Pågangen til årets bobiltreff på Hylkje var så stor at Bergen Caravan måtte ta i bruk nærområdet for å få plass til alle påmeldte.
Tekst og foto: Øystein Rise
Med 112 gjestende bobiler, stor fellesmiddag, stand-up show, avduking av årets nyeste modeller og campingtrender, musikk av Bris med Per Ellingsen fredagen – og ikke minst selveste Frode Alnæs med band lørdagen – var det duket for en skikkelig fest denne helgen.
MIDDAG FOR 248
– Vi hadde 248 personer til middag, og 76 av dem ble med på tur til fjellet Veten, forteller daglig leder Robert Mellingen fra familiebedriften Bergen Caravan.
Riktignok ble ikke alle med på tur til toppen av Veten. Noen var nok for slitne i dansefoten fra dagen i forveien, og andre måtte snu halvveis fordi de ikke hadde sett for seg hvor bratt og langt det var opp. Tilstellingen ble fullbooket på åtte dager, og pågangen har vært så stor at mange har satt seg på venteliste til neste år.
– Det krever mye penger, tid og krefter dette, men tilbakemeldingene er så gode at det virkelig blir verdt det, sier Mellingen, som har forberedt opplegget sammen med kolleger og frivillige.

Inne i bilhallen er både dansegulvet og glassene fulle. Til Everybody Needs a Friend øker aktiviteten og gleden. På bordene står det alt fra tysk øl til mer eller mindre runde italienske rødviner.
I en tid da rekkeviddeangst og flyskam er nyord er det mange som sverger til mobilt hytteliv.
– Dette er bedre enn Seljord-festivalen, sier en festglad Konrad Haukefær, mens Gunn Merete Sævdal, som er vakt på stedet, forsikrer oss om at alle er i godt humør og kjempehyggelige.
– Jeg har allerede blitt invitert til tre nachspiel, skryter artist Frode Alnæs fra scenen, mens han samtidig roser publikum for dansegleden.
Det er lørdag kveld, og på Hylkjeflaten er festen i full gang.
På dansegulvet har det vært full sving i to dager. De fleste bordene har godt med medbrakt, og muligens har de bunkret godt i vognene også. Fra scenen får vi alt fra Dance With A Stranger-låter til en cover av Fleetwood Macs gamle instrumentalhit Albatross. Dansegulvet fylles og tømmes om hverandre, alt etter hvor trygt de gamle låtene spilles. Slagere fra glanstiden til Dance With A Stranger fungerer desidert best på kveldens publikum.
– Dette er et fantastisk arrangement, og vi liker godt Frode Alnæs, forteller Astrid og Magnar Birkeland fra Hjelvik på Osterøy, som selv kjøpte bobil for fire år siden.
RUNDE ITALIENERE

– Jeg bare elsker campinglivet, forteller en entusiastisk Ronny Teigland, som er representant for Laika-klubben på Vestlandet.
Laika er en av mange bobiltyper fra Italia og føres blant annet av Bergen Caravan. Laika-klubben drives av frivillige som er ekstra engasjerte i biltypen, og da gjerne dens runde former, og det at merket er kjent for kvalitet. De reiser til Toscana og fabrikken der annet hvert år.
– Det er en fantastisk bil. Det er litt spennende fordi Laika-produsenten faktisk lytter til oss i klubben, og gir oss en mulighet til å være med å påvirke utviklingen, forteller Teigland, som kaller seg fricamper og allerede er på sin Laika-bobil nummer to.
Året 2018 var det største toppåret for salg av bobiler i Norge hittil. Det ble da solgt 4166 bobiler over hele landet. De to foregående årene var det en kraftig økning av salg, noe som viser at bobiltrenden virkelig er på vei opp.
Videre er salg av bobiler på over 3500 kilo noe som blir stadig mer populært. Det betyr at førerkort type B ikke holder, og at man trenger C1 på baksiden av førerkortet for å kunne føre doningen.
Fylkene Troms, Nordland og Finnmark har helt klart høyest antall bobiler. Der er det rundt 20 biler per 1000 mennesker. Oslo ligger lavest på samme statistikk.
Fra 2008 til 2017 doblet antall biler seg, og nå finner man godt over 50.000 registrerte biler på norske veier. Merket Hymer er den mest solgte bobilen, ifølge statistikken til Opplysningsrådet for Veitrafikken.
MINDRE STRESS MED BOBIL
Tidligere var oppfatningen at bobiler og campingvogner var harry. Men i en tid da rekkeviddeangst og flyskam er nyord er det mange som sverger til mobilt hytteliv.
På Instagram er emneknagger som campingvogn, campingliv, caravanlife, vanlife og andre ulike former for det mobile livet stadig voksende i antall – enten man har taktelt, combicamptilhenger, har bygget om varebilen sin selv (DIY), eller som mange nordmenn, bare kjøpt seg en splitter ny bobil.

– Vi var på bobilmesse sammen med et vennepar i fjor, og da var vi helt klare på at vi aldri skulle ha en bobil. Venneparet vårt kjøpte seg en på den messen. Allerede i mai hadde vi faktisk bestilt en vi også, forteller Jostein og Berny Garnes lattermildt.
Den nye bilen fikk de levert i juni. Da hadde de også rukket å selge båten de hadde liggende på Arnafjorden sommerstid. Stresset med at båten måtte i opplag hver oktober på grunn av isen var de lei av. Hytte langt ute i sjøgapet har de også, men som rastløse mennesker flest er de aktive og liker å komme seg avgårde på tur så raskt og ofte som mulig.
– Nå går jeg bare ut i garasjen og starter opp bobilen, sommer som vinter, forteller Jostein.
Med solcellepanel på taket er paret så godt som selvforsynte med alt de trenger. Etter å ha brukt eksempelvis 25.000 kroner på en ferietur med båten til Mandal, er de nå fornøyde med å kjøre langt billigere, og med en tryggere opplevelse på land. For ekteparet kan fortelle en historie om dødsangst på havet, passerende Jæren i et forferdelig uvær.
– Nå følger vi bare med på værmeldingene. Er det sol på Gol reiser vi dit, forteller ekteparet.
– Det å kunne kjøre opp på Hardangervidda og være der i sju dager om man vil er helt fantastisk.
