BuildingInstrument KlaraSofieLudvigsen
Building Instrument (foto: Klara Sofie Ludvigsen)

Drømmende video fra bergenstrio

Del artikkelen i Sosial medier

Building Instrument er ute med en nydelig animasjonsvideo, laget av Simone Hooymans.

Mari Kvien Brunvoll er en artist som etter hvert har fått rykte på seg for å være en opplevelse live, enten som soloartist, som duo sammen med gitartrollmannen Stein Urheim, eller, som her, i trioen Building Instrument.

Lag-på-lag-musikk som ikke ligner på så mye annet, men som samtidig er underlig tiltalende og tilgjengelig.

Den nye videoen er bygget rundt låten Rett ned, hentet fra Kem Som Kan Å Leve. Dette er trioens andre album med drømmende og innfallsrik lag-på-lag-musikk som ikke ligner på så mye annet, men som samtidig er underlig tiltalende og tilgjengelig.

Musikken ble skrevet til åpningen av et nytt permanent Kurt Schwitters-utstillingsrom på Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden. Denne tyske kunstneren bodde i en periode på tredvetallet i eksil på Hjertøya i Maris hjemkommune Molde, der han bygget et av sine Merzbau (collagelignende boliginstallasjon) i steinhytta han leide.

Den surrealistiske teksten til Rett ned («I ville ikkje ete heile de’ / trekke me innover i kroppen sånn at du / du kan ta over») er skrevet på Brunvolls egen Molde-dialekt, men fremføres som en blanding av kulokk og tungetale.

– Jeg begynte å gråte da hun kom hjem til meg for å vise videoen på prosjektoren i stua vår.

– Vi har jobbet med å utvide eller utviske språkets meningsinnhold, på samme måte som Schwitters gjorde i sine lyddikt, forklarer hun selv.

Akkurat det sier ikke meg så mye, men jeg synes det fungerer bra. Slik lydmalende sang brukes i mange sjangre, og gir straks en følelse av noe mer organisk, der stemmen blir et instrument i samspill med de andre heller enn å bære frem noen mer eller mindre meningsbærende ord.

Videoen er laget av Simone Hooymans, en billedkunstner som også tidligere har billedsatt Brunvolls musikk. Hun står bak videoen Sweet Mysterious fra Mari Kvien Brunvolls soloalbum (se den nederst i denne saken), en video som har vunnet to priser og blitt vist på en rekke festivaler rundt i verden.

– Jeg ble virkelig veldig rørt av møtet mellom musikken min og arbeidet hennes, og husker at jeg begynte å gråte da hun kom hjem til meg for å vise videoen på prosjektoren i stua vår, sier Brunvoll.

Et slags drømmende landskap som minner både om Björks fantasiverden og klassiske barnetv-serier som Pompel og Pilt og Professor Balthazar.

Begge videoene viser et slags drømmende landskap som minner både om Björks fantasiverden og klassiske barnetv-serier som Pompel og Pilt og Professor Balthazar.

– Denne gangen kjente vi hverandre godt, og siden Simone fikk en kort frist fra oss, jobbet hun superkonsentrert natt og dag i to måneder for å få den ferdig, forteller Brunvoll.
– Et stort antall håndlagde tegninger ligger bak det ferdige resultatet, og resultat er helt magisk.

Building Instrument består av Mari Kvien Brunvoll (vokal, sampler, zither, perkusjon, kazoo), Øyvind Hegg-Lunde (trommer og perkusjon) og Åsmund Weltzien (synth, elektronikk). Simone Hooymans er opprinnelig fra Nederland, men har de siste årene bodd i Ålvik i Hardanger. 

Konserter: 21. juli: Kube, Ålesund / 22. juli: Moldejazz, Molde 

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this