fullt orkester med paraplyer skoltegrunnskaien foto oddleiv apneseth
SYMFONIORKESTER I BERGENSREGNET: Bergen Filharmoniske Orkester ønsker å være en tilgjengelig og åpen institusjon i dialog med omgivelsene. (Foto: Oddleiv Apneseth)

INNHOLDSANNONSE

– Harmonien er en del av bergensernes DNA

Del artikkelen i Sosial medier

Etter gårsdagens suksess med filmmusikk, er det i kveld kl. 19.00 klart for Harmoniens andre gratis sommerkonsert på Torgallmenningen – denne gangen med Grieg på programmet.

Bergen Filharmoniske Orkester (www.harmonien.no) er Norges eldste orkester, og har banket i takt med bergensernes hjerter like siden det ble grunnlagt i 1765.

– Bergenserne har en bevissthet rundt Harmonien, som orkesteret heter på folkemunne. Vi har vært en del av bergensernes DNA siden starten, og vi har en veldig ambisjon om å være i samspill med omgivelsene våre. Det betyr at vi kan tenke bredere rundt program og om hvor vi presenterer oss, sier administrerende direktør i Bergen Filharmoniske Orkester, Bernt E. Bauge.

En stor milæpæl

I helgen som var dro 250 musikere og sangere for å delta under de internasjonale festspillene i Edinburgh.

– De to gratis sommerkonsertene på Torgallmenningen er noe av det hyggeligste vi gjør hver sesong.

– Det er en stor milepæl for oss, og en knallstart på sesongen. Dette er en av de viktigste festivalene i Europa, og med så mange som reiser samtidig, er det kanskje den største kulturelle manifestasjonen fra Vestlandet internasjonalt, sier Bauge.

Men tross prestisjetung deltakelse, finnes det ingenting helt som et bergensk publikum.

– De to gratis sommerkonsertene på Torgallmenningen er noe av det hyggeligste vi gjør hver sesong. I fjor kom det 20.000 publikummere sammenlagt, så det var stinn brakke. Konsertene er også en fantastisk måte å komme i kontakt med publikum som av ulike grunner ikke finner veien til Grieghallen, enda det ikke er noen grunn til å oppleve dørstokken inn til Bergens storstue som så høy, humrer direktøren.

En skjellsettende opplevelse

På slutten av 70-tallet flyttet Bauge fra Trondheim til Bergen for å studere. Han ble raskt grepet av byen og musikken.

– Ved siden av studiene ved Handelshøyskolen i Bergen, var jeg en ivrig korsanger, og studerte piano med Ingebjørg Gresvik. Jeg opplevde Harmonien i det gamle Konsertpaleet sin siste sesong i -78, og den skjellsettende begivenheten med åpningen i Grieghallen, et konserthus som var helt vanvittig flott. Jeg nærmest bodde i Grieghallen under Festspillene, sier Bauge, som også fant tonen og giftet seg med en bergenser.

Bauge har i dag vært direktør for Bergen Filharmoniske Orkester i syv år, og var i over 20 år før dette direktør for den Norske Opera og Ballett i Oslo, der han var sentral i reisingen av det nye operahuset i Bjørvika.

Spiller Griegs «forbudte» symfoni

I går spilte Harmonien den første sommerkonserten, som bestod av mye artig og flott filmmusikk fra Star Wars, Schindlers liste, Pirates of the Caribbean, Flåklypa, Harry Potter og Star Trek. På dagens konsert er det musikk av Edvard Grieg som står på programmet. Han var selv sjefsdirigent for Harmonien i årene 1880 til 1882. Det vil bli mye kjent musikk, som Norsk dans nr. 2 (kjenningsmelodien fra Norge Rundt), Peer Gynt-musikken og den vakre andresatsen i Griegs «forbudte» symfoni.

– Det var Grieg selv som som skrev «må aldri oppføres» på partituret, visstnok fordi han etter å ha hørt en symfoni komponert av Johan Svendsen, plutselig følte at sin egen symfoni var underlegen, og derfor ikke måtte oppføres. Men den tåler absolutt å bli lyttet til, smiler Bauge.

– På sommerkonsertene våre får publikum nærkontakt med musikere, solist og dirigent via en storskjerm på scenen. Så her kan man være trygg på at det blir en stor opplevelse, sier Bauge, og legger til at dette ikke er en selvsagt ting.

– Det er en kostbar operasjon med en svær scene, og vi takker Trond Mohn som gjør det mulig og er en sånn sjenerøs støttespiller.

lise davidsen photo ole joergen bratland statoil 35 72dpi
NY STJERNESOPRAN: Etter å ha vunnet Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse, er Lise Davidsen blitt Norges nye verdensstjerne på sangerfronten.

Norges nye verdensstjerne

Fredagens store trekkplaster er stjernesopranen Lise Davidsen. Hun er opprinnelig fra Stokke, men begynte sitt sangerliv her i Bergen da hun gikk på Griegakademiet, før hun dro til København og studerte videre. Etter å ha vunnet Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse, er hun blitt Norges nye verdensstjerne på sangerfronten.

– Hun gjør furore internasjonalt, og er vår solistprofil i den kommende sesongen, sier Bauge.

Sjefdirigent i verdensklasse

– Det er et scoop å ha fått Edward Gardner som sjefdirigent, musikalsk anfører og kaptein her.

Edward Gardner er Harmoniens sjefdirigent, og er konferansier begge dagene. Gardner har vært musikksjef ved English National Opera, og dirigerer jevnlig ved store europeiske og amerikanske operahus, som The Metropolitan i New York, La Scala i Milan og Paris Operaen, foruten mange fremstående symfoniorkestre.

– Det er et scoop å ha fått ham som dirigent, musikalsk anfører og kaptein her. At han har Bergen som fast base er ganske eksepsjonelt, understreker Bauge.

Nå ser han frem til en fantastisk høst- og vårsesong, med flere konserter med kjent filmmusikk, men først og fremst en stor serie med konserter fra det mer klassiske kjernerepertoaret, med stor musikk av blant andre Mozart, Verdi, Wagner, Tsjaikovski og mange flere.

Digitalt konserthus

– Vi er opptatt av å være en tilgjengelig og åpen institusjon i dialog med omgivelsene. For dem som ikke kan komme på konsertene, har vi derfor også vår gratis strømmetjeneste Digitaltkonserthus.no, hvor man kan gå inn og oppleve et stort utvalg av våre konserter med førsteklasses lyd og bilde, sier Bauge.

Direktøren legger ikke skjul på sin begeistring for musikkåret vi har i vente.

– Jeg hadde som ung en drøm om å bli organist egentlig, men jeg er glad at jeg valgte som jeg gjorde, smiler han.

060 ed gardner 5sep12 c b ealovega
HARMONIENS DIRIGENT: Edward Gardner har vært musikksjef ved English National Opera, og dirigerer jevnlig ved store europeiske og amerikanske operahus, som The Metropolitan i New York, La Scala i Milan og Paris Operaen, foruten mange fremstående symfoniorkestre.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this