevet mange humorrelaterte tekster før, men det å kunne lage låter i en annen sjanger var en ny og fin opplevelse. Det var fint å kunne konsentrere seg over en periode.

I tiden fremover blir Serkland og hennes søstre aktuelle med førjulsforestillingen «Elle melle Englespill» gjennom Den kulturelle skolesekken. Og det blir neppe slutt på musikken.

– Jeg har fått et nytt skrivestipend, denne gangen til et barneplateprosjekt. Foreløpig er det bare noen skisser på mobilen og i hodet, men på nyåret blir det skriveopphold i Berlin sammen med dramaturg, og så får vi se.

På torsdag førstkommende (24.oktober) spiller Hilde Trætteberg Serkland konsert på Underlig scene i Bergen kl. 21.00. Hun har med seg fullt band.Debutalbumet «Puste i firkant» ble sluppet 10. oktober.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this