Tesknota betyr lengsel DOROTA2
DOKUMENTAR OM POLSKE INNVANDRERKVINNER: En av kvinnene vi møter i filmen er Dorota Lewicka, som kom til Bergen etter at hennes kjære flyttet hit først. (Pressefoto)

Et nytt liv i et nytt land

Del artikkelen i Sosial medier

I dokumentaren «Tęsknota betyr lengsel» møter vi fem polske kvinner som forteller om sitt nye liv i Norge.

Den største innvandrergruppen i Norge er polakker. Mannen reiser gjerne først ut, og så følger kvinnene etter slik at hele familien kan være sammen. De polske kvinnenes nye liv i Norge begynner med å lære seg språket og å jakte på en jobb.

Elzbieta Kapsa
KLAR MED DEBUTFILM: – Jeg har alltid drømt om å jobbe med film, men det var ikke før jeg kom til Norge at jeg våget å tenke seriøst på det, sier Elzbieta Kapsa. (Foto: Privat)

– Ofte, særlig i begynnelsen, må de jobbe under deres kvalifikasjoner. Karakterene i filmen var ikke redd for å kjempe for drømmene sine, og takket være deres utholdenhet og flid begynte de å oppnå suksess, sier Elzbieta Kapsa, som nå har laget en dokumentarfilm basert på erfaringer fra fem polske kvinner som prøver å finne seg til rette i et nytt land.

Hun kommer selv fra Polen, og kom til Norge i 2008 med en doktorgrad i økonomi i bagasjen. Da hadde hun allerede jobbet i 12 år som akademisk lærer ved Det tekniske universitetet i Gdansk.

I Norge jobbet hun først som som assistent i flere barnehager, før hun fikk jobb i regnskapsavdelingen i en bank. For noen år siden begynte hun så å lage sin første film.

– Jeg har alltid drømt om å jobbe med film, men det var ikke før jeg kom til Norge at jeg våget å tenke seriøst på det, forteller hun.

Det var mye å lære før hun kom i gang, så hun meldte seg på forskjellige kurs både online og i Bergen. Ideen om å lage en dokumentarfilm om polske kvinner kom til henne etter å ha tenkt over sine egne erfaringer etter mange år i Norge.

– De 12 årene jeg har bodd her har vært rike på opplevelser, både flotte og smertefulle. Jeg hadde ikke opplevd alt dette hvis jeg ikke hadde våget å reise, forteller hun.

– De 12 årene jeg har bodd her har vært rike på opplevelser. Jeg hadde ikke opplevd alt dette hvis jeg ikke hadde våget å reise.

– Jeg var heldig som fikk muligheten til å kjenne norsk kultur og utforske dette vakre landet. Underveis har jeg møtt mange interessante mennesker, blant dem polakker, som har fortalt meg deres historier – og da oppdaget jeg at vi har opplevd mange av de samme utfordringene.

Hun håper at filmen vil være et bidrag til å skape bedre forståelse for utfordringer polske kvinner møter i det norske samfunnet, gi mulighet for fruktbar integrering og bygge gode og vennlige relasjoner basert på gjensidig forståelse og respekt.

Så langt har filmen vært på online-festivalen The Documentary Filmmaker Showcase i Storbritannia i august 2020. Filmen er også sendt til andre festivaler i Norge og Polen, blant annet Nordic/Docs i Fredrikstad, men hun har ikke fått svar fra noen av disse ennå.

Fakta

Tęsknota betyr lengsel

  • Filmens produsent er Elzbieta Kapsa, som har bodd i Norge i over 12 år. Hun bor nå på Askøy, er gift og har to barn.
  • «Tęsknota betyr lengsel» er hennes første amatørfilm.
  • Karakterene i filmen er Dorota Lewicka og Dominika Minkacz-Sira (begge fra Bergen) og Iwona Bocheńska, Anna Ciaś og Marta Panek (alle tre fra Askøy).
  • Hubert Pusek fra Polen var ansvarlig for redigering og etterproduksjon av lyd og bilde.
  • Den 55 minutter lange filmen er laget med økonomisk støtte fra Askøy Kommune og Vestnorsk Filmsenter.
  • Mer informasjon: Elzbieta Kapsas hjemmeside/blogg og filmens Facebook-side.

[PostBlock id=566]

[PostBlock id=419]

[PostBlock id=418]

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this