Hotell saken 1
HISTORISK REKKEVIDDE: – Med Villa Terminus var ønsket å skape et tidløst preg som strekker seg fra nåtid og 250 år tilbake i tid, sier hotelleier og direktør Kjetil Smørås. (Foto: Britt Embry)

Hotell-boom i Bergen

Del artikkelen i Sosial medier

Bergen ruster seg til hotellkrig. Frem mot 2020 skal antall hotellrom nesten dobles. Kjetil Smørås bygger tre nye hoteller.

I et hotellmarked dominert av store hotellkjeder, ønsker Kjetil Smørås å tilby gjester flere bergenske alternativer. I september åpnet han Villa Terminus. I april neste år kommer Zander K. I mai åpner samme mann Bergen Børs på Vågsallmenningen. 

Han er langt fra elene med nye hotellplaner, og dersom alle byens nye hotellprosjekter og hotellutvidelser går som planlagt, vil antallet hotellrom i Bergen nærmest dobles fra 4500 rom i 2014, til 8000 rom i 2020.

– Vi ruster oss nå til den økende konkurransen.

Sammen med sine partnere står hotelleier og direktør Kjetil Smørås altså for åpningen av tre nye hoteller i Bergen sentrum, men han frykter ikke at den dramatiske økningen i byens hotellkapasitet vil føre til tomme senger i egne hoteller.

– Byens samlede belegg vil nok bli påvirket av kapasitetsøkningen, men vi ruster oss nå til den økende konkurransen og tror vi skal være godt posisjonert for å klare oss bra, sier Kjetil Smørås.

En bergensk visjon 

Kjetil Smørås (52) er medeier og direktør av Smørås-familiens etablerte hoteller, Grand Terminus og Augustin. Med åpningen av tre nye og unike hoteller, vil Smørås sin portefølje innen et snaut år inneholde 654 av byens hotellrom.

I april smugåpnet Smørås sitt hjertebarn Villa Terminus, som ligger på en grønn bakke ved siden av Grand Terminus, og er et boutique hotell med 18 rom, en lounge, flere fellesområder og et bibliotek.

Hotellet er et resultat av fire års planlegging og renovasjon av den totalfredede bygningen som filantropen Zander Kaae sin stiftelse i år 1769 bygget for å huse eldre trengende mennesker i byen. Det hvite, villa-lignende hotellet vil ha sin offisielle åpning i september, når hagen står ferdig plantet med rosebusker, syriner og rhododendroner.

hotell-saken-2
FRA GAMMELT TIL NYTT: Utsikt fra husets gamle kjøkken via fellesstue, gangparti, spisestue og inn i husets nye kjøkken, som er dekorert med ferske gule blomster. (Foto: Britt Embry)

I likhet med alle Smørås sine hoteller, er Villa Terminus utformet etter en bergensk visjon.

– Villa Terminus kunne bare bli et helt spesielt, ørlite hotell, så vi har prøvd å gjøre det beste ut av det og skape et eksklusivt hotelltilbud i Bergen.

– For oss er det viktig at en bygning sin historie bevares og synliggjøres i hotellets design både innvendig og utvendig, samtidig som hotellet skal ha en moderne funksjonalitet, sier Smørås.

Med Villa Terminus var ønsket å skape et tidløst preg som strekker seg fra nåtid og 250 år tilbake i tid, kombinert med en atmosfære som får gjester til å føle seg som hjemme – selv om de fleste nok ikke har egen kokk i heimen.

– Det som er helt unikt, er at hvert rom får servert sin egen frokost i sin egen matsal med kokk tilstede som lager omeletter og slikt, det er en fin og rolig måte å starte dagen på, sier Smørås.

Å bevare husets historie var et kriterium for at fylkeskonservatoren gav grønt lys. Barokkelementene på bygningens fasade er renovert, og de har beholdt et bergensk, norsk og nordisk design gjennom hele huset.

– Vi har så langt som mulig funnet gamle brukte møbler og gjenstander, men vi er også veldig opptatt av samtidskunst. Min mor, Ragnhild Smørås, har kjøpt inn mye topp samtidskunst som bidrar til personligheten til våre hoteller, forteller Smørås.

I hvert av Villa Terminus sine 18 rom, er en enkelt bergensk eller vestlandsk forfatter representert via seks av sine verk, noen på engelsk og noen på norsk. I hotellets bibliotek har to bibliotekarer fra Bergen offentlige bibliotek plukket ut bergensk og vestlandsk litteratur og reiselitteratur, slik at gjester kan lære om og oppleve mer av vår by og region.

– Blant det som gjør at våre hoteller skiller seg ut, er at vi fokuserer på det bergenske, både på det historiske og på samtid. Vår matfilosofi er å kjøpe økologisk og lokal mat når det er tilgjengelig, i tillegg til at produkter som såper, kremer og mye annet skal være økologisk. Sengene på Villa Terminus er skapt av husets interiørdesigner og levert av en fabrikk som bygger sine møbler på økologisk måte. Vi satser bærekraftig, og dette setter gjerne bevisste gjester pris på, sier Smørås.

For Smørås er tidspunktet for ekspandering og et fokus på det lokale riktig.

– Vi har behov for å få en god økonomisk størrelse som gjør at vi blir synlige i Bergen og har konkurransekraft i markedet. Vi konkurrerer spesielt med kjedene Scandic og Choice, og til dels Radisson og Thon. Med våre hoteller har vi en mulighet til å tilby et bergensk alternativ hvor kvaliteten ligger på et internasjonalt nivå. Vi lager ikke nødvendigvis bomaskiner som kjedene lager, men vil at våre hoteller skal ha sjel og atmosfære, sier Smørås.

Tre unike hoteller

Like borti gaten, på motsatt side av Grand Terminus, vil Smørås åpne Bergens første designhotell, Zander K, i sameierskap med kaffekonge og tidligere bergensordfører, Herman Friele. Hotellet bygges i den gamle Jægergarasjen, og åpner i mars 2017 med 249 moderne rom til budsjettpriser.

– Bergen Børs Hotell skal føles autentisk, og vil markedsføres i øverste sjikt av markedet.

På Vågsallmenningen vil Smørås innen mai 2017 åpne og drifte det som skal bli Bergens mest fasjonable hotell, Hotel Bergen Børs, som eies av Tore Odfjell, J.O. Odfjell og Teigland Eiendom. Hotellet vil befinne seg i de øvre etasjene i den gamle bank- og børsbygningen, og vil med sine 126 rom være et luksusalternativ hvor man blant annet kan leie to-etasjers suiter og serveres mat i den verneverdige Handelskammersalen.

Kjetil Smørås mener at det er viktig å kunne by på variasjon.
– Med Zander K ønsker vi å skape et designhotell som er av topp kvalitet og som ivaretar deler av bygningskroppen og fasaden, men som også skal være friskt og moderne i norsk og nordisk stil. Gjester sine budsjetter og smak kan variere basert på alder, folkegruppe, kultur og land, og dette kan være avgjørende for hvilke priser de er villige til å betale. Da er det lurt å kunne tilby hoteller som passer til forskjellige behov, sier Smørås, og fortsetter:

– Bergen Børs Hotell blir som det ser ut til i en mer klassisk moderne stil som står til bygget, gjerne med litt engelsk inspirasjon som ligger i bygget fra før. Hotellet skal føles autentisk, og vil markedsføres i øverste sjikt av markedet.

Det er det prisbelønnede svenske arkitektfrimaet ClaessonKoivistoRune som er hyret til alle de tre prosjektene.

Frykter ikke tomme rom

–  I Bergen sentrum har vi et stort mangfold av segmenter og en turisme som er i ferd med å bli veldig sterk, turistsesongen strekker seg nå utover sommeren og utover året. Utenom sommersesongen vil hotellene ut mot Flesland i høyeste grad henvende seg til forretningssegmentet, mens vi i sentrum henvender oss til flere segmenter, sier Smørås.

– Vi fokuserer på det bergenske, både på det historiske og på samtid.

Smørås sine hoteller har ikke merket så mye til nedgangstiden i olje- og gassindustrien.

– Vi merket at antall gjester falt litt i fjor, men på grunn av godt arbeid i organisasjonen har vi klart å erstatte gjestene som falt ut med ny trafikk. Og så er turismen spesielt bra i år, noe som hovedsakelig kan skyldes valutasituasjonen der den norske kronen er betydelig svekket i forhold til utlandet. Man kan nå få kjempestore rabatter på det å reise i Norge, hele 40-50 prosent i forhold til enkelte valutaer, sier Smørås.

Flere hoteller betyr at noen må tape på kort sikt, tror Smørås, men har selv tro på utviklingen i Bergen sentrum på lengre sikt.

– Bergensregionen gjør en formidabel jobb gjennom Bergen reiselivslag og Fjord Norge AS med å markedsføre seg selv i inn- og utland, og hotellene som bygges nå er basert på vekst i kapasiteten ved Flesland lufthavn, som åpner i 2017. Med økende og merkbar innsats for å trekke gjester til Bergen, regner jeg ikke med at ledige senger blir et stort problem for vårt selskap.

hotell-saken-3
BØKER OM BERGEN: I hotellets bibliotek kan gjester lene seg tilbake i en godstol og lese om bergenske mysterier, severdigheter, mennesker og språk. (Foto: Britt Embry)

Fakta

4000 nye hotellrom

  • Scandic Ørnen åpnet storhotellet med 368 rom for to år siden.
  • I mars neste år åpner samme kjede 304 rom på Flesland.
  • Høsten 2018 gjenåpner Hotel Norge på Torgallmenningen, da som Scandic-hotell.
  • Sammen med Kjetil Smørås’ åpninger av Villa Terminus, Zander K og Bergen Børs og en rekke nye hoteller eller utvidelser av eksisterende hoteller, øker antall hotellrom i Bergen dramatisk, fra over 4000 til rundt 8000 rom innen 2020.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this