havnen1 foto trond tystad scaled
REAGERER PÅ SKIFTE AV STYRELEDER: «Verdiene som ligger i Havnen, BKK/Eviny og BIR er bygget opp over mange generasjoner. Styreledelse og styreverv i disse bedriftene bør ikke benyttes i et politisk spill med vikarierende motiver» skriver Trond Tystad. (Foto: Trond Tystad)

Byrådsleders voksende nese

Del artikkelen i Sosial medier

Roger Valhammers påstand om at styreleder-skiftet for Bergen havn skjedde på grunn av kinoen er en åpenbar løgn.

logobilde Trond Tystad
«Transparens er et demokratisk honnørord som står i direkte motsetning til byrådenes manipulering av verv fra rådhusets gutterom»

Regjeringens valg av ny sentralbanksjef var en studie i en svært grundig prosess. Takket være opposisjonen, pressen og til sist regjeringen fikk vi demonstrert alle de prinsipper som bør drøftes ved sentrale utnevnelser. Bindinger, likestilling, CV og reell kompetanse for oppgaven.

Bergen har tre interkommunale «oljefond». I bedriftene BIR, BKK/Eviny og Bergen havn ligger det verdier for et sted mellom 50 og 100 milliarder kroner, alt etter hvordan en regner. Alle bedriftene er eiet sammen med andre kommuner.
Alle har med seg komplekse forpliktelser fra brukerfinansiering av bossløsninger, strømnett og havnetrafikk.

På oss virker det som om byrådet ved leder og finansbyråden har erstattet seriøst arbeid for å sikre god styreledelse med politiske innfall og vikarierende motiver. Årsaken til at vi tenker på dette er at byrådet sparket en dyktig og vel kvalifisert styreleder i havnen, Anne-Grete Strøm-Erichsen, og satte inn en ny styreleder som for alle andre enn nærmeste familie og de involverte er en mr. Nobody.

Hele seansen, og særlig når byrådet begynte å begrunne dette, fremstår selsomt. Nå er det tre menn som bekler disse viktige styrevervene. En skifter altså ut en bedre kvalifisert kvinne med en mann.

En burde ikke bli overrasket. Valhammer har jo konsekvent møblert byrådet med menn på de harde postene leder, finans og byutvikling, og kvinner på de humane og myke sektorene. Det er jo en parodi på hvordan kommunestyrer orienterte sine utvalg på 70-tallet.

I bystyret kom Valhammer med tidenes freudianske tungeglipp da han sa at med siviløkonom Geir Kristoffer Vassdal som ny styreleder for Bergen havn hadde man fått økonomi inn i ledelsen.

Forsvarsbudsjettet er på 69 milliarder, helsebudsjettet er på 164 store utgiftskapitler i statsbudsjettet og bybudsjettet var på ca. 10 milliarder i drift på Strøm-Erichsens tid. Man kan trygt si at dette er en rimelig heftig økonomibakgrunn – sammen med to ganger styreleder i Bergen havn og styreleder i Bergen lysverker.

Roger Valhammers kommentar om at økonomi kom inn med ny styreleder for Bergen havn er den mest mannssjåvinistiske uttalelse avgitt av en ansvarlig norsk leder i vårt årtusen. Vi minner om hersketeknikkene og usynliggjøring av kvinners kompetanse.

Strøm-Erichsen har vært minister for Marinen, som hadde seks skvadroner med fartøy, en rekke havner og logistikk-knutepunkt, forsyningskommando, stab og opplæring. Valhammer har aldri sagt hva som stod i konkurrenten sin CV av slik erfaring.

Havnen er inne i et komplekst samrøre mellom byutvikling og egen drift. Strøm-Erichsen har – fra sine folkevalgte verv i kommunen – meget god innsikt også her.

Når det gjelder å forvalte havnens titalls milliarder i verdier handler det også om bred tillit. Innad i Bergen pekte opposisjonen på Strøm-Erichsen, de andre kommunene ønsket henne, og Arbeiderpartiet i Vestland fylkeskommune pekte på henne.

Styrelederen skal ha bred tillit hos alle som står bak et selskap. Ved å avsette en med bred tillit vet Valhammer at den minste skandale eller feiltrinn på havnen nå direkte vil ramme hans og finansbyrådens tillit.

Valhammer har – uten at vi har sett en offentlig redegjørelse – allerede en binding til styrelederen i BKK som vi håper han har fått habilitets-vurdert.

Roger Valhammers kommentar om at økonomi kom inn med ny styreleder for Bergen havn er den mest mannssjåvinistiske uttalelse avgitt av en ansvarlig norsk leder i vårt årtusen.

BKK har en dyktig og kvalifisert styreleder, men på folkemunne husker alle at byrådslederen i sin tid ble presentert i jobb som koffertbærer for denne styrelederen. Uansett er den verste forseelsen i denne saken at byens best kvalifiserte person for å lede havnestyret måtte flyttes til å lede kinostyret.

Undertegnede har vært styreleder i BKK og på Bergen kino, og har som byråd hatt havnen rapporterende til meg. Med all respekt, kinoen er en litt stor pølsebod i styresammenheng. BKK, Bergen havn og BIR er store og komplekse konsern.

Så når Valhammer peker på at Strøm-Erichsen måtte til kinoen, så er det en blank løgn. Og den gjentas og gjentas. Valhammer bør være glad for at rådhuset bygges med åpne landskap, der det er god plass til byråder med voksende Pinocchio-neser.

Vi vet ikke om årsaken til skiftet er at Venstre ville ha et fett bein, eller at Strøm-Erichsen hadde for høy integritet til å plyndre havnen og knekke ryggen dens ved flytting. Vi vet bare at byrådslederen vikler seg inn i løgn etter løgn i saken. Heldigvis var dagspressen ved Bergens Tidende våken og avslørte spillet.

Bystyret bør be om gransking av byrådets handlinger i saken, med høring der involverte byråder må forklare sine motiver.

Bystyret bør be om gransking av byrådets handlinger i saken.

Verdiene som ligger i Havnen, BKK/Eviny og BIR er bygget opp over mange generasjoner. Styreledelse og styreverv i disse bedriftene bør ikke benyttes i et politisk spill med vikarierende motiver.

En god ordning kunne være at byrådet presenterte CV og motiver for valgene sine i melding til bystyret. Med en slik praksis hadde guttene i byrådet aldri funnet saklige nok årsaker til å skifte ut Strøm-Erichsen.

Transparens er et demokratisk honnørord som står i direkte motsetning til byrådenes manipulering av verv fra rådhusets gutterom.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this