Bergenhus1
FESTFIN PÅ FESTNINGEN: – Akershus Festning er store på turister, mens vi er store på arrangementer, sier Vidar A. Stusdal Fyllingsnes, bunadskledd i anledning Festspillene. (Foto: Ove Landro)

Festningen klar for fest

Del artikkelen i Sosial medier

Om en uke strømmer bergenserne inn på Bergenfest. – Men om de totale besøkstallene øker igjen kommer an på turiststrømmen, sier festningsforvalter på Bergenhus festning, Vidar A. Stusdal Fyllingsnes.

720.000 besøkte Bergenhus festning i fjor; 150.000 av dem for å se små og store forestillinger.

– Mange av dem som gjester Bergenhus festning deltar selvsagt på konserter og festivaler, men i overkant av en halv million er ordinære besøkende som kommer for å besøke festningen som en festning, sier Vidar A. Stusdal Fyllingsnes.

Det er Bymuseet som formidler Håkonshallen og Rosenkrantztårnet, og så er det Forsvarets museum på Koengen og Bergenhus kommandantskap som forteller forsvarets historie.

– Hele festningen er et militært historisk anlegg. Bare gjennom murene våre formidler vi militærhistorie, sier Fyllingsnes.

TURISTSTRØMMEN ØKER

67 prosent av dem som besøker festningen i sommersesongen er tilreisende fra andre steder enn Hordaland, og i all hovedsak kommer de altså fra utlandet. Akershus festning og Bergenhus festning er de to festningene i Norge som har høyest besøkstall og flest tilreisende fra utlandet.

720.000 besøkte Bergenhus festning i fjor; 150.000 av dem for å se små og store forestillinger.

Besøkstallene lå på i underkant av 600.000 da Fyllingsnes begynte som festningsforvalter for snart fire år siden. Mat- og ølfestivalen har trukket opp, og turiststrømmen til Bergen øker for hvert år; cruiseturistene ramler inn portene.

Fyllingsnes tror ikke antall besøkende passerer millionen med det første.

– Akershus bikket millionen i fjor, men vi er nok et stykke unna. De er store på turister, vi er store på arrangementer, så man skal aldri si aldri, men jeg tror vi ender på omtrent det samme besøket i år som i fjor.

– Jeg ser ikke bort i fra at vi får en økning, men det avhenger av hvor god turistsesongen blir. Akkurat nå gleder vi oss over suksess med Bergen Streetfood Festival i pinsen, med 19.000 besøkende, og mai var en måned med mye besøk.

– Hva med smertegrense i forhold til slitasje?

– Når det gjelder arrangementssiden, så tilpasser vi dette, og kjører ikke arrangementer kontinuerlig. Vi planlegger for eksempel ingenting umiddelbart etter Bergenfest. Vi vet at gresset må hvile, og det skal få tid til å spire og gro igjen før neste arrangement.

– Noen ganger blir vi ekstra utfordret, når det for eksempel regner så mye som det gjorde mot slutten av Bergenfest i fjor.

– Det har aldri vært så galt som det var i fjor, og det er begrenset hvor mye grunnen klarer å ta unna av vann. Men det lærte man jo av; i år dekker man til hele Plenen, opplyser Vidar A. Stusdal Fyllingsnes.

Festningen FAKTA
KART OVER FESTNINGSOMRÅDET: Informasjonsskiltet like ved General Mansbachs trapp (31) gir god oversikt over hvor du finner blant annet Rosenkrantztårnet (2), Kommandantboligen (7), Slottsgården (8), Håkonshallen (10), statuen av Haakon VII (15) og Festningsmuseet (28).

Fakta

Bergenhus Festning

  • Festningsanlegget ved innseilingen til Vågen ble opprinnelig oppført som kongebolig og administrasjonssentrum i Bergen, som den gangen var hovedstad i Norge.
  • Området omfatter Koengen i øst, Bradbenken i sør, Festningskaien i vest og Bontelabo i nord.
  • Kjerneområdet gikk i middelalderen under benevnelsen Holmen. Kong Øystein Magnusson flyttet kongssetet fra Alrekstad til Holmen på 1100-tallet, og bygget opp en kongsgård her.
  • Området mellom Holmen og middelalderborgen Sverresborg, anlagt i 1180-årene, var et sumpet myrområde, som gikk under navnet Veisan (i dag Koengen).
  • Festningen forfalt i senmiddelalderen, men ble igjen militært område i 1514.
  • Under unionen med Danmark i senmiddelalderen flyttet kongemakten ut av landet, og Bergen å være residensby. Kongsgården var fortsatt det politiske og administrative sentrum for Vestlandet og Nord-Norge, men ble ikke en ren festning før ved innføringen av eneveldet i 1660.
  • Under andre verdenskrig ble Bergenhus tatt i bruk av tyskerne som lokalt hovedkvarter, og sovjetiske krigsfanger ble satt til å bygge en betongbunker.
  • Fra 1945 til 1995 var Bergenhus festning hovedkvarter for Distriktskommando Vestlandet. I 1996 overtok Bergenhus Regimen, og fra 2002 overtok Sjøforsvarets skoler kommandantskapsfunksjonen.
  • Siden 2002 er det også etablert flere militære funksjoner på festningen. I tillegg har Forsvarets Musikkorps Vestlandet og Vernepliktsverket i Bergen sitt virke på festningen, og dette gjør at det i dag er 150 militært ansatte i daglig arbeid på festningen.
  • Bergenhus festning og paradeplassen er fast ekserserplass for Dræggens Buekorps. Hvert år på stiftelsesdagen 13. mai blir buekorpset inspisert av kommandanten. I tillegg blir plassen og Rosenkrantztårnet benyttet av blankvåpengruppen Kongshirden 1260.
  • Bergenhus festning ble formelt fredet ved forskrift i 2006. Fredningen omfatter hele hovedfestningen, Sverresborg og ubebygde deler av Koengen. Anlegget forvaltes av Forsvarsbygg.

 

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this