For Haakon Amador Yengle Malin (10) blir drømmen om å spille på en stor scene virkelighet den andre helgen i november. Da er han en av stjernene i forestillingen Scenedrøm i Fana kulturhus. – Jeg gleder meg mest til å danse hip hop, sier Haakon.
Tekst: Hege Wilhelmsen
70 utøvere i alderen 9 til 60 år står på scenen i forestillingen, som inneholder en god blanding av musikk, dans, og teater. I tillegg er det for anledningen satt sammen et eget band med utøvere fra kulturskolen, Senter for musikkterapi og profesjonelle musikere.
Forestillingen er et tverrfaglig prosjekt mellom Bergen Kommune, Bergen Kulturskole og instruktører fra de ulike kulturtilbudene for deltakere med spesielle behov.
Det hele blir ledet av kunstnerisk ansvarlig Hilde Sol Erdal.
Hun er kjent for mange som koreograf for en rekke store forestillinger i Bergen med blant andre Kvinner på randen, Ylvis, Herborg Kråkevik og Christine Hope. Hun er også en av grunnleggerne av Fargespill.
Planleggingen og arbeidet med Scenedrøm har vart i to år, og Erdal har vært med fra starten.
– Vi ønsket å lage et prosjekt hvor kulturutveksling mellom ulike grupper var et hovedelement. Det å jobbe på denne måten er viktig både kulturelt og sosialt. Vi opplever at vi gjennom våre ulikheter og forskjellige kvaliteter utfyller hverandre og gjør hverandre sterke, sier Erdal.
– For meg personlig gir denne typen arbeid mye. Det er nettopp når man har forskjellig utgangspunkt, men likevel klarer å møtes i et felles uttrykk, at magien oppstår.
STORE AMBISJONER
Ambisjonene er store og rammene rundt utøverne holder et høyt profesjonelt nivå, både musikalsk – med Ole Marius Sandberg som musikalsk leder – og ellers i det tekniske som lys, lyd og scenografi. Alt er tilrettelagt for at utøverne skal skinne.
Felles for dem alle er at de deler den samme drømmen om å stå på en scene og glede et publikum.
Forestillingen tar utgangspunkt i deltagernes drømmer, og de har i stor grad fått være med å prege innholdet. Noen har til og med skrevet egne tekster. Alt kyndig redigert og regissert av Hilde Sol Erdal, med innspill fra instruktører i de respektive gruppene.
Hos Musikalløvene er det full fokus på øving fram mot forestillingen. Det telles, danses, pustes og svettes. Gruppen er satt sammen av utøvere fra 9-årsalderen og opp til 40. Alle med ulike erfaringer fra teater, dans og sang. Noen har nettopp begynt, mens andre har drevet med teater og dans i mange år. Felles for dem alle er at de deler den samme drømmen om å stå på en scene og glede et publikum.
GJENGEN INSPIRERER
– Det å oppleve mestring er bra for selvtilliten, uansett hvem man er. Man vokser også på å bli stilt krav til, og dette er noe vi jobber mye med.
Deltagerne har øvd inn flere ulike kulturuttrykk. De synger sanger fra Kaptein Sabeltann, danser hip hop, og fremfører utdrag fra Shakespeare.
De har til og med sin en egen rockestjerne i 11-åringen Andreas Berg, som gleder seg til å få på «Freddy Mercury-jakken» for å gjøre rockestjerne-looken komplett.
Instruktørene Hanne Mellingen og Lykke Kristine Moen har ledet Musikalløvene i Åsane i fem år, og er imponert over hva utøverne får til.
– Det å jobbe med denne gjengen er så inspirerende. De arbeider hardt og er veldig dedikerte, sier Moen.
– I de årene vi har jobbet med Musikalløvene har vi hatt flere musikalforestillinger, både i Åsane og i Fana Kulturhus, så dette prosjektet ser vi på som en videreføring av det arbeidet vi har gjort, sier de to instruktørene.
De mener det er lærerikt og utviklende for utøverne å få møte andre grupper og jobbe i en stor profesjonell setting, samtidig som det er gøy å treffe andre som driver med det samme.
– Det å oppleve mestring er bra for selvtilliten, uansett hvem man er. Man vokser også på å bli stilt krav til, og dette er noe vi jobber mye med, sier Hanne Mellingen.
– Det kan være utfordrende i starten, men mestringsfølelsen blir så stor når applausen kommer.
– Vi stiller store krav uavhengig av hvilke grupper vi jobber med, og vi opplever at utøverne liker det. Det kan være utfordrende i starten, men mestringsfølelsen blir så stor når man har gjennomført og applausen kommer.
FÅR DANSE HIP HOP
Haakon (10) og Marie (9) er de to yngste deltagerne, og begge er spente.
– Vi gleder oss til å stå på senen. Det blir kjempegøy, sier de to.
– Jeg gleder meg mest til å danse hip hop, sier Haakon.
Faren hans, Erick Ivan Yengle Leon, kan fortelle at Musikalløvene betyr mye.
– Ja, dette betyr mye både for Haakon og hele familien, sier han.
– Haakon gleder seg til hver eneste gang vi skal på øving, og nå ser vi frem til forestillingen i Fana kulturhus.
– Musikalløvene er veldig viktig for oss. Haakon gleder seg til hver eneste gang vi skal på øving, og nå ser vi frem til forestillingen i Fana kulturhus. Samtidig er vi spente på hvordan utviklingen til denne gruppen blir i fremtiden.
Leon får ikke fullrost Hanne Mellingen og Lykke Kristine Moen nok.
– De er utrolige dyktige og flinke til å inspirere og motivere barna.
Hanne og Lykke ser også frem til forestillingen, og det mangler ikke på ambisjoner hos de to instruktørene.
– Vi håper jo på fulle hus i Fana Kulturhus. Neste gang satser vi på å fylle Grieghallen.