Featured Video Play Icon

Forførende toner fra Stain Monsters

Del artikkelen i Sosial medier

PREMIERE: Hans-Petter Gundersen og Stein Monstad har tatt opp igjen tråden etter 90-tallsbandet Stain Monsters. Til høsten kommer deres første album på 32 år, og i dag slipper de singelen Lykke og sorg.

Bergensbandet Stain Monsters – med Stein Monstad og HP Gundersen i spissen – er tilbake. På den kommende platen har de fått med seg et lite stjernelag bestående av Kjartan Kristiansen (Dum Dum Boys), Marie Moe (Slomosa, Razika), Stein Inge Brækhus og Cecilie Leganger (tidligere verdens beste håndballkeeper, nylig portrettintervjuet av Bergensmagasinet).

Stain Monsters startet i 1990 som undergrunnsbandet The Stars, bestående av Stein Monstad (vokal), Hans Petter Gundersen (gitar) og Aino Markhus (vokal). De skiftet etter hvert navn til Stain Monsters, og gikk i studio i 1991 sammen med Kåre Sandvik (keyboards), Frank Hovland (bass) og Stein Inge Brækhus (trommer).

Resultatet ble en av det tidlige 90-tallets aller beste bergensplater (nyutgis snart av Apollon Records), med småpsykedelisk og melodiøs indierock i slekt med både de mest sukkersøte Bowie og Bolan-låtene og britiske indie-helter som XTC og The Sound. Jeg har ikke tall på hvor mange miks-kassetter (og senere brenne-CDer) jeg har laget for venner der en eller flere av låtene deres var med.

En av det tidlige 90-tallets aller beste bergensplater, med småpsykedelisk og melodiøs indierock i slekt med både de mest sukkersøte Bowie og Bolan-låtene og britiske indie-helter som XTC og The Sound.

«Stain Monsters er et funn. Et kjærkomment tilskudd til en grå norsk pop-bransje. (…) Når det gjelder særpreg, fantasi og spenning skal det mye til å slå Stain Monsters», skrev Bergens Tidende i sin anmeldelse av debutplaten. Dessverre solgte den ikke noe særlig, og to år senere var bandet historie – med unntak for et oppfølgeralbum fra Monstad uten de andre bandmedlemmene.

Rockipedia opplyser at Gundersen og Sandvik gikk videre med bandet Animal Farm, som rakk å gi ut én plate (blant annet med tekster av Panikfabrik-vokalist Jon Martin Borcherding), mens Hovland og Brækhus fortsatte som aktive musikere med andre artister.

Men nå er bandet altså tilbake, og det med en plate som kan bli en av høstens virkelige popperler. Mens du venter, anbefaler vi at du lar deg forføre av den stemningsfulle nye singelen (hør den på Youtube-lenken over) – med twangy gitar, drømmende Mellotron og Stein Monstads karakteristiske og lett søvnige vokal.

Stain Monsters 2022: Stein Monstad (vokal), Marie Moe (bass), Stein Inge Brækhus (trommer/perkusjon, samt mix og mastring), Cecilie Leganger (piano, Mellotron), Kjartan Kristiansen (gitar), HP Gundersen (gitar, Mellotron, produksjon)

Stein Monstad og HP
GJENFORENT: Stein Monstad (til venstre) bor i dag på Martinique, mens HP Gundersen har bosatt seg i Alver kommune sammen med Cecilie Leganger. (Foto: Privat)

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this