Doddo1 foto Francisco Munoz scaled
NY SINGEL FRA DODDO: – Dette er en ærlig sang om et samliv som har beveget seg i gal retning, og fellen man som par går i om man lar forholdet forfalle, sier Doddo. (Foto: Francisco Munoz)

Lengselen etter det som var

Del artikkelen i Sosial medier

«Det er slutt på alle innfall, kjærligheten er blitt kald, og vi krangler om hvor ofte vi skal ha sex» synger Eduardo Hans «Doddo» Andersen i tittellåten fra det kommende albumet, «Ballade fra et ekteskap».

– Når hverdagen melder seg med ulike forventninger og ulike karrierer, og når unger skal lages, fødes, hentes og bringes, kan både nærhet, og respekten for hverandre forsvinne, reflekterer Doddo.
– Perspektivet blir borte og bagateller vokser seg store. Hun får hodepine, mens han får sykkelhjelm.

Doddo er ikke lenger en ung og frustrert mann. Nå er han familiefar og gift med skuespiller og programleder Christine Hope, og sannsynligvis godt kjent med samlivets opp- og nedturer.

– Perspektivet blir borte og bagateller vokser seg store. Hun får hodepine, mens han får sykkelhjelm.

Etter å ha laget flere podcaster sammen med den profilerte familiepsykologen Frode Thuen, ble han oppmuntret til å skrive tekster om samlivsproblematikk, en utfordring han grep. Det har blitt til det tekstlige universet på det kommende albumet «Ballader fra et ekteskap», som slippes 18. mars.

Platen er blitt til i tett samarbeid med samtidskomponisten Ørjan Matre, som her nærmest blir en George Martin til Doddos tydelig Beatles-influerte sanger.

De to bergenserne møttes på utdelingen av Spellemannprisen i 2019, der de begge ble tildelt hver sin statuett – Doddo som «Årets tekstforfatter» for albumet «La oss ta en idealist»; Ørjan Matre i kategorien «Årets samtidsmusikk» for Oslo Filharmoniske Orkesters innspilling av hans «Konsert for orkester».

– Han er et musikalsk geni. Det har blitt så fint. Jeg er veldig, veldig stolt, sier Doddo om Ørjan Matre, som har arrangert alle albumets låter for strykekvartett, i tillegg til at han har komponert fem instrumentale intermezzoer.

I høst fikk vi høre fire smakebiter fra det nye samarbeidet, og i dag slippes altså tittellåten fra det kommende albumet.

– Dette er en ærlig sang om et samliv som har beveget seg i gal retning, og fellen man som par går i om man lar forholdet forfalle, sier Doddo.

Ørjan Matres strykerarrangement gjenspeiler her Doddos tekst og melodi, og det er ikke vanskelig å høre et ekko fra Beatles-låten «Yesterday» – Paul McCartneys melankolske oppbruddsballade. Det er heller ikke vanskelig å høre inspirasjon fra en annen kjent melankoliker, nemlig Jan Eggum – som er norsk mester i å sette ord på vanskelige følelser.

Nå er også Doddo en dyktig ordkunstner, og det er ikke vanskelig å kjenne en gjenklang fra sitt eget liv når han synger at «jeg er et troll, du er en heks / vi lengter fra, vi lengter til / Den gangen det var lett og hett / Og vi to var ett».

– Doddo tar her den tapte kjærligheten på kornet, for det er akkurat slik det ofte er det når de kjærlige følelsene har forsvunnet, og lengselen etter det som var er det eneste som partene har felles, kommenterer Frode Thuen.

– Mange par har det slik, særlig de som har levd sammen i mange år. Hvis de i tillegg har tatt hverandre for gitt og latt kjærligheten forfalle – ja, da ender man gjerne før eller siden her.

Kjendispsykologen øyner likevel et lite håp for partnere som opptrer overfor hverandre slik Doddo formulerer det i tekstutdraget over.

– Jeg foretrekker å jobbe med de sinte parene, for der finnes det alltid et lite håp bak fortvilelsen, sinnet og sorgen – og bak avstanden og ensomheten som de så ofte kjenner på.

– Det motsatte av kjærlighet er ikke hat og nag og sinne, men likegyldighet, sier han.

– Når partene ikke lenger orker å bry seg med hverandre, vil de heller ikke umake seg med å kritisere, angripe og såre hverandre. I stedet trekker de seg unna og inni seg selv, resignert og desillusjonert.

Som parterapeut møter han både de sinte og de resignerte parene. De førstnevnte kjennetegnes gjerne ved sterke følelser og mye spenning, mens de sistnevnte preges av at følelsene og spenningen er borte.

– Jeg foretrekker å jobbe med de sinte parene, for der finnes det alltid et lite håp bak fortvilelsen, sinnet og sorgen – og bak avstanden og ensomheten som de så ofte kjenner på.

Det nye albumet slippes på Edda Music 18. mars. Singelen «Ballade fra et ekteskap» er ute i dag.

Ballade fra et ekteskap

Vårt lille liv er en satire
Det har blitt så A4
Det har fullstendig sluttet å spire
Og gro

Vi spør hvem skal bestemme
Vi lengter etter noe der fremme
Vi holder oss stort sett hjemme
Og i ro

Vi synger sakte i falsett
Det er dyster duett
Og vi krangler om hvem som har rett
Av oss to

Jeg er et troll, du er en heks
Vi har satt oss fast, vi har gått oss vill
Jeg er et troll, du er en heks
Vi lengter fra, vi lengter til

Vi har det vi trenger
Vi har en konto fylt med penger
Vi har klessjakt og en bil med tilhenger
Og trampoline

Vi drømmer oss vekk
Vi dømmer hverandres karaktertrekk
Det er en eneste lang skrekk
og pine

Jeg er et troll og du er en heks
Vi har satt oss fast, vi har gått oss vill
Jeg er et troll, du er en heks
Vi lengter fra, vi lengter til

Den gangen det var lett
Og hett
Og vi to var ett

Vi er ofte så trøtte
Jeg sier jeg får ikke noe støtte
Du lurer på hvorfor jeg møtte
Min eks

Det er slutt på alle innfall
Kjærligheten er blitt kald
Og vi krangler om hvor ofte vi skal
ha sex

Jeg er et troll, du er en heks
Vi har satt oss fast, vi har gått oss vill
Jeg er et troll som elsker en heks
Vi lengter fra, vi lengter til

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this