BIFF Live Oera Danielsen 2017 12
LITT AV HVERT: – Publikum som besøker BIFF kan forvente seg litt av hvert, enten de er mest interessert i dokumentarfilm, fiksjon, førpremierer, kortfilm, musikkvideoer, Virtual Reality-utstillinger eller hva det skulle være, sier Live Øra Danielsen.

Flukten i kinosetet

Del artikkelen i Sosial medier

Få ting sier høst som kjølige kvelder, rødflekkete trær og en kamp om setene på Bergen kino. BIFF 2017 åpner i morgen.

For tusenvis av bergensere er BIFF høstens soleklare høydepunkt. Med et bredt spekter av over 150 filmer, fordelt på ni dager, skal de færreste ha problemer med å finne en passende film, enten man er på jakt etter underholdning, opplysning eller begge deler.

Flukt er et sentralt tema på årets BIFF, med et stort utvalg filmer som omhandler flyktningproblematikk og krigen i Syria.

Som alltid ligger BIFFs hovedfokus på dokumentarfilm, og godt over halvparten av årets langfilmer er dokumentarer. I tillegg bys publikum på eksklusive førpremierer, internasjonale fiksjonsfilmer, kortfilmer og lokale produksjoner.

Som tidligere år arrangerer festivalen menneskerettighetsprogrammet Checkpoints i samarbeid med Rafto, og viderefører Bergen kommunes Klimafestivalen, der det vises dokumentarfilmer med klimatematikk.

FILMER OM FLUKT

Flukt er et sentralt tema på årets BIFF, med et stort utvalg filmer som omhandler flyktningproblematikk og krigen i Syria.

– Felles for disse filmene er at de viser dokumentarfilmens potensial som formidler av sannheter og virkeligheter utenfor vår egen. I tillegg har vi i år innledet et samarbeid med musikkfestivalen Vill Vill Vest, hvor det blir foredrag og samtaler, samt en musikkvideokonkurranse som kulminerer i en festaften i Røkeriet USF onsdag 27. september, forteller ansvarlig for kortfilm og presse, Live Øra Danielsen.

Nytt av året er også to konkurranseprogram for Vestlandsfilm – et for langfilm og et for kortfilm – der alle har sjansen til å se ny film fra regionen.

– Publikum som besøker BIFF kan med andre ord forvente seg litt av hvert, enten de er mest interessert i dokumentarfilm, fiksjon, førpremierer, kortfilm, musikkvideoer, Virtual Reality-utstillinger eller hva det skulle være, forteller Danielsen.

UVURDERLIG HJELP 

To personer jobber fast med BIFF året rundt, i tillegg til rundt femten ansatte på prosjektstilling. Og ikke minst gjør de hundretalls frivillige en svært viktig jobb med gjennomføringen av Norges største filmfestival.

– Hvert år har vi god og uvurderlig hjelp av et stort antall frivillige, rundt 170 stykker, hvor flesteparten jobber under festivalen med avvikling av filmvisninger og lignende. På vårparten av året består mye av arbeidet til våre programansvarlige i å reise rundt på filmfestivaler over hele verden og finne titler vi kan ta med hjem til publikum i Bergen. Det er en spennende jobb som vi alle får høste fruktene av hver høst under festivalen.

Danielsen har vært ansatt i BIFF i fem år, men har vært involvert siden studietiden i 2008.

– Det kjekkeste med min jobb er nok å få se så mye film, og få sjansen til å møte så mange spennende mennesker. Vi har alltid en rekke tilreisende filmskapere som kommer til festivalen, både fra Norge og det store utland, og det er alltid spennende å møte folk fra alle slags land og bakgrunner som møtes i sin felles interesse for film.

PUBLIKUMSTALLET STIGER 

De ansatte i BIFF opplever at publikum er lojale og nysgjerrige, og publikumstallet stiger år for år.

– Vi er veldig stolt over å være Norges største filmfestival, både i antall filmtitler og antall solgte billetter. Det ligger mye hardt arbeid bak Bergen internasjonale filmfestival, og dermed er det en vanvittig stor belønning for oss involverte å se at publikum henger med. I tillegg er vi stolte av å hvert år kunne invitere skoleelever til å se film under BIFF.

– I fjor hadde vi 30.000 elevbesøk, og det å være til stede og overvære Q&A-økter (spørsmål og svar, red.anm.) mellom nysgjerrige elever og de besøkende filmskapere burde få de fleste til å bli særdeles optimistisk på den oppvoksende generasjonens vegne, mener Danielsen.

Filmfestivalen BIFF åpner i morgen, tirsdag 26. september, og varer frem til 4. oktober.

LIVES FEM BIFF-TIPS

  1. THE SQUARE: Åpningsfilmen vår i år vant Gullpalmen under årets Cannes-festival – og det er vel fortjent! Ruben Östlunds nye film er en morsom, vilt underholdende og dryppende satire som tar pulsen både på den skandinaviske kulturen og de moderne kunstinstitusjonene.
  2. THE KILLING OF A SACRED DEER: Årets avslutningsfilm er en iskald og absurd tragedie av en thriller, som jeg vil si er blant årets beste filmer så langt. For de som så The Lobster under BIFF 2015 vil Yorgos Lanthimos være et kjent navn, og han skuffer ikke denne gangen heller.
  3. ALL THIS PANIC: Noen dokumentarfilmer har en helt egen evne til å gi personlige historier en universell klang. Denne dokumentaren, som følger en gruppe tenåringsjenter gjennom noen skjellsettende oppvekstår i New York, er en slik film.
  4. HUMAN FLOW Den kinesiske kunstneren og aktivisten Ai Weiwei har laget en film om flyktningsituasjonen som har premiere i Venezia i disse dager. Jeg har ikke sett den, og er spent på hvordan vår tids største krise kommer til uttrykk gjennom Weiweis særegne blikk.
  5. THE WORK En tankevekkende og rystende dokumentar om gruppeterapi for innsatte og vanlige folk på det beryktede Folsom State Prison i USA.

FEM BIFF-TIPS FRA festivalprodusent Maria D. Larsen

  1. MANIFESTO: En maktdemonstrasjon av nåtidens kanskje beste skuespiller, Cate Blanchett. Det er bare å lene seg tilbake og la seg rive med.
  2. NERUDA: En spennende historie om den chilenske poeten og politikeren Pablo Neruda, av den spennende regissøren Pablo Larraín.
  3. PRE-CRIME: Virkelighetens Minority Report er ingen spøk.
  4. INGRID GOES WEST: Audrey Plaza som en moderne Mr. Ripley blir ikke feil.
  5. THE FARTHERS: Fordi verdensrommet alltid er best på kino.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this