Energisenteret 1
STILLEKINO: Kinoen på Energisenteret er plassert i gymsalen. Lars Peder Bovim er takknemlig for å kunne gi både barna og deres nærmeste muligheten til å glemme sykehushverdagen en liten stund.

Et pusterom i hverdagen

Del artikkelen i Sosial medier

Energisenteret på barne- og ungdomssykehuset på Haukeland har fått egen kino. 

Bygget der Energisenteret ligger har endret navn til Glasblokkene, men formålet er det samme: Å stimulere barn og ungdommer med sykdommer til fysisk aktivitet og felles opplevelser. Bassenger og en velutstyrt idrettssal er bare noe av tilbudet. Nå har senteret også fått sin egen kino. Hver fredag ettermiddag settes det opp en ny spillefilm for de unge på sykehuset.

– Hvordan har responsen fra barna vært?

– Den har uten unntak vært positivt, og vi får stadig tilbakemeldinger på at kinotilbudet settes stor pris på. Det er fint å gi både barna og deres nærmeste muligheten til å glemme sykehushverdagen en liten stund. Filmvisningene gir særlig et pusterom til de som må være på sykehuset over helgen, forteller Lars Peder Bovim (28), som sammen med Malene Joensen leder Energisenteret i Glasblokkene på Haukeland.

Stillekino

– Både barna, ungdommene og foreldrene har godt av en pause fra sykehushverdagen.

Det var tidligere leder Torhild Næss Vedeler som først fikk idéen om å lage en egen kino for barna og ungdommene på sykehuset. Etter å ha kontaktet teknisk sjef på Bergen kino, Einar Andreas Jakobsen, ble idéen til en realitet.

Kinoen er støttet av Unique Digital Nordic, som er en leverandør av teknisk løsning. Prosjektoren er en gave fra Christie Digital. Filmdistributørene gir kinoen tilgang til filmer på lik linje som andre kinoer.

– Det er et nullprofittprosjekt for Bergen kino. De stiller opp med sine ressurser, og hjelper til med å finne filmer gjennom avtaler med filmleverandørene. Vi stiller med kinoverter, som vi henter fra de frivillige her på Haukeland.

Disse finner frem puter til å sitte på, tar ned lerretet, og fungerer også som en viktig trygghet for foreldrene. Hvis noen i salen skulle få et ubehag, gir de frivillige beskjed til den aktuelle avdelingen med det samme.

– De kjenner sykehuset inn og ut, forteller Bovim.

Energisenteret 2
TRYGGHET: Kawan Ahmed Ali er badevakt på Energisenteret. Temperaturen i bassenget bak ham er varm og behagelig.

Kinotilbudet er til for å gjøre hverdagene på barne- og ungdomssykehuset kjekkere og lettere å takle. Kinoen er plassert i gymsalen, og er en såkalt stillekino. Det innebærer at alle i publikum bruker mobilen og egne øretelefoner. Dermed kan enhver styre volumet slik de selv foretrekker, og ingen andre i bygget blir forstyrret av lyden. Det er plass til 50 personer i salen.

– Tilbudet er både for pasientene som er inneliggende men også for pårørende. Søsken, venner og klassekamerater av noen som er innlagt kan komme på besøk, bli med på en filmvisning, og forhåpentligvis få et nytt syn på livet på sykehus.

– Et helt fantastisk tilbud

Kenneth Gjerde og sønnen Sverre på seks år er blant publikummerne som har testet ut kinotilbudet.

– Det er mye kjekt som skjer her, så Sverre blir ikke lei seg når vi må reise tilbake til sykehuset. Slik sett er jeg glad for at det er i dag vi har syke barn, og ikke før i tiden.

– Det er et helt fantastisk tilbud. Dagene på sykehuset kan være både lange og kjedelige, og derfor er det veldig fint med aktiviteter for oss som må være her både på ettermiddager og i helgene. Sverre synes det var veldig kjekt, og vi hadde med lillesøster på to år også.

Far og sønn benytter seg også av de andre tilbudene på Energisenteret.

– Min sønn har lavt immunforsvar, og kan derfor ikke gå ut blant folk. Derfor er det veldig kjekt å kunne gå sammen på kino her. Vi har også vært mye i gymsalen, hvor han hopper på trampoline og spiller innebandy. Brannbilene har vi også testet ut. Det er mye kjekt som skjer her på huset, så Sverre blir ikke lei seg når vi må reise tilbake til sykehuset. Slik sett er jeg glad for at det er i dag vi har syke barn, og ikke før i tiden.

Energisenteret 3
MYE BRUKT: Det største bassenget er 25 meter langt og tre meter dypt. Det brukes blant annet av Bergen kommune, autismeforeningen, avdelinger rundt på huset og ulike interesseorganisasjoner.

Einar Andreas Jakobsen, teknisk sjef på Bergen kino, er takknemlig for å kunne bidra.

– «Den største gleden er å gjøre andre glad» er et ordtak som passer fint i denne sammenhengen. Haukeland sykehus og Energisenteret gjør sitt ytterste hver dag for pasienter og pårørende, og dette har motivert meg og mine samarbeidspartnere til å yte det lille ekstra for å kunne innfri ønsket om kino fra sykehuset.

Nye xenon-frie projektorer (xenon er en edelgass mye brukt i lamper og lysrør, journ. komm.) og lyd via app var viktige grunner til at dette lot seg gjøre med tanke på at kinoen finner sted i en flerbrukshall.

– Christie Digital ga en komplett projektor uten spørsmål eller krav, noe som er helt fantastisk. Unique Digital Nordic ved Tor Brede Michelsen har levert og laget deler av den tekniske løsningen. Han har vært en viktig og nødvendig støttespiller i arbeidet. Og uten filmbyråene som gir oss tilgang til filmene hadde ikke dette blitt en kino slik den fungerer i dag.

Så vidt Jakobsen vet er kinoen på Energisenteret den første stillekinoen i verden.

– Det finnes kun én tilsvarende DCI-godkjent kinoinstallasjon på et sykehus på Costa Rica, men det er ikke en stillekino. I så måte er det helt unikt det vi har fått til her på Haukeland sykehus.

– Det at Bergen kino kan tilby et pusterom for de syke barna, hvor de kan drømme seg vekk i en time eller to, er for oss en sann glede. Det viser at når alle ønsker noe så inderlig og jobber samme, så blir det noe av.

Forskning og formidling

Idrettshallen er utstyrt med det en måtte trenge til diverse treningsformer, og det største bassenget er 25 meter langt og tre meter dypt.

Det å se på film er riktignok en nokså rolig syssel, men det er nok av aktivitetstilbud ellers på Energisenteret. Idrettshallen her er utstyrt med det en måtte trenge til diverse treningsformer, og det største svømmebassenget er hele 25 meter langt og tre meter dypt. Senteret er også utstyrt med eget sansebasseng.

Dette brukes blant annet av personer med bevegelseshemming eller kognitive hemminger. Fysisk aktivitet, treningstrivsel og felles opplevelser er viktige stikkord.

Også pasientenes venner og familie, samt lærere og trenere, kan benytte seg av tilbudene. Energisenteret er også åpent for organisasjoner utenom sykehuset. Bassenget er for eksempel mye brukt av Bergen kommune, autismeforeningen, avdelinger rundt på huset og ulike interesseorganisasjoner.

– Vår hovedagenda er at barn og unge, uavhengig av funksjonsnivå, skal få oppleve mestring i fysisk aktivitet. Det gjør vi ved å legge til rette for ulike aktiviteter i spesialisthelsetjenestens lokaler. Vi stiller med arealer og kunnskap, og vi er tilgjengelige for alle som kjenner at de ønsker å bidra eller benytte seg av våre tilbud.

Energisenteret 4
TESTLAB: På senteret finnes blant annet en egen testlab for hjertet og lunger, med toppmoderne utstyr. – I laben kan man kjøre diagnostisering og oppfølging av hjerte- og lungesyke. Vi har også verdensledende forskning innen prematurfødte og EILO, forteller Bovim.

Forskning og formidling er også viktige stikkord for Energisenteret. Målet er å skaffe seg ny kunnskap om hvilken effekt trening og aktivitet har for blant andre kronisk syke barn og ungdommer. Energisenteret ønsker å bidra til utdanning av lærere, fysioterapeuter, helsesøstre og andre som jobber tett med barn og unge. På senteret finnes blant annet en egen testlab for hjertet og lunger, med toppmoderne utstyr.

– På Energisenteret samler vi ulike fagmiljøer – hvorav mange allerede er i gang med forskningen sin – og gir dem tilgang til toppmoderne utstyr.

– I laben kan man kjøre diagnostisering og oppfølging av hjerte- og lungesyke. Vi har også verdensledende forskning innen prematurfødte og EILO («exercise induced laryngeal obstruction», eller på norsk: pusteproblemer under anstrengelse, journ. komm.). På Energisenteret samler vi ulike fagmiljøer – hvorav mange allerede er i gang med forskningen sin – og gir dem tilgang til toppmoderne utstyr.

Pause fra hverdagen

Da Energisenteret ble stiftet mottok de 70 millioner kroner i oppstartmidler fra Trond Mohn og 30 millioner fra andre givere. Det er de ansatte takknemlige for.

– Vi vet at både barna, ungdommene og foreldrene har godt av en pause fra sykehushverdagen. Vi har egne treningsrom som er tilgjengelig for pårørende. Når man er i Energisenterets lokaler skal det ikke føles som å være på et sykehus.

Bovim er utdannet fysioterapeut, og har en 70 prosent stilling på Energisenteret. Resten av tiden fordeles på Høgskulen og som masterstudent på Universitetet i Bergen. I forbindelse med masteroppgaven lar han personer gå på tredemølle samtidig som de bruker VR-briller, og ser hvordan gangen endres. Ved Energisenteret bygges nå et VR-rom, hvor nye digitale behandlingsformer skal benyttes til behandling og forståelse av barn og unges digitale liv.

– Det er et prosjekt jeg tror kan komme til nytte i jobben på Energisenteret i tiden som kommer. Det er allerede et sterkt samarbeid mellom Energisenteret, Universitetet og Høgskulen. Vi setter pris på at mange har lyst å være en del av Energisenteret; at ulike aktører vil hjelpe oss og samtidig ha hjelp av oss. Samholdet og samarbeidet på bygget er beundringsverdig, avslutter Lars Peder Bovim.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this