BIFF foto
SUPPLERER BERGEN KINO: – Det fine med Bergen er at universitetscampus ligger i sentrum, noe som gjør at mange studenter og ikke minst undervisningspersonell oppsøker BIFF. Og så er det viktig at vi supplerer Bergen kino med annet enn det publikum ofte blir servert resten av året. (Foto: Ove Landro)

BIFF 2016: Annerledes film

Del artikkelen i Sosial medier

– Vi vil at folk skal få en annerledes form for filmopplevelse, sier festival- og programsjef Tor Fosse. Med over 150 filmer på plakaten er festivalen klar til å inspirere, engasjere – og muligens også provosere – alle som tar turen inn i kinomørket.

Bergen internasjonale filmfestival ble startet opp i 2000 som en del av Det europeiske kulturbyåret, og ble deretter videreført som den samfunnsengasjerte og politiske filmfestivalen vi kjenner i dag. Dokumentarer har alltid tatt stor plass på landets største filmfestival, i tillegg til kontroversielle og poetiske fiksjonsfilmer.

Friheter med fakta

I år er stikkordet flukt. Gjennom dokumentarer og filmer ønsker BIFF å vise hva flyktningene rømmer fra, hvordan de flykter og ikke minst hva de opplever på veien og hvordan blir de tatt imot.
– Vi er naturlig nok opptatt av migrasjonsstrømmene som skyller inn over Europa. Hva flyktningene rømmer fra, hvordan de flykter og ikke minst hva de opplever på veien og der de havner. Hvordan blir de tatt imot? Vi er også opptatt av forholdene i Midtøsten generelt, og ikke minst den evige konflikten i Palestina og forholdet til Israel, sier festivalsjefen.

– Vi ser en glidning mot å gjøre dokumentarer mer underholdende ved å mikse inn fantasielementer og gjenfortellinger.

Årets festival består av to konkurranseprogrammer, henholdsvis ekstraordinære spillefilmer (Cinema Extraordinaire) og dokumentarer (Documentaire Extraordinaire). Sistnevnte reflekterer en ny trend av dokumentarer, såkalte hybrid-filmer. Disse ser ut som dokumentarer, men er regisserte og ofte gjenfortellinger av faktiske hendelser.

– Disse ser ut som dokumentarer, men er regisserte og ofte gjenfortellinger av faktiske hendelser. I dokumentarsjangeren har det vært et ufravikelig krav fra de mest fundamentalistiske å ikke legge til eller trekke fra i dokumenteringen i film av virkeligheten, sier Fosse.
– De siste fem, seks årene ser vi en glidning mot å gjøre dokumentarer mer underholdende ved å mikse inn fantasielementer og gjenfortellinger hvor en tar seg friheter med fakta.

60.000 besøkende

Film kan ha stor påvirkningskraft, og dette gjelder kanskje særlig dokumentarfilmene. Det er ikke få filmer som påstår å vise seerne sannheten, og da gjelder det for publikum å opparbeide seg et kritisk og nysgjerrig blikk.

Førpremierene er alltid populære. Da får publikum muligheten til å se filmer før de kommer på kino.

– Det er viktig å forholde seg bevisst til filmmediet, for å problematisere forholdet mellom faktaformidling og manipulasjon. Ikke minst gjelder dette for ungdom og skoleelever. Derfor er nettopp årets hybridprogram veldig interessant. Er det du ser manipulert for å lure deg, bevege deg eller rett og slett underholde deg, og er det lov? Det er opp til enhver å vurdere.

BIFF er en av de mest besøkte filmfestivalene i landet. De siste årene har antallet besøk vært i underkant av 60.000, et nivå Fosse er godt fornøyd med. Førpremierene er alltid populære. Da får publikum muligheten til å se filmer før de kommer på kino. Men mange vil også ha med seg de filmene som man kun får sjansen til å se under BIFF. Dette er filmer som burde være del av kinorepertoaret, og filmer som ikke kommer på video, strømmetjenester eller TV; kanskje fordi de er for kontroversielle eller provoserende.

Colombiansk besøk gjorde inntrykk

Med lang erfaring fra både filmfestival og distribusjonsbyrået Tour de Force, er det mange filmer – og ikke minst gjester -, som har gjort sterke inntrykk.

– Jeg husker spesielt da Jonas Gahr Støre var utenriksminister i 2010 og møtte våre to colombianske gjester, presidentkandidaten Antanas Mockus og ordførerveteranen Enrique Penalosa. Det er to menn med karisma og store visjoner for sitt land.

Mockus var ordfører, tidligere universitetsrektor, som igangsatte holdningsendringer i befolkningen og nye måter å drive politikk i nærkontakt med folket. Etterfølgeren Penalosa var gjennomføreren som satte mange av tiltakene ut i praksis.

– De omvandlet hovedstaden fra en storby med mye slum til en moderne by og kriminaliteten sank betydelig.
Filmen om dem heter Bogotá Change, og er regissert av Andreas Møl Dalsgaard. Han vender tilbake til BIFF i år med The War Show, om krigen i Syria.

NY DOKUMENTAR FRA DALSGAARD: Andreas Møl Dalsgaard vender tilbake til BIFF med The War Show, om krigen i Syria.

Samarbeid med skoler

For å skape en levende festival år etter år, er festivalledelsen avhengige av de hundretalls frivillige som stiller opp. Oppgavene varierer fra å dele ut programhefter til å slippe publikum inn i salene. De frivillige belønnes med gratisvisninger, og det har hittil aldri vært mangel på interesserte.

I år som før har BIFF invitert samtlige videregående skoler i Hordaland til gratis heldags dokumentarfilmfestival. Også ungdomsskoleelevene inviteres til gratis filmvisning.
– Vi lager studiemateriell før de ser filmene, slik at de kjenner til tematikken på forhånd. Så inviterer vi aktører fra filmene på besøk, som får nærkontakt med elevene. Det er veldig artig å oppleve.

«Immersiveness», eller «oppslukthet» er årets nyord, i forbindelse med virtuelle virkelighetsopplevelser.

I likhet med resten av mediebransjen, er også filmmediet i stadig endring. Nye teknologier gir nye muligheter.
– Vi er svært opptatt av å fornye oss hele veien. I år er hybrid temaet fremfor noe, men vi legger også vekt på virtuell virkelighet og interaktivitet.

«Immersiveness», eller «oppslukthet» er årets nyord, i forbindelse med virtuelle virkelighetsopplevelser.
– Vi har en utstilling på Verftet USF for alle som er nysgjerrige på en annerledes form for filmopplevelse.

Bergen internasjonale filmfestival innledes i dag, tirsdag 20. september, med åpningsfilmen Kongens nei, og avslutter onsdag 28. september med Oliver Stones nye film Snowden.

 

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this