beranek1 foto Jarle Nyttingnes
FREMFØRER IKONISK ALBUM: På konserten vil Beranek (til venstre) sammen med Johannes Winther Farstad fremføre hele det 41 år gamle albumet, samt en del andre låter fra artistkarrieren hans. (Foto: Jarle Nyttingnes)

Gjenhør med norsk electronica-klassiker

Del artikkelen i Sosial medier

Dersom du husker Beraneks debutplate fra 1981, så sier sannsynligvis hukommelsen deg at du spilte den én gang – og knapt nok det. Festspillene i Bergen inviterer nå til en konsert der han vil fremføre hele det ikoniske albumet.

beranek3 Sound of Danger 1
IKONISK 80-TALLSALBUM: Sound Of Danger (1981) bød på elektronisk musikk med engelske tekster av barne/ungdomsbok-forfatteren Martin Joyce Nygaard, og var noe helt annet enn debutsingelen «Dra te’ hælvete» fra samme år.

Da Espen Beranek Holm slapp albumet Sound of Danger i 1981, sank det som en stein. Dette var noe helt annet enn landeplagen «Dra te’ hælvete», som kom på singel et halvt år tidligere – og på kort tid solgte rundt 20.000 eksemplarer, til tross for at den ble bannlyst på norsk radio (som den gangen bestod av kun én NRK-kanal).

Det var ganske modig gjort å slippe det albumet etter den populære singelen. Hadde det kommet ut på de tyske etikettene Brain eller Sky, ville det nok solgt adskillig mer.

Selv var jeg nok like overrasket som de fleste andre da platen kom – men kanskje mest fordi de to låtene fra singelen ikke var med. På den tiden hørte jeg mye på elektronisk musikk, så hjemme hos meg fikk den flere runder på platespilleren.

– Det var mange som ble overrasket over Sound of Danger da den kom, bekrefter Beranek.
– For meg var det jo denslags jeg drev med; «Dra te’ hælvete» var et unntak, sier han

– B-siden på singelen, «Balls’n Calls», bærer mye mer av albumets sjel i seg – og planen var jo å ha den på A-siden, med et eller annet på baksiden. Som altså ble «Dra te’ hælvete».

Sound Of Danger ble aldri fremført fra en scene i tiden Beranek var aktiv artist på 80-tallet. Ideen om å løfte albumet frem kom på en «nerdekveld» på Pop-senteret i Oslo, der han snakket om synther, gamle dager og hvordan låtene fra den gangen ble til.

– Med ett var Sound Of Danger-materialet tilbake i fingrene og oscillatorene, og jeg fikk lyst til å hente det frem igjen, forteller han.

beranek2 pressefoto 1981 1
UNG GUTT FORSVANT: Beraneks solokarriere tørket ut i løpet av 80-tallet, og etter etternøleren Tacoma Bridge (1994) kom det ikke noe nytt album før Sensitive Independence (2013). (Pressefoto)

Som sagt så gjort. Beranek fikk med seg sin gode venn og kollega Johannes Winther Farstad (multiinstrumentalist som har jobbet med blant andre Halvdan Sivertsen, Sondre Justad og Bjarte Hjelmeland), og 25. oktober 2018 stod de to på scenen på Kulturhuset i Oslo og fremførte hele albumet.

– Det var en fantastisk opplevelse – både at det kom så mye folk fra inn- og utland og det gledelige gjenhøret med musikken fra. Jeg er fortsatt glad i albumet, og det er en stor glede å fremføre det.

GJENHØR MED «BONUSSPOR»

– Du slapp albumet Sensitive Independence i 2013, og like før pandemien kom du med EPen Oscillator Orkester – som blant annet hadde to fantastiske Bowie-låter. Er popkunstneren Beranek på vei tilbake til platemarkedet – eller kan vi vente oss mer eksperimentell elektronisk musikk?
– Jeg har jobbet endel med ny musikk, og håper å få det realisert i overskuelig fremtid. Selv mener jeg at Sensitive Dependence har klare linjer tilbake til Sound Of Danger, og det er linjer som jeg liker å følge.

Som tidligere nevnt ble Sound Of Danger aldri en plate som ble lagt merke til i Norge, men det er likevel den som har «overlevd» av de fem platene han ga ut i perioden 1981-1988. Sitter du på en original vinylkopi, så kan du regne med å få den omsatt for fra 600 til 800 kroner – dersom den er i god stand og lite spilt (og det er den sannsynligvis også).

– Får vi høre «Dra te’ Hælvete» på konserten også?
– Det blir i svært stor grad opp til publikum.

Så har albumet også hatt et rikt liv utenfor Norge, noe som førte til at det ble lisensiert og utgitt på vinyl av det lille amerikanske plateselskapet Dark Entries Records i 2017.  På Festspillene i år blir det altså mulig med et gjenhør – og siden konserten heter Sound of Danger and Beyond, blir det kanskje noen «bonusspor» også.

– Det blir en liten håndfull låter fra albumene som kom etter Sound Of Danger; også, opplyser Beranek.
– Vi er innom både Spellemannpris-belønte X-Ray (1983) og Sensitive Dependence (2013). Kanskje litt attåt det også.

– Får vi høre «Dra te’ Hælvete» på konserten også?
– Det blir i svært stor grad opp til publikum.

Festspillkonserten Sound of Danger and Beyond med Espen Beranek Holm og Johannes Winther Farstad holdes på Kulturhuset (hovedsal) tirsdag 31. mai kl. 22.00.

Beranek

  • Espen Beranek Holm (født 23. mars 1960) er en norsk komiker, programleder og rockemusiker som har vært både soloartist og medlem av band. Han debuterte med singelen «Dra te’ hælvete» i 1981.
  • I starten av solokarrieren var Beranek også med i bandene Ung Pike Forsvunnet (med Anne Danielsen, Ole Hedemann, Sven Kalmar, Øivind Nordal og Tellef Øgrim) og kortlevde Spastisk Ekstase (med Helge Gaarder, Frank Hovland, Ola Snortheim, Don Buchanan og Øyvind Hånes).
  • Han albumdebuterte med Sound of Danger i 1981, et album som fortsatt er å regne med blant minimalistiske elektroniske utgivelser fra 1980-årene.
  • Oppfølgeren X-Ray (1983) ble tildelt Spellemannprisen.
  • Hans så langt siste plate var EPen Oscillator Orkester, som kom i oktober 2019. «Rett og slett fire innertiere» skrev Bergensmagasinets anmelder, og tildelte den en klar sekser.
  • Beranek har også spilt med/vært med i The Tunicates, Dronning Mauds Land, Bare Egil Band, Vidar Theisen and the Retrievers, Mors Beste Barn og Langsomt Mot Nord.
  • Fra slutten av 1990-årene var han en del av Dei nye kapellanane. Sammen med to av kapellanene, Jan Swensson og Øystein Jevanord, startet han Oslo Plektrum, et band som i tillegg til å backe artister på showscenen også holder egne konserter.
  • Espen Beranek Holm er også kjent som fast bidragsyter til satireprogrammet Hallo i uken i NRK P2, som medlem i Det blå partiet i TV-programmet Løvebakken på NRK1 og som programleder for Virtuos – en klassisk musikkonkurranse for unge musikktalenter på NRK1.
  • Hans far var jazzmusikeren Eilif Holm.
  • Mer informasjon: beranek.no

Kilder: Wikipedia og Rockipedia

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this