valgintervju7 Frp Tor Woldseth
STATEN ER TIL FOR ENKELTINDIVIDET: – Vi mener at enkeltindividet må få bestemme over seg selv og sin egen lommebok. Flesteparten av de andre partiene snakker om en sterk stat; fellesskapet. Vi mener at Staten er til for enkeltindividet, sier Tor Woldseth. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Frp: – Vi har stemt mot bompenger i 20 år

Del artikkelen i Sosial medier

– Det vanlige skattesystemet i Norge er at du bidrar etter evne. Bompenger er derimot en svært urettferdig og usosial beskatning som ikke treffer, sier Tor Woldseth, førstekandidat for Bergen Fremskrittsparti.

Fremskrittspartiet (Frp) har to ting felles med Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB): Begge oppstod som en protestbevegelse der hele politikken oppsummeres i partiets navn (da Frp ble stiftet i 1973, het de «Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep») – og begge er sterke motstandere av bompenger.

– Kommunen legger nå opp til syv fortettingsområder. Da får vi sånne russiske kullbyer oppover, der folk bor tett som hagl.

Tilbake i 2008 vedtok Frps landsmøte en resolusjon om å stemme imot bompengefinansierte veiprosjekter, og under stortingsvalget i 2013 lovet Siv Jensen at Frp, dersom de fikk regjeringsmakt, skulle «henge opp et skilt på hver eneste bomstasjon i landet hvor det skal stå: Gratis så lenge Frp sitter i Regjering».

Regjeringsmakt ble det, uten at løftet ble innfridd. Tvert imot; seks år senere er det kommet 85 nye bompengestasjoner, og bominntektene har økt med flere milliarder.

Samtidig har partiet opplevd dalende oppslutning, og Bergen Frp ligger nå an til å få bare halvparten så mange stemmer (4,5 prosent) som ved forrige valg (8,7 prosent), dersom vi skal tro den siste prognosen fra Respons Analyse (presentert i Bergens Tidende 15. august).

– Det virker som om en del av velgerne deres har vendt seg til et annet parti?

– Jeg antar at du sikter til FNB, svarer Tor Woldseth, som er Bergen Frps førstekandidat ved årets kommunevalg.

– Vi i Frp er glad i alle som er imot bompenger, og mye av det som blir sagt er jo det samme som jeg har sagt omtrent så lenge jeg har vært politiker. Slik sett er det bra. Men det gjenstår å se, da, hvordan dette vil fungere som et politisk parti. FNB kommer fra hele kjølen av politiske partier, og er bare enig om én ting, som er at bompenger er noe svineri. Noe som vi har ment hele tiden.

– Er det regjeringsdeltagelsen som har ødelagt for dere?

– Mye av det jeg hører går på at vi har sviktet i regjeringssammenheng. Ikke i Bergen, der har vi stemt mot bompenger siden 2000. Vi er helt imot den type beskatning. Det vanlige skattesystemet i Norge er at du bidrar etter evne. Bompenger er derimot en svært urettferdig og usosial beskatning som ikke treffer.

– Er dere enige i byvekstavtalen?

– Nei. Vi sa nei til forrige byvekstavtale fordi det ligger et gigantisk etterslep på fem milliarder i gjeld fra Bergensprogrammet, som var den første byvekstavtalen. I tillegg kommer nå Bybanen til Fyllingsdalen – som vil koste over tre milliarder. Når man da skal ta Åsane i tillegg, så blir dette en så dyrt at det blir vanskelig for folk å håndtere det – spesielt barnefamilier og de som ikke har så mye å rutte med.

– Regjeringen går nå inn for at Staten skal ta en større del?

– Flesteparten av de andre partiene snakker om en sterk stat; fellesskapet. Det er jo det samme som han i Nord-Korea snakker om, det. Det er alltid kjekt å være kamerat nr. 1. De andre kameratene har det ikke like bra.

– Vi mener at Staten kunne brukt penger fra det gedigne oljefondet og slettet alle bomstasjonene i hele Norge. De andre partiene vil heller investere alle disse pengene i aksjer. Hvis du har lest litt historie, så vet du at det har vært noen børskrakk opp i gjennom. Det vil jo være uheldig, da, om historien gjentar seg, og vi taper alle pengene, sier han. Saken nå er at ytre bomring må fjernes. Vi klarer ikke å ta vekk indre bomring, siden den er bundet opp til en stor gjeld.

– Når vi får en ny byvekstavtale fra Staten, vil jeg si at vi allerede har brukt for mye – så i den nye avtalen vil vi heller ha penger til å nedbetale den gamle gjelden.

– Saken handler vel også om å få flere over på kollektiv?

– Det er for så vidt greit. Vi skal ha et vanvittig godt kollektivsystem, men det må være rettferdig finansiert. Hvorfor skal du betale for en tjeneste som jeg får? Hva ville du sagt hvis du betalte for en softis og så tok jeg og spiste den?

– Men alle har jo fordel av bedre byluft og mindre rushtrafikk?

– Ja, selvfølgelig. Det er ingen som sier noe på det. Men noen skal jo bevege seg. Vi skal jo ha en frihet. Kommunen legger nå opp til syv fortettingsområder. Der skal du leve og bo og arbeide, for der beveger du deg minst mulig. Da får vi sånne russiske kullbyer oppover, der folk bor tett som hagl. Jeg tror at livskvaliteten for mange da vil bli veldig svekket, fordi du mister en del av friheten, sier han.

– Vi mener at enkeltindividet må få bestemme over seg selv og sin egen lommebok. Det er forskjellen på oss og mange av de andre. Vi mener at Staten er til for enkeltindividet. Flesteparten av de andre partiene snakker om en sterk stat; fellesskapet. Det er jo det samme som han i Nord-Korea snakker om, det. Det er alltid kjekt å være kamerat nr. 1. De andre kameratene har det ikke like bra.

– Fellesskapsløsninger er vel også for å ta vare på de svake i samfunnet; de som faller utenfor?

– Selvfølgelig skal vi ta vare på dem, men hvis vi ikke også tar vare på initiativet og mennesket og kreativiteten, så skaper vi heller ikke noe tilbake som arbeidsplasser og så videre, som igjen gjør at du har overskudd til å hjelpe de svake.

– Hva er de viktigste sakene for dere i neste periode?

– Bybane, bompenger og eiendomsskatt. Eiendomsskatt for boliger har vi tatt vekk i vårt alternative budsjett for 2019. Vi klarte ikke næring; det må vi ta litt etter litt.

– Dere måtte gjeninnføre boligskatten sist dere tok den vekk?

– Det er ingen problem å ta vekk eiendomsskatten. Det er jo så mye administrasjon her i byen – vi kan bare fjerne noen direktører.

– Det var fordi vi arvet et vedlikeholdsetterslep på skolene fra helt andre partier enn Frp. Vi overtok en kommune i 2003 som var på konkursens rand. Det var null kroner i vedlikehold. Da sa vi at vi får heller ta den smerten og be bergenserne være med på en dugnad mens vi rydder opp i skoleforfallet.

– Denne saken fikk også frem den store fordelen med eiendomsskatten, som er at den kan brukes helt og fullt lokalt. Ved å fjerne den sier man vel også fra seg et lokalt handlingsrom?

– Det gjør man vel ikke. Trenger man de pengene da? Kan man ikke heller bruke de pengene man allerede har på en vetug og fornuftig måte, da? Hvorfor klarer Os kommune det? Det er ingen problem å ta vekk de pengene. Det er jo så mye administrasjon her i byen – vi kan bare fjerne noen direktører.

[PostBlock id=414]

[PostBlock id=413]

[PostBlock id=412]

[PostBlock id=411]

[PostBlock id=410]

[PostBlock id=409]

[PostBlock id=408]

[PostBlock id=406]

[PostBlock id=405]

[PostBlock id=404]

[PostBlock id=403]

[PostBlock id=399]

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this