Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
KRYSSET AV PÅ LISTEN: – Friskt, sier guttene på stupebrettet etter en dukkert i Nordnes Sjøbad. Torje Løland (ytterst), Max Lødøen, Sjur Teodor Blø Brune og Erlend Sørheim. (Foto: Ove Landro)

– Det er pissekaldt

Klokken er ti på formiddagen på nyttårsaften og det myldrer av liv på Nordnes Sjøbad. – Det er pissekaldt, men nå kan vi krysse dette av på listen, sier Erlend Sørheim.

Det er ikke med store forventninger om mange badelystne vi ankommer Nordnes Sjøbad på nyttårsaften. Det er åtte grader i sjøen, og dette må da være for noen få spesielt interesserte, tenker vi på vei gjennom Nordnesparken.

Klokken er noen minutter over ti, badet har nettopp åpnet, og gledesropene kan høres helt opp til parken.

Men vi tar feil. Klokken er noen minutter over ti, badet har nettopp åpnet, og gledesropene kan høres helt opp til parken. Flere hundre mennesker er allerede på plass, og flere hundre strømmer til mens Bergensmagasinet slår av en prat med hardhausene som kaster seg uti, og de ansvarlige fra AdO arena.

– ELSKER Å BADE

Lucas André Merkesdal er den første vi møter. Han er her sammen med faren, Ketil, og farmor Marianne. Sistnevnte pleier å ta seg en dukkert hun også, men har vært syk og står over denne formiddagen.

– Vi er her fast hver torsdag fra midten av oktober til påske. Og så var vi her i fjor også da de begynte med å holde åpent på nyttårsaften, forteller Marianne.

EKSTRA GØY OM VINTEREN: – Jeg elske å bade, og det er ekstra gøy om vinteren, sier Lucas Merkesdal. (Foto: Ove Landro)

Lucas har allerede vært uti, og er klar for en dukkert til.

– Jeg gjør det fordi jeg synes det er gøy, og jeg elsker å bade. Det er ekstra gøy om vinteren, sier Lucas.

– Det er helt fantastisk. Du får et «kick», sier Marianne.

Far bare smiler.

– Jeg bader ikke om sommeren en gang, så dette er ikke noe for meg. Men det er kjekt å være med, sier Ketil.

– Men dere kunne badet i AdO arena i stedet. Der er det varmt og godt? spør vi.

– Det er jo inne. Da er det ikke like stilig, sier Lucas.

– Dessuten er AdO basseng. Her er det sjø. Det er noe helt annet, legger han til.

– Og så er det et fint fellesskap her og en helt egen stemning, spesielt på en dag som denne. Vi er blitt en stor gjeng og vi blir kjent med mennesker som vi ikke kjente fra før. Miljøet her er veldig bra, sier Marianne.

NYTTÅRSTRADISJON

Marianne Adonaba, Camilla Elise Tonning og Liv Okkenhaug har også testet badetemperaturen på årets siste dag, og er kledd i sine helt spesielle badekåper som de kaller for badeburka.

– Vi leste en avisreportasje om noen som badet ute i Fyllingsdalen, og de hadde sydd noen slike badeburkaer. Og så har Camilla hatt bursdag, og jeg satt oppe hele natten for å få den ferdig. Liv har snart bursdag, så da skal hun også få en, sier Marianne Adonaba.

BADEBURKA: – Neste år stiller alle i badeburka, sier Marianne Adonaba (t.v.), Liv Okkenhaug og Camilla Elise Tonning, som syklet fra Fantoft for å bade i sjøen på Nordnes på nyttårsaften. (Foto: Ove Landro)

De var her i fjor også på nyttårsaften, så nå har det blitt en tradisjon.

– Hvordan er det uti?

– Det er friskt, smiler Camilla.

– Det er blitt sagt at det er åtte grader. Det er ikke ille. Det er verst på vei opp av sjøen, hvis det er litt folksomt og kø opp igjen på land. Men ellers går det greit.

– Hvorfor gjør dere dette?

– Badesesongen trakk litt ut i fjor. Og året før. Og så bare fortsatte vi.

– Er dere spesielt sporty?

– Ja. Vi er spesielt sporty, sier jentene og ler.

– Vi har syklet hit fra Fantoft. Så nå har vi en sprek slutt på året. Vi kommer igjen. Neste år stiller alle i badeburka.

SKAPE ET MILJØ PÅ NORDNES

Nordnes Sjøbad ble åpnet i 1910, åtte år før Fløibanen, og 18 år før Trollhaugen ble Edvard Griegs hjem, har 110-årsjubileum. AdO arena overtok Nordnes Sjøbad i februar 2018. På høsten samme år startet de med vinterbading hver torsdag.

– Vi har reist litt rundt og sett hvordan man driver med dette i Danmark og Tyskland, og vi visste at mange driver med det i Bergen også, og i områdene rundt. Vi ønsket å samle folk, skape et miljø og gjøre noe sammen her på Nordnes. Kaster du et raskt blikk rundt deg her ser du jo at folk er sosiale, og mange møtes for første gang her på Nordnes. Og så ser vi at de kommer igjen. Det synes vi selvsagt er veldig hyggelig, sier daglig leder i AdO arena, Håkon André Egeberg Johansen.

ÅPENT HELE ÅRET: – Når vi i samarbeid med kommunen får lagt inn nye varmekilder her kan vi holde bassenget åpent hele året. Det er et økonomisk spørsmål, men det er det vi ønsker. Stemningen vi ser her i dag tyder på at bergenserne setter pris på det, sier daglig leder i Ado arena, Håkon André Egeberg Johansen. (Foto: Ove Landro)

Det er altså andre gangen det er åpent på nyttårsaften.

– Vi var veldig spente på hvor mange som ville komme, men det viste seg raskt at dette er noe folk vil ha. Det kom 150 personer hver torsdag gjennom høsten og vinteren. Det spiller ingen rolle om det regner og blåser. Selv på det verste kom det over hundre mennesker her i høst. Jeg tror vi har truffet en nerve; å bade ute om vinteren er en trend i tiden. Vi har det så trygt og godt, og da blir dette med å kaste seg i sjøen på vinteren litt vilt. Litt ekstremt. Samtidig foregår dette i trygge former. Det er kaldt i vannet, men vi har livvakter som følger godt med, forsikrer Egeberg Johansen.

Nå ønsker han å utvikle Nordnes Sjøbad ytterligere sammen med Bergen kommune.

– Når vi ser hvor populært det er, håper jeg vi skal få til noe sammen med kommunen. Potensialet er veldig stort. Jeg ser ikke bort i fra at det kommer rundt 400 mennesker her i dag, og det er et høyt tall på nyttårsaften. Det var tusen mennesker her på nyttårsaften i fjor, men da var bassenget åpent.

KJEKT MED UNGDOMMER

Han synes det er ekstra kjekt at det kommer masse ungdommer til Nordnes for å bade i sjøen.

– Dessuten kommer det masse tyskere, amerikanere og engelskmenn. Mange tar bilder eller filmer og legger det ut på sosiale medier. For dem er det nok litt eksotisk at de bader i Norge i desember. Og så er det viktig med varmestue og badstue, og nå på nyttårsaften får de også lapskaus.

– Når vi i samarbeid med kommunen får lagt inn nye varmekilder her kan vi holde bassenget åpent hele året. Det er et økonomisk spørsmål, men det er det vi ønsker. Stemningen vi ser her i dag tyder på at bergenserne setter pris på det.

Latteren sitter løst og ungdommene, som er fulle av adrenalin etter å ha hoppet i sjøen fra stupebrettet, legger ikke skjul på at det er en tanke kjølig i sjøen.

– Det er ganske friskt, ja, sier Torje Løland, Max Lødøen, Sjur Teodor Blø Brune og Erlend Sørheim.

– Hvorfor vi gjør det? Nei, nå har jeg jo krysset dette av på listen. Og så er det fryktelig gøy. Selv om det er pissekaldt! sier Sørheim.

HELT EGEN STEMNING: – Det et fint fellesskap her og en helt egen stemning, spesielt på en dag som denne, sier Marianne Merkesdal, sammen med barnebarnet Lucas og sønnen Ketil. (Foto: Ove Landro)
Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge
  ANNONSE:
  Peisbord 800×300

  Relevante artikler

  Topp
  Previous Next
  Close
  Test Caption
  Test Description goes like this