Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
TULIPANTID: tulipaner legges om høsten, men planlegg nå! Er du som jeg, så husker du ikke hva du tenkte nå når høsten kommer. (Foto: Anne Tafjord-Kirkebø)

For mye av det gode kan være skjønt

HUS & HAGE: Tanken slår med når jeg nå rusler rundt i egen hage, i naboens eller i offentlige beplantinger: Det er tulipantid! Hvert år ser jeg nye muligheter for å få mer farge og liv i egen hage.

Tulipanene kommer i en nesten uhørt variasjon av farger, høyder og blomstringstidspunkt. Du kan ha blomstring fra tidlig vår til sommeren er her!

Er du blant dem som oppdaget at haging ga ro i sjelen? At vanskelige tanker fant en hvil i lukingen? Du er ikke alene. I jorda finnes en naturlig lykkepille.

Vi kjøper og legger dem om høsten, så, hvorfor nevner jeg det nå? Fordi det nå er tid for planlegging. Jeg har alltid en liten notisbok i buksa når jeg rusler i hagen, det anbefales! Her noterer jeg stikkord, som hvor kan jeg sette flere tulipaner til neste år, hvilken høyde og farger de skal ha, og når skal de blomstre. Alt dette står på pakken du kjøper.

Bruk terrassen!

LILJEBILLE I FARTA: Noen planter er som magneter på insektene. (Foto: Anne Tafjord-Kirkebø)

Vil du ha ensfargede tulipaner eller en fargeblanding? Får du den wow-effekten du ønsker i egen hage eller terrasse? Tulipaner gjør seg godt i krukker, gjerne sammen med anemoner – da fyller de krukken aldeles nydelig.

Som sagt, tulipaner legges om høsten, men planlegg nå! Er du som jeg, så husker du ikke hva du tenkte nå når høsten kommer.

Nå er tiden for å fjerne visne blomster og la plantene ellers visne ned på de tulipaner og andre løkplanter som er avblomstret. Og gjødsle. Begge deler påvirker løken og gjør den større – som betyr mer og flottere blomstring til neste år.

Stemor blomstrer hele sommeren om du fjerner de visne blomstene – da bruker den ikke krefter på å sette frø. Klipp ned alle visne blomster/stauder, men vær forsiktig med de nye spirene.

Når primula er avblomstret og bladene blir store, klipper jeg dem tilbake – også bladene klippes ned. De kommer igjen.

Så gjerne grønnsaker og blomster på altanen eller terrassen – eller i en pallekarm på asfalten. Salat og reddik kan du så i en krukke. Jordbær egner seg veldig godt! Viktig å gi dem mat, det vil si gjødsel, og sett gjerne en bøtte/tønne på altanen for å gjøre vanningen enklere. Regnvann er utmerket å vanne med.

SAMMENPLANTING: Det er enormt med muligheter til å lage et fantastisk wow-innslag i hagen. Maler du et hagegjerde litt i samme fargespill som løkene blir aldri feil. (Foto: Anne Tafjord-Kirkebø)

På tide å gjødsle

Om du ikke har gjort det tidligere, så er det nå tid for å gjødsle i hagen. Ofte og lite er mitt motto. Etter ca. 20. juli slutter jeg – alt skal avmodnes før vinteren – men sommerblomstene får mer. Bruk flytende gjødsel dersom de står i en krukke. Når jeg vanner, tar jeg i litt gjødsel. Se på plantene, er de grønne, struttende og livsglade, så har de nok gjødsel. For mye «mat» er like skadelig for dem som for oss.

Se på plantene, er de grønne, struttende og livsglade, så har de nok gjødsel. For mye «mat» er like skadelig for dem som for oss.

Plant tett, og så nye blomsterfrø innimellom dem du har nå. La de få lys, for frø trenger lys for å spire. Det samme gjelder ugressfrø, så om du ikke lar dem få lys, så spirer de ikke. Bruk et lukejern og rak over ugresset når det er smått, og la det ligge oppå jorda. Da blir det jord ganske snart. Det sørger mark og andre små hjelpere du har i hagen for.

Hagens produksjonsbedrift

Enkle blomster gir mer pollen og nektar til insektene dine enn doble gjør. Insekter ser ikke rødfargen, den fremstår som grå for dem. Varier fargene i bedene og buskene dine, for eksempel blomsterfargen på rhododendron.

Noen planter er som magneter på insektene, hvilke er det hos deg? Agurkurt er en vinner her. Den fyller opp lagrene sine av pollen og nektar på to minutter (en villblomst som tiriltunga bruker et helt døgn). Det foregår med andre ord en intensiv produksjon av sukker (nektar) og pollen (næringsrik mat til larvene til insektene) i hagen din, hele dagen. Imponerende, ikke sant?

Slik jobber de sammen, insektene og blomstene; insektene får mat til seg og sine, og blomstene får formert seg. Insekt flyr fra blomst til blomst og tar med seg pollen fra blomst til blomst; pollen er flyvende sædceller, som vi husker fra botanikken.

SAMMENPLANTING: Det er enormt med muligheter til å lage et fantastisk wow-innslag i hagen. Maler du et hagegjerde litt i samme fargespill som løkene blir aldri feil. (Foto: Anne Tafjord-Kirkebø)

Ro i sjelen

Vi har bak oss en nedstenging som varte i to år. Mange av oss fikk i den tiden et nytt forhold til egen hage. Der kunne vi jo være uten å bli smittet av annet enn hagebasillen! Rusle rundt og hver dag se hva som utviklet seg og hva som slet og måtte ha førstehjelp.

SUKKERERT PÅ TERRASSEN: Lag et klatrestativ, som til roser, og la dem vokse i vei. Altankasser fungerer utmerket. Her er det viktig å ha god jord, og gjødsle regelmessig. (Foto: Anne Tafjord-Kirkebø)

Mange utviklet et helt annerledes og nært forhold til sin hage i denne tiden. Selv om samfunnet var stengt, fikk Det norske Hageselskap langt flere nye medlemmer enn de hadde tenkt. Særlig unge mennesker fant tilbake til jordfølelsen. Sammen med barna sådde de sukkererter og mye annet, til glede for hele familien.

Er du blant dem som oppdaget at haging ga ro i sjelen? At vanskelige tanker fant en hvil i lukingen? Du er ikke alene. I jorda finnes en naturlig lykkepille.

Forskning viser at jord under neglene gjør oss glade. Fordi jord inneholder en humørbakterie! Den heter mycobacterium vaccae, og den får hjernecellene til å lage humørstoffet seratonin.

Dette stoffet bruker cellene våre til å snakke sammen. Antidepressiv medisin inneholder seratonin, men dette kan du få i deg på naturlig måten – ved å grave i hagen.

Folk flest har aldri helt fri. Men når en luker skvallerkål så finner man nye løsninger uten å stresse. Skvallerkålens tette rotnett kan minne en om sammensvergelser – med tette nettverk og livskraft.

Fornøyelsen ved å fjerne hele greia og se omgivelsene trives er bare helt fantastisk! Ofte kommer en bare i i flyt og slapper av. Forskning viser at jord under neglene gjør oss glade. Sollyset er en av de beste lykkepiller man kan ta, og en knallkombinasjon sammen med jord og hagearbeid. Skal du ut og plante, sier du?

Hagetips

  • Så salat, reddiker og lignende hele sommeren, da har du alltid noe å høste!
  • Plant tett! Det gir mindre ugress og mindre behov for vanning.
  • Gjødsle frem til midten av juli. Sommerblomster ut august.
  • Fjern/klipp av visne blomster for å promotere nye blomster.
  • Sjekk for skadelige insekter. Jo før du fjerner dem, jo mindre problem er de.
  • Din daglige time i hagen er din meditasjonstime. Skjermes!
  • Gjentagelser gir ro i sjelen. Vær – ikke gjør, nødvendigvis.
  • Selvsagt lar du mobilen ligge inne når du går ut. Du har fri!
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this